Ministr Heger dá nemocnicím příští rok víc peněz

27. 11. 2011

Nemocnice dostanou příští rok více peněz. Uvedl to ministr zdravotnictví Leoš Heger, který pracuje na úhradové vyhlášce pro rok 2012. Podle Hegera dostanou nemocnice pravděpodobně 103 procent dnešních rozpočtů. Polepší si především zařízení, která nyní křičí, že jsou podfinancovaná.

"Nemocnice dostanou přidáno, určitě dostanou více než 100 procent letošního stavu, pravděpodobně 103 procent," uvedl ministr v Otázkách Václava Moravce.
Heger dodal, že navýšení plateb nebude rovnoměrné a že by si měla polepšit především zařízení, která si stěžují, že jsou dlouhodobě podfinancovaná. "To, co nám vyčítali hejtmani, se nám podaří zlepšit. Polepší si nemocnice, které mají nejnižší platby za diagnózu," dodal Heger.

Lékař na přání
V rámci chystaných nadstandardů v lékařské péči podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera lidé dostanou "v limitované podobě" možnost zaplatit si některé zákroky u špičkových lékařů. Ministerstvo podle Hegera začátkem roku vypracuje metodiku pro využití nadstandardu při operacích. Podmínkou podle něj bude, že nemocnice zajistí dostupnost specialistů pro všechny pacienty, kteří ho budou potřebovat. Uvolněn by takový lékař případně mohl být například na deset procent své pracovní doby, v níž by operoval za peníze pacientů. Platby za takové zákroky by dostávala nemocnice.

V nemocnicích a lůžkových zařízeních se má podle plánu ministerstva změnit financování. Namísto paušálních plateb budou nově dostávat peníze za diagnózu DRG a bude se zohledňovat počet pacientů, které ošetří. To má přinést peníze právě těm nemocnicím, o které je zájem, a které s paušálem těžko vycházejí.
Podle ministra nadále platí, že chce přidat i na platech lékařům, jak slíbil. V první fázi to bude 6,25 procenta navíc, pokud nenastane krizový scénář, dostanou zdravotníci pracující v nemocnicích i zbytek do slíbeného desetiprocentního nárůstu. Nemocnice doplácet na vyšší mzdy lékařů nebudou, zdůraznil.
Heger už dříve připomněl, že celý nárůst, na němž se ministr s odbory v únoru dohodl pod tlakem protestní akce Děkujeme, odcházíme, není od ledna kvůli vývoji ekonomiky možný. Experti s hospodářským růstem pro příští rok nepočíta

Martin Procházkova
iDNES.cz
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme