Informační schůzka Lenky Jaklové s předsedou Schwarzenbergem

25. 10. 2011

Lenka Jaklová předala publikaci Karlu Schwarzenbergovi Během jednání (na 2. celostátním sněmu TOP 09 v Hradci Králové) radní města Hradce Králové (TOP 09) Lenka Jaklová informovala Karla Schwarzenberga o výcviku izraelských letců z roku 1948 na hradeckém letišti, který letos v září pietně připomněla hradecká TOP 09 vybudováním pamětní desky se jmény izraelských frekventantů a jejich českých instruktorů, z nichž řada působila v britském letectvu (RAF). Předsedovi strany předala publikaci vydanou při této příležitosti.

Zmínila se rovněž o aktivitách v souvislosti s projektem Františka Kupky a darovala mu unikátní filmový dokument o tomto malíři světového významu, rodáku z našeho kraje, jehož je spoluautorkou.

 

Radní města Hradce Králové, Lenka Jaklová, už druhým rokem iniciuje převoz "ztracené" urny Františka Kupky, průkopníka abstrakního umění, z pařížského hřbitova Père Lachaise na Národní hřibitov na Vyšehrad. Při realizaci tohoto záměru propojuje přední osobnosti českého i francouzského kulturního a společenského života včetně Královéhradeckého kraje. "Pokud se vše podaří, mohl by František Kupka spočinout na Slavíně už za rok touto dobou při příležitosti 100. výročí vystavení jeho průlomových abstraktních obrazů Amorfa - Dvoubarevná fuga a Amorfa -Teplá chromatika na pařížském Podzimním salonu," uvádí autorka myšlenky. O těchto souvislostech hovořila během sněmu v Hradci Králové také s ministrem kultury ČR Jiřím Besserem.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme