Dopisy a e-maily

S kým dostavět Temelín

18. 9. 2013

S kým dostavět Temelín?
K energetice se obvykle moc nevyjadřuji, snad jen s výjimkou výsadby rychle rostoucích dřevin, kterou považuji za stejné zlatokopectví jako solární elektrárny. Vládní energetická politika teď však řeší problém dostavby či nedostavby Temelína, a zejména pak s kým stavět. Nedokážu posoudit, zda se má Temelín dostavět, to musí říci odborníci. V tomto případě energetici a ekonomové. Vím, že stanovit, nebo dokonce odhadnout vývoj ceny elektřiny v delším horizontu je téměř nemožné, a požadavek investora na garantované ceny zavání socialismem.

Jisté je však to, že by nebylo dobré, aby se naše země v budoucnu stala závislou na dovozu elektrické energie ze zahraničí. V případě zdrojů domácích však zůstává problém závislosti technologické a vládní koketerie s rusko-českým konsorciem firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress nás do této závislosti jednoznačně staví.
Srovnání parametrů ruských reaktorů a reaktorů firmy Westinghouse vyznívá vcelku jednoznačně ve prospěch americké firmy a plně to potvrdilo i průběžné hodnocení tendru, které oznámil uchazečům ČEZ. Stojíme před rozhodnutím, zda je lepší použít špičkové technologie, naučit se s nimi pracovat a otevřít si tak cestu na další západní trhy, nebo dále podporovat naši technologickou a tím i energetickou závislost na Ruské federaci, se kterou uměla ruská politika vždy pracovat ve svůj prospěch.

A taková úvaha je zvláště důležitá v této době, kdy v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny budeme rozhodovat o našem dalším zahraničním směřování, zda zůstaneme součástí vyspělého Západu, nebo se „přesuneme“ blíž k problematickému Východu. Ať bude vládnout kdokoliv, bude se jistě hlásit i k masarykovským tradicím, a pak je dobré připomenout, že Masaryk říkal, že Češi jsou díky svému naturelu a liberalismu více západníci než východní Slované. Po návratu z jedné z cest po Rusku se v Čapkově knize Hovory s TGM vyjádřil takto: „Celkem jsem si odnesl z Ruska totéž co Havlíček. Lásku k ruskému lidu a nechuť k oficiální politice a k panující inteligenci.“ Neměli bychom zapomínat, že tato politika se ve vztahu k chuti ovládat národy s využitím všech možností nezměnila. Temelín takovou možností může být.

jiří Oliva
TOP 09 Královéhradeckého kraje
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme