PIRÁTI, TOP 09 A ZELENÍ jdou v Náchodě do voleb společně

4. 7. 2022

Na tiskové konferenci konané 28. června oznámili společný postup do komunálních voleb zástupci náchodských místních organizací České pirátské strany, TOP 09 a Zelených. Lídrem kandidátky nominovaným Stranou zelených bude zastupitel Náchoda, projektový manažer a organizátor architektonických soutěží Michal Kudrnáč. Na druhém místě kandidátky je nominant Pirátů, živnostník, puškař a výrobce slavnostních doplňků armády Tomáš Unger, třetí místo za TOP 09 obsadil ředitel autodružstva Josef Merta. Na kandidátce již tradičně nebudou chybět ani místní nezávislé osobnosti. Zástupci stran zde slavnostně podepsali koaliční smlouvu a představili základní programové teze a vizuál kampaně.

Slova o sdílení společných hodnot a vzájemné důvěře zahájila tiskovou konferenci, na níž představitelé Pirátů, TOP 09 a Zelených oznámili společnou kandidaturu v podzimních komunálních volbách v Náchodě. Zástupci všech tří stran se shodli na potřebě vnést do způsobu vedení města svěží vítr a citlivě pracovat na jeho rozvoji i přípravě na budoucí výzvy. Informovali také o společném názvu vzniklého uskupení, který zní Za moderní Náchod s úctou k tradicím. Jak zvolený název, tak vizuální pojetí kampaně podle zástupců nově vzniklé koalice navazují na tradici předchozích volebních období a jsou vedeny snahou nabídnout občanům Náchoda kompetentní a transparentní alternativu k současnému vedení města.

V tomto duchu hovořil i lídr kandidátky, projektový manažer, organizátor architektonických soutěží a zastupitel Náchoda Michal Kudrnáč. „Moje osobní priority se týkají zejména kvality investic. Na to ostatně odkazuje i název naší kandidátky. Jedná se o to, abychom zbytečně nelikvidovali a nebourali kvalitní historické stavby spjaté s naším městem, jako se to v minulosti bohužel mnohokrát stalo. Zároveň ale chceme stavět moderně, tedy energeticky úsporně, s promyšleným hospodařením s vodou. K moderní přípravě staveb patří i kvalitní a včasné projednání jak s veřejností, tak s budoucími uživateli. Tradici i modernitu pak spojuje to, že chceme spolupracovat s těmi nejlepšími architekty formou architektonických soutěží tak, jako se to povedlo v případě areálu Tepny, který by měl v následujích 4 letech začít vyrůstat. Téma modernosti s úctou k tradicím se ale dá vztáhnout i na další oblasti, ať už je to kultura, školství nebo sociální oblast.“

O potřebě nezapomínat při rozvoji města na jeho rozsáhlé kulturní dědictví hovořil i Tomáš Unger, živnostník, puškař a výrobce slavnostních doplňků armády nominovaný Piráty na druhé místo kandidátky. „Jeden příklad za všechny je v tomhle směru Beránek. Slyšel jsem sice opačná tvrzení, ale vše není jak se zdá v prvotřídním stavu, nastřádaný dluh je v tomhle směru vážně velký. Problematika údržby takového kulturního dědictví není jednoduchá a krátkodobá. Je třeba se na to zaměřit a vážit si našeho kulturního dědictví. V dnešní složité době, kdy strmě rostou ceny energií, bychom se též více než kdy jindy měli snažit snižovat energetickou náročnost budov. Podívejte se třeba, na kolika procentech budov v majetku města dnes najdete solární panely a jiná energetická opatření. Na mnoha místech tu je velký prostor pro úsporu,“ uzavřel.

O potřebě více podpořit místní sportovní kluby pak hovořil ředitel autodružstva Ing. Josef Merta, který na kandidátce jako nominant TOP 09 obsadí třetí místo. „Profesně se sice věnuji autům, jsem ale stále i aktivním sportovcem. Mrzí mě, když vidím, že místní mladé lidi sport už zdaleka tolik netáhne. Rád bych proto pomohl s nastavením lepšího a dlouhodobějšího systému podpory místních sportovních klubů tak, aby byly schopné mladým nabízet lákavější alternativu k sezení za počítačem. Na místě je i diskuze o vzniku nových veřejných sportovišť.“

Bezbariérové, sociálně přívětivé město, které myslí na všechny své obyvatele v oblasti dostupného bydlení, zajištěním kvalitní lékařské péče, kvalitního a pestrého školství, podporující podnikající subjekty, s nimiž ve spolupráci nabízí dostatek pracovních míst, zkrátka město, kde se dobře žije, by si přála vyšetřovatelka kriminální policie, předsedkyně spolku spravujícího Autokemp Náchod, Mgr. Denisa Pokorná.

O ne zcela ideálním stavu místní kultury pak hovořil další z nominantů Zelených, textař a odborník na právní ochranu životního prostředí Daniel Rufer. „Podívejte se třeba na festival Náchodská Prima sezóna, který už roky umírá na úbytě navzdory tomu, že se mu na městě na plný úvazek celoročně někdo věnuje. Tahle akce by si rozhodně zasloužila oživit a dostat novou vizi. Za dva roky nás navíc čeká výročí 100 let od narození Josefa Škvoreckého. Přál bych si, abychom připravili - s úctou k tradicím, jak máme ostatně v názvu - důstojnou a vhodnou připomínku na tohoto významného rodáka, ne abychom se omezili na to udělat co nejhlučnější ohňostroj doprovázený co nejhlučnější hudbou.“

Dalšími dosud oznámenými kandidáty jsou ředitelka SPŠS a OA Náchod RNDr. Věra Svatošová, středoškolský učitel přírodopisu a zeměpisu a současně náchodský zastupitel Mgr. Jan Ježek, IT specialista v letectví Adam Koubek a místní architekt Ing. dipl. arch. Walter Kurschatke (TOP 09).

Podrobnější informace o společném projektu budou zástupci koalice postupně zveřejňovat na společném webu i na Facebooku.

Romana Matula   

Krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme