Ceny energií padají, zdražovat se přesto bude

19. 1. 2012

Stále častěji se stáváme svědky situací, které nám hlava nebere, a hledáme sami v sobě jasné odpovědi, které ale nenalézáme. Nejedná se o žádná zásadní filozofická témata, ale technicky pragmatické otázky související s cenami energií (elektřina, plyn).

Již více jak půl roku je zřejmé, že naše hospodářství čeká v letošním roce v lepším případě stagnace, Řecko vyeskaluje dluhovou krizi v eurozóně svým bankrotem, přesto nám energie pro domácnosti i průmysl zdražují. Jednou je na vině slabá koruna vůči dolaru, podruhé krize v Perském zálivu nebo na Ukrajině, popřípadě obnovitelné zdroje. Všem nám je přitom jasné, že kde chybí poptávka, tlačí převis nabídky na snižování ceny.

Spotřebitelé, kteří energie nakupují a nepodlehli těmto argumentům, mohou letos výrazným způsobem profitovat, neboť pokles cen na trzích už započal, jak velký bude a jak dlouho potrvá, je otázkou podnikatelských rizik spojených s nákupem těchto energií. Mnozí podnikatelé si tak mohou snížit své režijní náklady.

Je až neuvěřitelné, že obratem se nám dostalo od skoro monopolních dodavatelů energií ujištění, že v příštím roce se zdražovat bude, i když jen o procenta. Rada je jednoduchá, hledejte své dobré dodavatele a mějte otevřené oči a pevné nervy.

Zdeněk Harapát
TOP 09 Královéhradecký kraj
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme