Kalousek ukradl Schwarzenbergovi show

16. 10. 2013

Jak zastavit rostoucí moc prezidenta, jak podpořit zaměstnanost absolventů, ale i kdy přijmout euro. Takové otázky včera obyvatelé Hradce Králové pokládali šéfům TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi. Rozhodnutí topky založit kampaň znovu na osobnosti svého předsedy Karla Schwarzenberga se v Hradci Králové ukázalo jako dobrá volba. Když do zaplněné auly Muzea východních Čech vstoupil Schwarzenberg, který se teď převtělil do Agenta TOP 009, celý sál téměř nábožně vzdychl a spustil veliký potlesk.

Kdo ale čekal, že se na své otázky dozví názory předsedy, musel být poněkud zklamaný. Schwarzenberga a ostatní kandidáty strany téměř nepustil ke slovu bývalý ministr financí Kalousek, který po celou debatu hýřil vtipem.

Víte, jaký je rozdíl mezi králem a prezidentem? Král je z boží milosti, prezident z božího dopuštění,“ rozesmál aulu Kalousek poté, co se jeden z diskutujících zeptal, jak chtějí regulovat rozšiřující se moc prezidenta Miloše Zemana. Pustil se i do diskuse s rozčileným seniorem, který mu nejdříve vyčetl, že za bývalého režimu vystudoval zadarmo a teď by po studentech chtěl, aby platili školné, a poté se pustil do hodnocení celé bývalé vlády. 
Jestli nezastavíte, tak vám těžko někdo odpoví,“ pokusil se proslov rozlíceného seniora zastavit lídr krajské kandidátky Leoš Heger. Bývalý ministr zdravotnictví si tím vysloužil bouřlivý potlesk, ale staršího muže to neodradilo a bývalé vládní představitele dál zahrnoval výčitkami. „Vy si držíte místa ve vládě, rozdáváte si odměny, tenhle bordel vám vyhovuje. Měli byste jít do kelu!“ vykřikl muž směrem k politikům.
Do kelu je dobré slovo,“ pochválil ho Kalousek a přiznal: „Já to ale občas říkám i jinak.“ A rozesmál znovu celý sál. „Ve sněmovně je vzorek společnosti jako kdekoliv jinde, nejsme žádná elita. Jsou tam líní, pracovití, chytří, hloupí, chovní, tažní,“ odzbrojil stěžovatele místopředseda TOP 09.

Velká debata se strhla i kolem pravomocí prezidenta. „Jsou dvě možnosti, a to silná opoziční strana, která podporu s ním bojovat získá i mezi členy koalice, a nebo to, že by se sněmovna usnesla na ústavních zákonech, které by pravomoci prezidenta lépe vymezily. Ústavnost republiky jsme ale odhodláni hájit se vším nasazením,“ odpověděl na dotaz Schwarzenberg, který sice občas vypadal, že podřimuje, ale při debatě byl vždy v obraze. Dvojka hradecké kandidátky, právník Josef Cogan, dokonce prezidenta Zemana nepřímo označil za diktátora. „Pokud si jedna instituce začne svévolně vykládat ústavu, stává se diktátorem,“ upozornil bývalý poslanec a Zemanovo označení ústavních zvyklostí za idiotské označil za právnický nihilismus. Debata s Hradečáky pak pokračovala od 18 hodin v pivnici na „Pivu s Karlem“.

Michaela Rambousková
Mladá fronta DNES
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme