Lesy ČR – kdysi vzor, dnes problém

24. 6. 2013

V lednu roku 1992 vedení města Hradce Králové i hradečtí občané kladně přijali zprávu o tom, že HK bude sídlem celostátního státního podniku Lesy ČR. Nikdo v té chvíli netušil, že po více než dvanácti letech bude tento podnik pro HK spíše ostudou. Dlouhá řada skandálů a podezření z korupčního jednání vyústila do již druhého zásahu ÚOOZ na ředitelství Lesů ČR.

Je nutno však připomenout, že tato situace nevznikla dnes. Trvá již od roku 2004 a na jejím vzniku se podílela celá řada politiků, zejména ministrů zemědělství. Současný stav je jen vyústěním dlouhodobého úpadku jak odbornosti, tak morálních zásad ve všech patrech politiky. Vývoj dokumentují i rostoucí finanční objemy problematických zakázek, počínaje téměř neviditelnými reklamami za desítky milionů korun v roce 2004, až po neúčelné zakázky v oblasti IT v hodnotě 1,3 mld. Kč v roce 2009 - 2013, jejichž předražení odhadují odborníci na dvacetinásobek. Opravdovými lahůdkami jsou např. pokus o nákup pily Ptení za 900 mil. Kč, která po zmaření tohoto záměru byla prodána za 40 mil., sponzorský dar 4,5 mil. Kč na vydání zvěřinové kuchařky, kterou nikdo nikdy neviděl, vypracování etického kodexu za 2 mil. Kč firmou lobisty Ivo Rittiga, sponzorování golfových turnajů či summitu NATO milionovými částkami atd.

Boj proti těmto nepravostem připomíná boj s větrnými mlýny. Na některé ze jmenovaných věcí jsem podal trestní oznámení, jiné jsem veřejně pranýřoval v tisku, jednou jsem použil písemné upozornění ministra zemědělství i předsedy dozorčí rady. Zásadní výhrady včetně podání trestního oznámení vznesl i Nejvyšší kontrolní úřad. Vše marno. Politické krytí evidentních lumpáren bylo neprůstřelné bez ohledu na to, zda vládl kabinet levicový, či pravicový. Bohužel, nikdo jiný než vláda, resp. zakladatelské ministerstvo, nemá vůči státnímu podniku kompetenci, která může nepravostem zabránit.  Z tohoto pohledu je aktivita ÚOOZ společensky velmi žádoucí a prospěšná. Nutnou podmínkou této prospěšnosti však je, aby se nezastavila u současně prošetřovaných kauz a věnovala pozornost i dobám ministrů zemědělství Palase, Zgarby či Šebesty a příslušným lobystům, kteří se zatím smějí na svých přímořských dovolených.  Pokud by obvinění zůstala u jednoho neoprávněného sledování osob a trafik čtyř rebelujících poslanců ODS, pak by podezření z politické objednávky bylo víc než hmatatelné. Možnost zneužití ÚOOZ pro likvidaci politických protivníků by pak byla pro společnost tou nejhorší zprávou. Teprve další vývoj kauz nám proto ukáže, zda je činnost ÚOOZ pro naši demokracii v tomto případě prospěšná nebo smrtící.

Závěrem ještě jedno postesknutí směrem k Lesům ČR. Zařízení pro péči o postižené děti Daneta, vybudované za nesmírných obětí zřizovatelkou Věrou Kosinovou, které se v Hradci Králové stará o 120 dětí všech stupňů postižení, žádalo několikrát Lesy ČR o sponzorský dar na svoji tolik potřebnou činnost. Lesy ČR však zřejmě považují své golfové turnaje, zvěřinové kuchařky a další pochybné sponzorské aktivity za mnohem důležitější, protože na žádost Danety nikdy ani neodpověděly.

Jiří Oliva
poslanec a místopředseda PS PČR za TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme