20. ročník CIAF přinesl i překvapení.

Nového šéfa krajského výboru TOP 09

17. 10. 2013

Před pár týdny skončil úspěšný již 20. Ročník mezinárodní letecké přehlídky CIAF. Kromě desetitisíců spokojených návštěvníků, nádherného počasí a mnoha profesionálních letových ukázek se v jeho průběhu uskutečnila změna na postu předsedy krajské organizace TOP 09, jímž se stal zakladatel a dlouholetý ředitel přehlídky Aleš Cabicar. Položili jsme novému šéfovi několik otázek.

Byl jste  zvolen v nepřítomnosti na krajském sněmu TOP 09, když jste právě organizačně zastřešoval právě probíhající CIAF. To není běžné. Jak to vnímáte Vy?
Sněmu jsem se nemohl z pochopitelných důvodů zúčastnit a byl jsem velmi překvapen, když mi pípla sms zpráva s gratulací k volběod kolegů. Tehdy v sobotu jsme právě ladili poslední detaily před zahájením prvního letového dne, tak jsem ani neměl mnoho času tu zprávu vyhodnotit. Teprve v pondělí či úterý, když opadl hlavní nával starostí a nezbytného stresu jsem si uvědomil, jak podstatný a náročný bude pro mne a celé nově zvolené předsednictvo následující měsíc do parlamentních voleb.

Pojďme k politickým tématům TOP 09. Vrcholí Vaše kampaň, jak jste se vypořádali např. s faktem, že část voličů Vám vyčítá až nepřiměřeně razantní kroky v sociální oblasti?
Víte, nikdo nikdy není a nebude bez chyb. Ano, připouštíme, že námi navržené a realizované změny měly až příliš plošný charakter, což se ukázalo jako ne zcela šťastné. Na druhou stranu bych zase rád zdůraznil, že rozpočtová střídmost a kázeň realizovaná naším ministrem financí měla jednoznačně pozitivní přínos projevující se např. ve snížení zadluženosti každého občana naší země či v přiznání vyššího ratingu České Republice na zahraničních trzích, což logicky následně přináší efekt zlevnění peněžních prostředků, které si  Česká Republika půjčuje či bude půjčovat pro svou potřebu. A to je velmi podstatné pro každého, komu leží na srdci ekonomická budoucnost České Republiky.

Jaký je Váš názor na korupci a jak s ní chce TOP 09 bojovat?
Korupce je bohužel fenomén, který byl, je a bude provázet společnost vždy. Otázkou je, jaké legislativní mantinely jsme schopni nastavit k jejímu maximálnímu omezení. TOP 09 se hlásí k jakýmkoli iniciativám, které si za cíl kladou minimalizovat korupční chování, ale musíme si zde poctivě říci, že základem korupce je chování každého jedince, který má tu možnost spolurozhodovat o veřejných penězích. Zkrátka každý by měl mít jasno hlavně ve své hlavě, že když někde vidí částky s několika nulami, tak je odpovědný za jejich maximálně efektivní využití, a ne si myslet, že jsou snad jeho či že na ně má nějaký nárok. To je vše. Ale jsem i rezervovaný k projevům fetišizace korupce, to bychom se mohli dostat do situace, že za korupci bude za chvíli označováno, když dámě ve snaze si ji získat přinesete  květiny. To by mohlo být vykládáno taky jako forma úplatku.  Jde o to korupci nejenom důsledně obnažit na obou stranách, ale dokázat ji i včas potrestat řádným soudem.

Jak se díváte na nové politické subjekty, které se účastní těchto voleb? Znamenají pro TOP 09 nebezpečí odlivu Vašich voličů?
Tak předně, různorodost a počet subjektů  si nemyslím že je na škodu politické soutěži.  Já vidím problém jinde. Není to tak dlouho, co občané naši země mohli sledovat v přímém přímém přenosu, co znamená, když se moc nebo její část dostane do rukou různých uskupení bez jasného kodexu vnitřního chování, nebo chcete-li stanov politické strany. Tristní pohled vyvolávající nechutenství. Možná se mýlím, ale právě tyto nové subjekty či poltická sdružení bez ustálených vnitřních mechanismů jsou k tomuto náchylná a já předpokládám, že soudný občan dvakrát nevstoupí do téže řeky. Tudíž že bude velmi zvažovat dát hlas k takovýmto experimentům, které v podstatě slouží k sebeuspokojování ega  pár vůdčích jedinců v těchto stranách či politických sdruženích a s reálnou politikou mají pramálo společného.

Poslední otázka. Na kandidátce TOP 09 a Starostové jste na 5. místě. Myslíte si, že Vy osobně máte šanci zasednout ve sněmovně?
Prioritně mám za úkol spolu s regionálními předsedy a volebním štábem přivést našim všem kandidátům maximum možných hlasů. Naše stanoviska jsou jasná, kontinuální, čitelná. Občané by měli pochopit, že zázraky se konají maximálně v pohádkách, a to ještě jenom v některých. Nám jde o osobní svobodu, osobní zodpovědnost každého, o  parlamentní demokracii jako takovou. Zjednodušeně říkáme, že každý se musí snažit, pravidla musí být čitelná, srozumitelná a rovná pro všechny, a stát rovněž musí mít mechanismy kvalitně pomoci v případě nouze a nutnosti jednotlivci. Tady já vidím svou úlohu. Nicméně kdyby se to stalo, budu hlavně chodit do práce a snažit se poslanecký plat si zasloužit. To je vše, může to působit stroze, ale o to tu přeci jde. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme