Havel: Skautování v době covidové

S přestávkami rok trvající lockdown zasáhl všechno, skauty pochopitelně nevyjímaje. Skauting ale neusnul, jeho činnost se adaptovala na současné možnosti a z velké části přesunula do online prostředí.

14. 5. 2021

„Osobní setkávání teď pochopitelně není možné, Junák ale, myslím, docela rychle zareagoval na nastalou situaci a nabídl jiné formy skautské činnosti. Družinové schůzky často běží online, pro členy je na ústředním skautském webu připravena sekce Skauting doma, kde je třeba inspiromat pro vůdce nebo skautské aktivity přetavené v domácí formu,“ říká Matěj Havel, bývalý vůdce oddílu na Novém Hradci, nyní instruktor připravující nové vedoucí.

Nedílnou součástí skautské činnosti je dobrovolnictví a nezištná pomoc. Skauti se proto v současnosti zapojují v celé republice do pomoci seniorům, školám pečujícím o děti zdravotníků, v Hradci Králové budou také nejspíš pomáhat lidem přicházejícím na očkování s orientací v areálu fakultní nemocnice.

„Mě se aktuální situace dotkla nejvíce v oblasti školení nových vůdců. Každoročně se podílím na přípravě a realizaci letního kurzu pro ně, který má ale i jarní, víkendovou část. Vše proběhlo online, stejně jako všechny s ní spojené porady a přípravy. Věřím však, že v létě už budeme na kurz na deset dní moci normálně vyrazit, to si v online variantě představit nedovedu,“ směje se Matěj Havel. Skautkou je prý i jeho manželka a chtěl by, aby jimi byly i všechny čtyři jejich děti.

V Hradci Králové funguje sedm skautských středisek, ve kterých bychom našli stovky skautů.

Zdroj: Hradečák

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme