Vítězslav Padevět: senát a sněmovnu nemůže ovládat stejná "parta"

1. 10. 2014

Máte někdy pocit, že je v dnešní době senát zbytečnou druhou komorou parlamentu? Pokud ano, zkusme se podívat například za hranice, ke slovenským sousedům.

Na Slovensku totiž senát neexistuje a někteří politici tiše volají po jeho zavedení. Ať už podle našeho vzoru nebo v jiné podobě. Uvědomují si totiž skutečnost, že druhá komora pomáhá zvýšit úroveň zákonodárství a omezuje schvalování protiústavních a účelových zákonů. Zárověň přispívá k větší stabilitě právního řádu a k omezení vlivu zájmových skupin na zákonodárnou moc.

Má-li ale senát plnit svoji základní funkci, pro kterou byl vytvořen - tj. že je pojistkou demokracie a že kontroluje a usměrňuje činnost sněmovny, nemůže ho ovládat stejná "parta", která ovládá sněmovnu.

A právě naplnění této věci, této podmínky správného fungování, jsem si zvolil jako jeden ze svých hlavních cílů mé práce v Senátu PČR.

Děkuji za Váš čas a podporu v nadcházejících Senátních volbách, které se budou konat již za dva týdny. V těchto volbách každý hlas rozhoduje (viz 5 chybějících hlasů v Praze 10 pro kandidátku do Senátu PČR za TOP 09 Renatu Sabongui v nedávných doplňujících volbách).

Vítězslav Padevět, kandidát do Senátu za obvod č. 3 - Cheb
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme