Je-li někdo placen z veřejných zdrojů, neměl by tajit svou mzdu

5. 8. 2011 | 06:44

Jedním z témat médií letošního léta je výše platů státem placených zaměstnanců především ve vedoucích funkcích.

Velmi mi vadí, jak urputně se někteří tito zaměstnanci brání zveřejnění svého platu včetně tzv. mimořádných odměn. Je-li někdo placen z veřejných zdrojů, mělo by být také veřejně známo, kolik z těchto zdrojů získává za svoji práci. Jsme svědky různých výmluv na zákon o ochraně osobních údajů, nebo tito lidé argumentují závistí ostatních občanů, kteří by pak mohli údajně takového vedoucího zaměstnance „nějak poškodit“.

Já sám patřím k vedoucím zaměstnancům placeným státem, pracuji jako ředitel finančního úřadu. I když se mě doposud žádný novinář na moje příjmy neptal, rozhodl jsem se je zveřejnit, protože mám za to, že na mne jako na člena politické strany veřejnost pohlíží přísněji, než na ostatní vedoucí zaměstnance.

Můj měsíční plat v roce 2010 byl 44 788 korun hrubého. Za celý rok 2010 jsem dále obdržel za velmi dobré výsledky mé práce ve třech splátkách celkem 65 000 korun mimořádných odměn. V roce 2011 mi byl plat nejprve snížen na 41 892 korun, v současné době je mi stanoven plat 42 828 korun. V roce 2011 jsem získal na mimořádných odměnách celkem 6 000 korun. Všechny částky uvádím před zdaněním. Benefit mám stejný jako kterýkoliv jiný zaměstnanec mnou řízeného úřadu. V roce 2010 mi bylo přispíváno na stravování 24 korun za každý odpracovaný den, v roce 2011 je to 9 korun za každý odpracovaný den. Další jiné příjmy od zaměstnavatele nezískávám.

Byl bych velmi rád, kdyby se ke mně někteří státem placení vedoucí zaměstnanci přidali a své příjmy také zveřejnili.

Milan Sommer
místopředseda krajského výboru TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme