39 mladých lékařů příští rok posílí týmy krajských nemocnic

22. 1. 2018

V únoru uplyne již sedm let od doby, kdy Královéhradecký kraj zřídil svůj zdravotnický nadační fond. Jeho účelem je podporovat aktivity zaměřené na rozvoj zdravotnictví v regionu. Jednou z takových aktivit je i úspěšný stipendijní program na získávání lékařů pro krajské nemocnice. Kraji se skrze něj podařilo za dva roky získat už přes pět desítek mladých lékařů. Do nového kola se nyní přihlásilo dalších 39.

Pro současné kolo stipendijního programu Zdravotnický nadační fond Královéhradeckého kraje přijal 39 žádostí. Všichni žadatelé splnili požadované podmínky a v roce 2019 tedy v krajských nemocnicích přibude 39 nových lékařů v oborech jako vnitřní lékařství, pediatrie či chirurgie,“ informoval náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar. „Vzhledem k tomu, že stipendisté budou pracovní smlouvy uzavírat až po ukončení akademického roku, není zatím známo, u kterých poskytovatelů zdravotních služeb na území Královéhradeckého kraje budou působit,“ doplnil náměstek Cabicar.

Záměrem nadačního fond je realizace stipendijních programů, jejichž cílem bude zajištění lékařského i nelékařského zdravotnického personálu na území Královéhradeckého kraje. Jeho správní rada se rovněž zaměřuje na absorpční kapacitu akreditovaných pracovišť pro specializační vzdělávání jednotlivých stipendistů.

Správní radu Zdravotnického nadačního fondu Královéhradeckého kraje tvoří zástupci kraje, nemocnic Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, Fakultní nemocnice Hradec Králové a Lékařské fakulty UK v Hradci Králové.

Královéhradecký kraj poskytl zdravotnickému nadačnímu fondu pro akademický rok 2017/2018 dotaci ve výši 5,5 milionu korun. Fond nabízí stipendium pro čtrnáct lékařských oborů, které je kraji potřeba personálně stabilizovat. Tři mimořádně potřebné obory podporuje částkou 150 tisíc korun.

O jednorázové finanční stipendium mohou žádat studenti lékařských fakult s předpokládaným ukončením studia v příslušném akademickém roce, pro který je dané kolo stipendijního programu vypsáno. Přijetím stipendia se studenti zavazují k setrvání ve specializovaném oboru na území Královéhradeckého kraje po dobu čtyř let.

Obory podporované jednorázovým stipendiem 150 tisíc korun: vnitřní lékařství, anesteziologie a intenzivní medicína, pediatrie. Obory podporované jednorázovým stipendiem 120 tisíc korun: psychiatrie, radiologie a zobrazovaní metody, neurologie, urologie, radiační onkologie, všeobecné praktické lékařství, rehabilitační a fyzikální medicína, pneumologie a ftizeologie, nefrologie, geriatrie, chirurgie.

Stipendijní program pro studenty posledních ročníků medicíny realizuje Královéhradecký kraj od roku 2015. Na jeho realizaci vynaložil dosud 13 milionů korun. Výsledkem minulých kol je 52 nových lékařů, kteří nyní pracují v různých regionálních zdravotnických zařízeních.

www.kr-kralovehradecky.cz
Autor: Dan Lechmann

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme