Magnetická rezonance v Náchodě začne sloužit pacientům

Oblastní nemocnice Náchod slavnostně spustila provoz magnetické rezonance a začala přijímat objednávky pacientů. Po týdnech stavebních a instalačních prací bude přístroj ještě do konce ledna ve zkušebním provozu, první pacienti budou vyšetřeni 1. 2. 2020. Slavnostního zahájení provozu se za Královéhradecký kraj zúčastnil první náměstek hejtmana Martin Červíček a náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

27. 1. 2020

„Pořízení a instalace přístroje magnetické rezonance do náchodské nemocnice je významným přínosem pro pacienty v její spádové oblasti, protože umožní zkrácení čekací doby na vyšetření, které patří v současné době mezi nejvyspělejší zobrazovací techniky. Současná přístrojová kapacita magnetické rezonance v Královéhradeckém kraji je již nedostačující,“ okomentoval významnou investici Královéhradeckého kraje primář radiodiagnostického oddělení Oblastní nemocnice Náchod Marek Strnad.

Královéhradecký kraj poskytl na nový přístroj včetně potřebných stavebních prací dotaci 46 milionu korun. Dotace je určena zároveň na sedmiletý pozáruční servis ve výši téměř osmi a půl milionu korun. Za přístroj a stavební úpravy zaplatí nemocnice dodavateli Siemens Healthineers 31 415 000 korun. Nevyčerpané finanční prostředky nemocnice vrátí Královéhradeckému kraji.

„Pacienti z Náchodska a okolí už za vyšetřením magnetickou rezonancí nemusí cestovat. V náchodské nemocnici mohou využít jeden z nejmodernějších přístrojů tohoto typu. Jeho získání bylo opravdu složité – od přesvědčení zastupitelů, aby uvolnili finanční prostředky v řádech desítek milionů, přes jednání s Přístrojovou komisí Ministerstva zdravotnictví, komplikované výběrové řízení, až po jednání se zdravotními pojišťovnami. Jsem rád, že se vše podařilo a magnetická rezonance může v Náchodě začít sloužit lidem,“ popsal téměř tříletý proces Aleš Cabicar (TOP 09), náměstek hejtmana pro zdravotnictví.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje nabízí vyšetření magnetickou rezonancí také v Oblastní nemocnici Trutnov. Tam byl nový přístroj zakoupen na jaře minulého roku.

„Zájem o vyšetření tohoto typu stále stoupá. Naším cílem je nabídnout tuto technologii také pacientům Oblastní nemocnice Jičín. V současné době už probíhá projektování nového pavilonu A jičínské nemocnice, kde počítáme i s magnetickou rezonancí," doplnil Marian Tomášik, předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.

Magnetická rezonance umožňuje vyšetření celého těla, zejména nervové soustavy, měkkých tkání pohybové soustavy, břicha a pánve. Obrazové rozlišení především měkkých tkání je vynikající a proto dnes magnetická rezonance patří u některých onemocnění přímo k základním lékařským vyšetřením. Oproti rentgenovým vyšetřením včetně výpočetní tomografie (CT) je její výhodou nepřítomnost rentgenového záření, naopak ale pro mnoho diagnóz zůstává vyšetřením základním a lépe vypovídajícím právě počítačová tomografie. Obě metody se vzájemně velmi dobře doplňují. Nevýhodou je zejména delší čas potřebný k vyšetření, který se obvykle pohybuje od 25 - 45 minut a nemožnost vyšetřit některé pacienty - například s implantovaným kardiostimulátorem.

Michal Friček

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme