Fotbalový stadion – skutečnost je jiná

30. 3. 2011

Bezprostředním impulsem k tomuto kroku byl článek Petra Záveského v Hradecké příloze MF DNES z 25. 2. 2011. Autor v něm zopakoval nehynoucí mystifikaci, že společnost ECE postaví fotbalový stadion a bude sponzorem hradeckých fotbalistů, výměnou za pozemky pro výstavbu nákupního centra.

Skutečnost je jiná. Společnost ECE bude investorem výstavby nákupního centra a dopravního napojení. Stavitelem a investorem fotbalového stadionu a parku volnočasový aktivit bude výhradně město Hradec Králové.
Společnost ECE koupí pozemky od města za cenu 400 mil. z čehož 248 mil. uhradí městu a zbytek kupní ceny uhradí formou splátek na 10 let, ve výši 700 000 Euro ročně, na účet FC Hradec Králové. Nic víc, nic míň.

A co bude muset zaplatit město? Zdaleka nejde jen o stadion.
• stavba fotbalového stadionu – 450 mil. (velmi, velmi optimistické číslo, zvlášť v porovnání s cenou koupaliště 380 mil.)
• uvažovaná zatahovací střecha – 100 – 150 mil.
• rekonstrukce sportovního areálu Bavlna (sem se přesune mládežnický fotbal) – 90 mil. (probíhá)
• rekonstrukce areálu Slávie – vznik tréninkových ploch a zázemí pro FC HK (stávající plochy ve stadionu budou zastavěny nákupním centrem) – 50 mil.
• vybudování areálu pro pozemní hokej Kukleny – 50 mil.
• výstavba dopravního hřiště pro děti (stávající, vedle stadionu, zanikne) – 35 mil.
• parkové a terénní úpravy, včetně chodníků v okolí stadionu a výstavba parku volnočasových aktivit (skate-park, lezecká stěna, hřiště na petanque a dětské hřiště) – 50 mil.

Součet 875 mil. korun českých nákladů oproti 248 mil. za pozemky. Rozdíl 627 mil. K tomu je třeba dodat, že město žádnými volnými finančními prostředky nedisponuje, takže by si celou tuto částku muselo velmi pravděpodobně půjčit. To sebou nese další náklady na obsluhu dluhu (ručení majetkem, úroky). Při desetiletém splácení to dělá dalších takřka 200 mil.
Celkové náklady na „stadion zdarma“ tak stoupají na závratných téměř 800 mil.
Ceny uvedené výše byly zjištěny z veřejných zdrojů nebo porovnáním s podobnými projekty. Přesnou výši investic v tuto chvíli nezná nikdo. Přesto si myslím, že jako rámcový odhad jsou dostatečně vypovídající.
Nechci spekulovat o užitečnosti nebo zbytečnosti dalších 37 500 m2 prodejní plochy a jejich vlivu na drobné prodejce v centru města, o architektonické hodnotě obrovské stavby nákupního centra, ani ne kilometr od Bílé věže ani o přínosu nového dopravního uzlu na II. silničním okruhu a ulicích Náhon a Úprkova, už teď přetížených stávající dopravou.

Svůj názor nechť si, prosím, laskavý čtenář udělá sám, stejně jako já.

Jan Hoznedr
člen TOP 09 Hradec Králové
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme