Města a obce dotují ze svých rozpočtů stát

1. 9. 2011

Jedním z příjmů měst a obcí je také daň z příjmů fyzických osob. Daňové přiznání k této dani podávají nejenom podnikatelé, ale ve značné míře i zaměstnanci. Z podnikatelů dnes platí tuto daň jen asi pětina, většina neplatí žádnou daň, pokud mají děti, pak většinou požadují od státu vyplatit daňový bonus, který je vlastně přeplatkem na dani. Zaměstnanci si kromě dětí uplatňují úroky z hypotéčních úvěrů a z úvěrů ze stavebního spoření, zaplacené pojistné na životní a penzijní pojištění, částky za poskytnuté dary nebo se jim přepočítá daň, pokud pracovali jen část roku. Přeplatek daně u zaměstnanců vzniká tedy z již zaplacené daně z jejich mzdy. Všechny tyto přeplatky stát občanům vyplatí.

Podle rozpočtového určení daní dostávají přímo z této daně 30% výnosu města a obce z přiznání občanů, kteří v nich mají trvalé bydliště. Celkový výběr daně z příjmů fyzických osob se však rok od roku snižuje, v letošním roce je již záporný, protože vyplacené přeplatky převyšují zaplacenou daň. Přibližně jen 15 % ze všech podaných přiznání podnikatelů i zaměstnanců vykazuje nějakou daň k doplacení, 30% vykazuje nulovou daň a přibližně 55% požaduje vrátit přeplatek daně. Průměrná výše tohoto přeplatku je přibližně 11 000 korun, z toho 30%, které připadají na města a obce, je 3300 korun. Tato částka je v průměru odčerpávána z rozpočtů měst a obcí do rozpočtu státu za každé přiznání, na základě kterého požaduje občan vrátit přeplatek daně. Jedno daňové přiznání připadá přibližně na každého šestého obyvatele, vrátit přeplatek daně z příjmů fyzických osob požaduje tedy zhruba každý dvanáctý občan. Z toho plyne, že přeplatek na jednoho obyvatele tohoto státu je přibližně téměř 300 korun.

A nyní počítejme – město se 100 000 obyvatel přijde ročně až o 30 milionů korun, obec s 500 obyvateli o 150 tisíc korun. To jsou zhruba průměrné částky, kterými města a obce dotují státní rozpočet v letošním roce.

Řešení tohoto problému je velmi jednoduché – stát by měl tyto administrativně vzniklé přeplatky zúčtovat zcela s příjmy státního rozpočtu a nevytahovat peníze městům a obcím z jejich pokladen.

 

K napsání tohoto článku byly použity zobecněné podklady z jednoho finančního úřadu, v celostátním průměru se však údaje příliš neliší.

Milan Sommer
místopředseda krajského výboru TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme