Kraj vyvěsil vlajku Běloruska na znamení podpory tamních občanů

Královéhradecký kraj dnes před svým sídlem vyvěsil historickou vlajku Běloruska na podporu tamních občanů, kteří veřejně nesouhlasí s výsledkem prezidentských voleb. Stalo se tak symbolicky v den 82. výročí Mnichovské dohody.

1. 10. 2020

O vyvěšení vlajky rozhodlo krajské zastupitelstvo na svém posledním zasedání 14. září. Podnět předložil předseda krajského finančního výboru Milan Sommer (TOP 09). Zastupitelé se na základě jeho návrhu usnesli na tom, že jsou znepokojeni politickou situací v Bělorusku a odsuzují represivní postup běloruské policie a dalších orgánů vůči občanům.

Chceme pomoci Bělorusům, kteří se postavili zlu, co mají doma. Jednou ze špatných lidských vlastností je lhostejnost. Jsem hrdý na to, že krajští zastupitelé nejsou lhostejní k tomu, co se v Bělorusku děje. Nelíbí se nám, jak se tamní režim chová k vlastním lidem. Z Hradce Králové je do Minsku stejně daleko jako do Paříže, to by si lidé a hlavně politici měli uvědomit. Naše diplomacie by měla učinit ráznější kroky, měla by se ozvat," řekl dnes na Pivovarské náměstí zastupitel kraje Milan Sommer (TOP 09).

Doufám, že stejně jako jsme my zažili dobu velkých změn v roce 1989, tak Bělorusko je na prahu těchto změn a že budou úspěšně dovedeny do konce. To, že podporujeme národ, který je nám blízký myšlením, má velký význam. A stejně jako jsme byli my velmi vděční za pomoc v roce 1989, tak bychom měli pomáhat nejen Bělorusku, ale i Ukrajině a dalším státům," doplnil hejtman Jiří Štěpán.

K vyvěšení běloruské vlajky před sídlem Královéhradeckého kraje došlo symbolicky 82 let od podepsání Mnichovské dohody z roku 1938 o postoupení pohraničních území tehdejšího Československa Německu. Historická bílo-červeno-bílá vlajka Běloruska bude vlát týden na oficiálním stožáru Krajského úřad Královéhradeckého kraje.

Protesty v Bělorusku vypukly po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž byl jasným vítězem vyhlášen dosavadní prezident Alexandr Lukašenko. Tamní opozice podobně jako EU ale výsledky hlasování neuznává a považuje je za zfalšované. Režim proti demonstrantům a opozici postupuje represivně.

Dan Lechmann

Zdroj: Královéhradecký kraj

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme