Projekt „Musíme to zastavit“ propojuje dobrovolníky i v Královéhradeckém kraji

TOP 09 spouští projekt „Musíme to zastavit“, kterým propojí dobrovolníky z celé republiky. Češi už ukázali, že si dokážou poradit sami. Celá republika šila roušky a ochranné pomůcky si vyráběla svépomocí. Web projektu je „mostem“, který spojuje dobrovolníky i v našem kraji s lidmi, kteří pomoc potřebují. Vzhledem k tomu, že nejohroženější skupinou koronavirové pandemie jsou senioři, mohou teď dobrovolníci nabízet svou pomoc hlavně jim.

6. 4. 2020

„Velmi si vážím veškeré dobročinné pomoci, kterou občané v kraji iniciovali. Je to neuvěřitelná součinnost v tak těžké chvíli. Přes šití roušek, zajištění nákupů seniorům či svým sousedům, až po výrobu obličejových štítů. Za to všem patří obrovské díky. Pro občany kraje jsme spolu s kolegy dokázali otevřít ve všech krajských nemocnicích odběrná místa pro testování COVID 19, aby se celý proces urychlil a my se mohli vrátit zpět k našim životům," řekl krajský předseda TOP 09 a náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

TOP 09 proto spustila web www.musimetozastavit.cz, který propojuje dobrovolníky s lidmi, kteří naopak pomoc hledají. Interaktivní mapa na webu ukazuje, kde zrovna je pomoc potřeba i kde ji naopak dobrovolníci nabízí. Díky mapě se tak dozvíte, jak se do pomoci zapojit i kde ji najít. Například v Hradci Králové se šijí roušky či tisknou pomocí 3D tiskárny obličejové štíty do nemocnice, pečovatelských zařízení, k praktickým lékařům a na další potřebná místa.

„Poté co se ukázal absolutní nedostatek ochranných ústenek - roušek se v našem městě spontánně vytvořila dobrovolnická akce Hradec Králové šije roušky, středobodem této iniciativy se stal spolek Mluvme spolu. Po rychlé komunikaci s koordinačním týmem jsem se velmi rád do akce zapojil a komunikoval s organizacemi, kterým se absolutně ochranných pomůcek nedostávalo. Chtěl bych ještě jednou velmi poděkovat všem, kteří dokázali akci organizačně zabezpečit, ale zejména těm, kteří neváhali pomoci, a že švadlen bylo více než sto. Výsledkem akce bylo to, že za dva týdny se podařilo ušít a distribuovat přes 13 000 roušek. Za to mnohokrát děkuji, táhneme za jeden provaz a zvládneme to,“ komentoval předseda regionální organizace TOP 09 Hradec Králové a spoluorganizátor Jakub Sofka.

„Poslední dva týdny patřily – při vědomí obrovského nedostatku ochranných pomůcek – intenzivní snaze naplnit tu nejurgentnější poptávku zejména ze strany zdravotníků a sociálních pracovníků výrobou ochranných obličejových štítů. Do těchto aktivit se intenzivně zapojili také kolegové z TOP 09 a Hradeckého demokratického klubu, kteří byli součástí projektu 3D TISKNU proti COVID-19 - Královehradecký kraj. V rámci této akce se podařilo vyrobit a distribuovat více než 3300 štítů, které pomáhají chránit zdraví lidem nasazeným v první linii v boji proti Covidu. Financování materiálu na výrobu štítů probíhalo díky dohodě s radním pro zdravotnictví Alešem Cabicarem ze zdrojů Královéhradeckého kraje. Velká část těchto pomůcek pak putovala pro stomatology a ambulantní lékaře našeho kraje,“ uvedla předsedkyně Hradeckého demokratického klubu a iniciátorka tisku štítů Pavlína Springerová.

V Hostinném, Hřibojedech i ve Starých Hradech se zase můžete zapojit do šití roušek a v Broumově Vás mohou inspirovat potravinové balíčky, které v případě potřeby budou zajištěny městem od obchodů s potravinami.

Romana Matula

Krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj