Horská služba pomáhá na Ukrajině

4. 9. 2014

V zimní sezoně 2011/2012 v rámci projektu Mezinárodního Visegradského fondu byl spuštěn pilotní projekt lavinové předpovědi v ukrajinských Karpatech.
V lednu 2012 zorganizovali lavinoví specialisté Horské služby ČR a Střediska lavinové prevence v Jasné na Slovensku modelové ukázky záchranných akcí na Dragobratě pro záchranáře z Jasini, Lazeščiny, Rachova, Usť Čorné a Verchoviny.
Další nedílnou součástí projektu bezpečnosti v horách je i projekt značení turistických tras v Zakarpatské oblasti Ukrajiny i na Krymu podle středoevropského systému značení turistických tras. V roce 2012 bylo dokončeno díky prostředkům Ministerstva zahraničí České republiky, z Malého lokálního projektu české rozvojové spolupráce značení napříč Zakarpatskou oblastí Ukrajiny.
Od roku 2008 do roku 2012 bylo vyznačeno přes 850 km značených tras, červena turistická značka tvoří páteřní „transkarpatskou turistickou magistrálu“ v délce 332 km a vede od slovenské hranice na nejvyšší vrchol Ukrajiny Hoverlu. Na realizaci značení se podílejí ukrajinští dobrovolníci se sdružení Karpatské stezky. Vedení turistických tras je konzultováno s

ukrajinskou Horskou službou. V rámci projektu značení turistických tras jsou vydávány aktuální turistické mapy 1:50 s vyznačenými trasami, stanicemi horské služby a nezbytnými kontakty pro případ nouze.
Na Krymu bylo z prostředků MZV ČR vyznačeno od roku 2011 již více než 200 km turistických tras.

Adolf Klepš
kandidát do Senátu za Trutnovsko

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme