Komenský 2020: proměna zastávky v Dobřanech komisi uchvátila, je Top projekt

Všechno to začalo zmoklým pianem a skončilo nevšední autobusovou zastávkou, která se v Dobřanech stala novým turistickým lákadlem. Nyní získala vítězné vavříny v projektu Komenský 2020 - Proměny. Komise proměnu autobusové zastávky, kterou mají na svědomí žáci Základní školy Trivium Plus Dobřany, vybrala jako Top projekt mezi soutěžícími školami z celého Česka, za nějž náleží i odměna v hodnotě 50 tisíc korun.

7. 4. 2021
Čím je dobřanská zastávka výjimečná? Zaplněné knihovničky, křeslo, na jehož opěradle trůní velký plyšový medvěd, stolek se šachovnicí a historickým telefonním aparátem, židličky. Stěny zdobí "kukačky", portréty Jana Amose Komenského i jiné obrázky. A nechybí tu dokonce ani piano, jehož zvuk se tu občas rozezní a nese se po celé návsi.
"Při přestavbě nám tady zmoklo piano. Už nebylo hezké, ale hrálo pěkně, tak jsme si řekli, dáme ho do čekárny a uděláme nějakou tematickou čekárnu," prozradil před časem ředitel dobřanské Základní školy Trivium Plus Jan Grulich (TOP 09).

Nápad zkrášlit místní autobusovou zastávku přitom už delší dobu uzrával v hlavě učitelky češtiny Evy Baškové. Ředitel ji s umístěním zmoklého piana do čekárny tak trochu předběhl. Do jejího zútulnění se pustila se svými žáky, tehdy sedmáky. Zastávka byla ještě před distanční výukou hodně frekventovaná, protože sem dojíždějí děti do školy z různých měst a vesnic.
"V čekárně nebylo nic - jen hnusné špinavé stěny, vymalovali jsme je, čekárnu jsme vyčistili a začali jsme ji vybavovat," popsala začátky Eva Bašková.

Impulzem se stal právě i projekt Komenský 2020. Vznikl k výročí narození Komenského. Smyslem projektu je náprava věcí lidských. Každý se měl zamyslet nad tím, jak přispět ke zlepšení prostředí.

Evu Baškovou napadlo ji, že by se na zastávce dobře vyjímala knihovnička a křeslo s lampou a na facebooku zveřejnila výzvu, která měla ohlas a díky darovanému nábytku se čekárnu podařilo "zabydlet".

Autobusová zastávka v Dobřanech se objevila i mezi Úžasnými místy Česka na facebooku a stala se velkým hitem, který sdíleli fanoušci také v zahraničí. Mohla by se stát inspirací pro zastávky i na dalších místech Orlických hor.

Jana Kotalová

Zdroj: rychnovsky.denik.cz

Štítky
Osobnosti: Jan Grulich
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme