Jiří Oliva: Připomněl jsem, že Josef Vágner pomohl zabránit likvidaci státních lesů

28. 5. 2013

Otevření nové stálé expozice nejznámějšího ředitele zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem - Josefa Vágnera - a jeho afrických výprav - se v sobotu 25. května zúčastnil také Jiří Oliva. Ve vile ředitelství, kde Josef Vágner v letech 1965 až 1983 působil jako ředitel ZOO, se sešlo několik desítek lidí, kteří měli k dlouholetému řediteli vztah.
Fanfáry na lesní rohy v podání studentů trutnovské Lesnické akademie připomněly, že Josef Vágner byl také lesník. Následovaly ukázky africké hudby, které rozproudily sérii vzpomínek: nizozemského obchodníka se zvířaty Jana van den Brinka, který spolupracoval s Josefem Vágnerem na řadě jeho výprav; bývalého ředitele moskevské zoo a prezidenta euroasijské asociace zoologických zahrad Vladimíra Spitcina, který připomněl, že Vágner byl také spisovatel; bývalého ředitele hřebčína Kladruby Norberta Záviše.

Otevření stálé exozice Josefa Vágnera v Královédvorské ZOO  Otevření stálé exozice Josefa Vágnera v Královédvorské ZOO


Vágnerova dcera Zdenka vzpomínala na cesty lodí se zvířaty po Labi. Se „svojí“ vzpomínkou vystoupil také poslanec Jiří Oliva. „Připomněl jsem, že Josef Vágner se začátkem devadesátých let zasloužil o to, že nedošlo ke spekulativnímu rozdání státních lesů na zemědělské restituční náhrady a lesy v majetku státu byly uchovány jako majetek všech občanů.

Zdena Hanyšová Celá
komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme