Místo koželužny nová čtvrť. Zdrží stavbu jedy v zemi?

21. 10. 2015

Po demolici někdejší koželužny se začne v Kuklenách stavět. V tamní půdě se však skrývá ekologická zátěž.

Rozsáhlé území ohraničené hradeckou Pražskou třídou, bývalou koželužnou, budovou podniku Stavofinal, sběrným dvorem a fotbalovým areálem Olympie je dnes na první pohled zanedbané. O to dynamičtěji by se mělo během několika let proměnit ve zcela novou část města. Radnice má v plánu výstavbu relaxační zóny se dvěma parky, malým náměstí či domem pro seniory. Projekt dostal název Revitalizace Malého labského náhonu. „Platné územní rozhodnutí už mají dva parky a pokračuje se na dokumentaci pro stavební povolení. Připravuje se výstavba areálu se sociálním zaměřením, rozšíření sportovního areálu Olympie o jedno hřiště nebo výukové stezky. To území je velmi rozsáhlé a má velmi důležitý význam pro všechny obyvatele Kuklen,“ řekl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich.

Přestavbu areálu bývalé koželužny však mohou zkomplikovat ekologické problémy. V půdě jsou zřejmě nebezpečné ropné látky a nikdo zatím neví, kde přesně a v jakém množství se nacházejí. Nebezpečné látky se pravděpodobně do země dostaly, když se v areálu opravovaly zemědělské stroje a další technika. Bývala tam také strojní traktorová stanice.

Louh a ropné látky

„Je možné, že tam určitá ekologická zátěž je. Zřejmě půjde o louh u koželužny a ropné produkty u bývalé traktorové stanice. Předpokládám, že v rámci územního řízení bude tato záležitost ošetřena a prozkoumána. Pomocí sond budeme zjišťovat, o jaký rozsah zátěže se jedná. Bude záležet na tom, jak hluboko se nachází a jak hluboko budou založeny nové stavby,“ sdělil Vedlich a dodal, že zatím není jasné, zda přítomnost nežádoucích látek ovlivní náklady na výstavbu či termín zahájení stavebních prací. „Pokud se jedná o nové parky, ekologická zátěž by neměla vadit právě proto, že se nepůjde do hloubky. Co se týká staveb, zjistíme rozsah zamoření a tím také vliv na náklady na výstavbu. Samozřejmě se s tím budeme muset nějakým způsobem popasovat. Ke zdržení výstavby by nemělo dojít. Co se týká nákladů, to teprve zjistíme. V tuto chvíli se to nedá říci, nemohu to potvrdit ani vyloučit,“ řekl Vedlich.

Přestože se demoliční práce letos poněkud zadrhly, ještě do konce roku by s koželužnou měl být amen. Tedy s většinou areálu, který už dávno ztratil cenu i pro zloděje kovů. Naději na přežití možná dostanou jen věžička s prorezlým hodinovým ciferníkem, která odpočívá ve skladu na letišti, komín a jedna z historických budov, na níž by později mohla být i věžička.

„Na místě už pracuje statik, ale snažíme se, aby demolice začala co nejdříve. Má to své legislativní náležitosti a snad nám do té doby nic nespadne,“ přiblížila otřesný stav ruiny, na kterou snad ani není potřeba těžká mechanizace, náměstkyně primátora Romana Lišková. „Je tam zamezen přístup a nikdo by tam v žádném případě neměl chodit,“ doplnil Jindřich Vedlich.

Zůstanou jen cihly?

I kdyby se komín a jednu z budov zachránit nepodařilo, cenná bude pro Hradec i suť, tisíce pálených cihel. „Ty kvalitní dobře schováme, protože určitě budou potřeba na opravy jiných městských historických staveb,“ uvedla Romana Lišková.

Po demolici bude následovat archeologický průzkum. „Kromě nálezů pravěkých či středověkých lze očekávat pozůstatky výrobních zařízení z 19. či počátku 20. století,“ přiblížil archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové Radek Bláha.

5plus2 | Autor: STANISLAV ĎOUBAL
Téma: Magistrát města Hradec Králové

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme