TOP 09 uctila památku Jana Palacha ve Dvoře Králové, Hradci Králové i Kostelci nad Orlicí

V těchto dnech si připomínáme odvážný čin studenta Jana Palacha. Politici krajské organizace TOP 09 uctili jeho památku a památku všech lidí, kteří trpěli v době sovětské okupace.

18. 1. 2019

Ve středu si připomněli 50. výročí upálení Jana Palacha krajští zastupitelé za TOP 09 Leoš Heger, Milan Sommer spolu se členy a příznivci TOP 09 u Památníku obětem komunismu na Riegrově náměstí v Hradci Králové.

"Před padesáti lety student Jan Palach obětoval to nejcennější, co měl, tedy svůj život proto, aby probudil československý národ z letargie. Z letargie, do které postupně upadl poté, co byla naše země od srpna 1968 okupována vojsky Varšavské smlouvy a postupně byly zadupávány i ona částečná svoboda, která byla obnovena na jaře 1968 i díky aktivitě společnosti. Je důležité připomenout si osobnost a čin Jana Palacha a jeho následovníků, neboť si plně uvědomovali, co se v naší zemi děje, a především chtěli zoufale něco proti tomu udělat. Nesmíme na jejich statečnost zapomenout stejně jako na to, jak snadno se dá svoboda, suverenita a samostatnost ztratit," řekl předseda místní organizace TOP 09 Hradec Králové Jakub Sofka.

Ve Dvoře Králové nad Labem zapálili svíčky ve tvaru kříže zástupci DKoalice se zastupitelkou města Veronikou Tomkovou.

Položením květin a zapálením svíček si připomněli Jana Palacha ve čtvrtek v podvečer i v Kostelci nad Orlicí.

„V této době při tomto výročí by se měl každý zamyslet, jakou oběť Jan Palach před 50 lety přinesl a jak se dnes k naší těžce nabyté svobodě chováme. Vždyť jeho odkaz se naplnil až 20 let po jeho smrti – svoboda není samozřejmost a je třeba si to stále připomínat. I v Kostelci nad Orlicí jsme našli místo, kde hoří svíčky na jeho počest. Je to u nově instalované sochy T. G. Masaryka, jehož životním cílem byl také boj za svobodu československého národa,“ uvedla Jaroslava Blažková, předsedkyně regionální organizace TOP 09 Rychnov nad Kněžnou.

Romana Putnová

krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme