Kraj pomůže horské službě s nákupem nového vybavení

Rada Královéhradeckého kraje doporučila zastupitelům ke schválení poskytnutí dotace Horské službě ČR na zakoupení nového vybavení. Záchranáři za téměř 1,1 milionu korun pořídí například zdravotnický materiál, svozné saně či defibrilátory.

19. 11. 2018

„Tímto krokem posouváme opět o stupeň výš akceschopnost horské služby, jejíž pomoc je v každé nouzové situaci nezastupitelná. Naši záchranáři hodnotí spolupráci s horskou službou jako účelnou a efektivní. Od ledna do října letošního roku předala ZZS KHK horské službě výzvu k vyřešení 312 událostí v Krkonoších a 52 událostí v Orlických horách,“ uvedl náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Horská služba ČR požádala na dovybavení pro rok 2019 o částku 1 090 513 korun. Za tyto peníze nakoupí prostředky a materiál potřebný pro výkon své hlavní činnosti – to je záchrana zdraví a životů obyvatel a návštěvníků horských oblastí v Krkonoších a Orlických horách. Dotace bude využita na pořízení automatizovaných externích defibrilátorů (AED), svozných saní, GPS přístrojů, vyhledávacích světel či zdravotnického, obvazového a fixačního materiálu, jako jsou například vakuové dlahy nebo krční límce.

Horská služba ČR, o.p.s. provozuje v Krkonoších a Orlických horách 15 stanic a 9 služeben. Na plnění záchranářské a prevenční činnosti se podílí 24 stálých zaměstnanců, 21 sezónních zaměstnanců a 140 dobrovolných členů horské služby.

„Pro poskytování odborné první pomoci musí být zasahující záchranáři vybaveni nezbytným technickým zařízením pro dopravu, komunikaci, vyhledávání, ošetřování a transport. Vybavení zdravotnickým materiálem je taktéž podmínkou pro kvalitní poskytování odborné první pomoci,“ dodal Aleš Cabicar (TOP 09).

Lukáš Vaníček   

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme