Leoš Heger pracuje na další fázi reformy

16. 4. 2012

Ministerstvo zdravotnictví ČR intenzivně pracuje na další fázi reformy českého zdravotnictví. „Ta přinese především spravedlivější přerozdělení pojistného na veřejné zdravotní pojištění, zjednodušení vzdělávání lékařů i nelékařů, zpřísnění reklamy na léčivé přípravky, právo pacientů na náhradu nákladů na péči čerpanou v jiné zemi Evropské unie či větší ochranu pacientů v rámci jednotného sledování a vyhodnocování nežádoucích účinků léčiv a jejich padělků,“ uvedl ministr Leoš Heger.  Ministerstvo plánuje dokončit jednotlivé reformní kroky co nejrychleji, aby všechny tyto změny ve zdravotnictví plně fungovaly a přinášely potřebný efekt.

V rámci další fáze reformy českého zdravotnictví dojde k celkem osmi novelizacím a vydány budou čtyři nové zákony. Součástí těchto změn budou i transpozice směrnic Evropské unie do české legislativy. Mezi klíčové kroky patří vytvoření právního rámce pro zdravotní pojišťovny, který vymezí pravidla pro jejich fungování, slučování či zánik, změny ve veřejném zdravotním pojištění, velká novelizace zákona o vzdělávání lékařů a vznik zákona o univerzitních nemocnicích,“ uvedl Leoš Heger, ministr zdravotnictví, a doplnil: „Všechny připravované změny přinesou pozitivní výsledky pro české pacienty, lékaře i celý zdravotnický systém a přiblíží české zdravotnictví standardům obvyklým v Evropské unii. Zároveň přispějí k dalšímu zamezení plýtvání finančními prostředky.“

Marek Ženíšek, 1. náměstek ministra další reformní kroky komentoval: „Jak je vidět z připravovaných návrhů, Ministerstvo zdravotnictví neusnulo na vavřínech a chce reformu zdravotnictví dovést do zdárného konce. “

Novinky připravované pro následující období

  • Novela zákona o regulaci reklamy
  • Zákon o  zdravotních pojišťovnách
  • Transpozice směrnice Evropské unie o  přeshraniční péči
  • „Velké novela“ zákona č. 95/2004 Sb., o  vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů
  • Novela zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povolání
  • Zákon o  univerzitních nemocnicích
  • Dvě novela zákona o léčivech (transpozice směrnice o farmakovigilanci a transpozice směrnice o padělcích léčiv)
  • Zákon o zdravotnických prostředcích
  • Novela zákona č. 285/2002 Sb., o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů (transplantační zákon)
  • Novela zákona č. 379/2005 Sb. (alkohol, tabák, návykové prostředky)
  • Zákon o hluku

 

Novela zákona o regulaci reklamy zpřísňuje podmínky regulace reklamy léčivých přípravků a zavádí vyšší sankce za jejich porušení. Zákon o zdravotních pojišťovnách zajistí spravedlnější přerozdělování pojistného a nastaví nová pravidla pro fungování zdravotních pojišťoven včetně složení správních rad. Transpozice směrnice Evropské unie o přeshraniční péči přinese pacientům právo obdržet náhradu nákladů na péči čerpanou v jiné zemi Evropské unie ve výši hrazené v jejich státě. Velká novela zákona o vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a novela zákona o nelékařských zdravotnických povoláních celkově zjednoduší tyto normy a zpřesní procesní pravidla. Obě novelizace budou předloženy do vlády v srpnu letošního roku.

Zákon o univerzitních nemocnicích přesně vymezí jejich počet, neziskový charakter a spolupráci s dalšími institucemi. Novela zákona o léčivech bude rozdělena do dvou fází, přičemž finální podoba nabude účinnosti od 1. 1. 2013. Pacientům přinese větší ochranu v případě zjištěných nežádoucích účinků či padělků léčiv, zavede jednotná pravidla pro všechny subjekty v dodavatelském řetězci a zamezí nežádoucímu reexportu léčiv. Zákon o zdravotních prostředcích vymezí komplexní úpravu jejich regulace, podmínky uvádění na trh, požadavky na distribuci apod. Novela transplantačního zákona upraví pravidla pro zajištění jakosti a bezpečnosti orgánů určených pro transplantaci a přizpůsobí právní normu evropské legislativě. Zákon o hluku zavede nový systém kompetencí, odpovědnosti a dozoru nad ochranou proti hluku. Novela zákona o ochraně veřejného zdraví sladí tuto normu s evropskými směrnicemi a se správním řádem. Novela zákona č. 379/2005 Sb. pak posílí ochranu před účinky nepřímého tabákového kouře.

Vlastimil Sršeň
tiskový mluvčí MZ ČR
Přílohy
PDF Rozpracované další fáze reformy.pdf (103.5 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme