Elita izraelského letectva se školila na letišti v Hradci Králové

29. 8. 2011

Pamětní desku izraelským letcům slavnostně odhalí zástupci vedení města i kraje v neděli 4. září 2011 ve 14.00 hod. na královéhradeckém letišti před budovou Technologického centra. Stane se tak při příležitosti konání letecké přehlídky CIAF 2011. Izraelští letci v roce 1948 v rámci československé pomoci Izraeli absolvovali na zdejším letišti utajený pilotní výcvik. Při této příležitosti bude připomenuta i skupina jejich učitelů - československých instruktorů.

„Desku nechalo vyrobit Město Hradec Králové a jejího odhalení by se měli zúčastnit i poslední z izraelských letců,“ říká náměstek primátora Jindřich Vedlich a upřesňuje: „Přijet by měli například Natan Novick a blízcí příbuzní Daniela Shapira či H. Y. Swartzman. Velmi se na to setkání těším.“ Z československých instruktorů přijedou pánové Miroslav Vojnar a František Jankech. Účast přislíbil velvyslanec Státu Izrael v ČR pan Jaakov Levy. Události by se měli zúčastnit i zvláštní hosté letecké přehlídky CIAF, například ministr obrany ČR Alexandr Vondra a další hosté.

„Akci pořádáme ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, který při této příležitosti finančně podpořil vydání publikace historika Zdeňka Klímy „Létali na královéhradeckém nebi“, která přináší fakta o této dosud málo známé kapitole z historie hradeckého letiště,“ vysvětluje Jindřich Vedlich.  Součástí publikace je zvukový dokument Piloti s Davidovou hvězdou. „V tomto dokumentu publicistka a naše kolegyně v radě města Lenka Jaklová - iniciátorka těchto vzpomínkových akcí - zaznamenala už v roce 1994 v Izraeli svědectví frekventantů výcvikového kurzu.

Lenka Jaklová vzpomíná: „Byl to výjimečný životní zážitek hovořit se špičkami izraelského letectva, jako byl legendární generál Mordechai Hod (Fein), který velel v Šestidenní válce, nebo plukovník H. Y. Shwartzman, později velitel izraelské letecké školy či dosud žijící Daniel Shapira, pilot – rekordman, létající na proudových stihačkách. Vybavuji si, s jakou vděčností vzpomínali na své hradecké učitele, kteří je v neuvěřitelně krátké době - výcvik trval pouhé dva měsíce - odborně i lidsky připravili na jejich poslání.“

V dopise adresovaném radní Lence Jaklové dne 11. 5. 2011 Daniel Shapira uvedl: „Nemám nejmenší pochybnosti o tom, že bez československé pomoci bychom nepřežili naši první válku za samostatnost. Ve svém srdci chovám hluboký vztah k českému národu, který nás přivítal s otevřenou náručí. Nikdy nezapomeneme na Vaši podporu v nejtěžší době existence našeho nového státu.“

Publikace Létali na královéhradeckém nebi bude slavnostně pokřtěna během zahájení výstavy s názvem Diskrétně Izrael – československá pomoc Irazeli v letech 1948 – 1949 v pondělí 5. září v 16:00 hodin v Muzeu východních Čech. Výstavu zapůjčil Vojenský historický ústav v Praze a zaštítil ji hejtman Královéhradecké kraje Lubomír Franc, ten také izraelským letcům a jejich učitelům téhož dne udělí pamětní listy Královéhradeckého kraje.

Slavnostního setkání v hradeckém muzeu, které bude moderovat radní Lenka Jaklová, se zúčastní mimo jiné také plk. gšt. v. v. ing. Miloslav Neuberg, předseda 11. odbočky Svazu letců ČR.

„Připomínáme si skutečně výjimečnou událost,“ upřesňuje plk. gšt. v. v. Ing. Miloslav Neuberg a pokračuje: „Vždyť Československo bylo de facto jedinou zemí, která v roce 1948 nabídla včas nově vznikajícímu Státu Izrael vojenskou pomoc. Součástí této pomoci nebyly jen zbraně, ale i vojenský letecký výcvik. A nutno říci, že Vojenská letecká akademie v Hradci Králové v té době poskytovala nejvyšší letecké vojenské vzdělání. V našem městě dosud žije jeden z tehdejších učitelů plk.v.v. Miroslav Vojnar (Weber). Hluboce si vážíme této čin­nosti  československých i izraelských letců.“

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme