Čtyři měsíce práce pro rozvoj města náměstka Jindřicha Vedlicha

8. 4. 2011

Ve funkci náměstka primátora královéhradeckého magistrátu pro investiční rozvoj, investice a dotace jsem téměř čtyři měsíce a cítím potřebu se podělit se svými spoluobčany o to, co jsem zatím na radnici udělal a co mám v plánu.

V našem volebním programu TOP 09 pro Hradec Králové jsme občanům slíbili transparentnost veřejných zakázek. K tomu v současné době připravujeme nový systém v jejich zadávání, který bude nastartován v závěru roku.
Založil jsem dopravní skupinu, která pracuje na koncepci dopravy ve městě. Středem našeho zájmu je jižní spojka. Jednáními na ministerstvu dopravy jsme navázali na přípravu projektu pro vybudování komunikace mezi Bláhovou a Hradubickou ulicí jako spojnice dvou silnic I. třídy. To výrazně napomůže dopravní situaci v Kuklenách. V případě další velmi důležité dopravní komunikace - Nová Kladská – se v současné chvíli jedná o převodu pozemků nezbytných pro realizaci komunikace od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Řešení Nové Kladské je dlouhodobě požadováno komisí místní samosprávy. Podařilo se vyvolat jednání s příslušnými odpovědnými osobami a přesvědčit je o nutnosti vyřešit majetkové problémy pod připravovanou komunikací, a tím odblokovat její výstavbu.
Pro rozvoj koncepce cyklistické dopravy jsme odsouhlasili uvolnění půl miliónu korun na budování dalšího systému cyklostezek a cyklistické dopravy v Hradci Králové a byla stanovena jasná koncepce rozvoje této oblasti. Na starosti ji má speciální cyklokoordinátor. Současně se snažíme prosadit vybudování cyklostezky mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.
Zapojil jsem se do spolupráce na záchraně projektu Národního centra pro krizovou připravenost a výcvik složek Integrovaného záchranného systému pro Hradec Králové.
Založili jsme pracovní skupinu se zaměřením na budoucí využití hradeckého letiště. Tato komise bude řešit jeho budoucnost v návaznosti na již existující koncepční materiály, a to s variantami, že se nám podaří realizovat výstavbu národního centra pro krizovou připravenost či nikoliv. Budeme se snažit najít strategického partnera či partnery pro letiště.
Vnímám, že v popředí zájmu občanů našeho města je příprava nového územního plánu. V současné době probíhají práce na jeho I. etapě, kdy shromažďujeme podklady a zpracováváme analýzu studie odtokových poměrů. Nový územní plán má být hotov v roce 2015. Jedná se o jeden z nejdůležitějších úkolů pro toto volební období, který je nutný pro další rozvoj Hradce Králové.
Změny nastaly i v oblasti rozvoje města a dotací včetně Investičního programu rozvoje města (IPRM). Některé akce nebyly minulým vedením města systematicky řízeny, například revitalizace Benešovy třídy. Zde již bylo vydáno územní rozhodnutí. Podařilo se nám vytvořit systém, díky němuž budou všechny akce připravovány koncepčně a zpětně i kontrolovány.
Co se týká plánu strategického rozvoje města, založil jsem pracovní skupinu pro jeho aktualizaci.

Zahájil jsem jednání s Ministerstvem obrany s cílem získat pro město Žižkova kasárna. Tato skutečnost je podstatná pro naše další záměry spojené nejen s využitím kasáren pro organizace města, ale rádi bychom využili jeho nádvoří pro parkování především v souvislosti s rekonstrukcí Velkého náměstí.
Budeme nadále prohlubovat spolupráci s komisemi místních samospráv. Seznámil jsem se s jednotlivými lokálními požadavky a předpokládám při jejich naplňování intenzívní souhru.
Co se týká spolupráce mezi samosprávami měst Hradec Králové a Pardubice a krajskými samosprávami Královéhradeckého a Pardubického kraje, uvažujeme o vypsání mezinárodní ideové soutěže na tzv. jádrové území mezi oběma městy. Za třicet, padesát let se z obou měst stane souměstí, proto bychom se měli dohodnout, jak se bude tato lokalita rozvíjet.

Jindřich Vedlich
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme