29. 9. 2011

Vážení spoluobčané,

většina obcí a měst v České republice sleduje s nadějí připravovanou novelu rozpočtového určení sdílených daní, tedy systému, kterým se mezi jednotlivé obce a města rozdělují výnosy z nejdůležitějších daní.

Ministr financí na základě programového prohlášení vlády představil nový model financování obcí. V červenci byl návrh zákona o rozpočtovém určení daní předložen do meziresortního připomínkového řízení, nyní probíhá zpracování připomínek, účinnost zákona se předpokládá od 1. 1. 2013. Jeho hlavním cílem je zmírnit rozdíl v daňových příjmech na obyvatele mezi „nejchudšími“ a „nejbohatšími“ obcemi a narovnat neudržitelnou situaci, kdy čtyři největší města České republiky dostávají téměř polovinu ze sdílených daní, přičemž v nich žije jen pětina obyvatel země. Dalším cílem je posílení samostatnosti obcí, protože do daňových příjmů se převedou prostředky z národních dotačních programů ve výši cca 8 mld. Kč. Největší pozitivní dopad pocítí obce v pásmu 2.000–10.000 obyvatel, které mají doposud nejnižší příjem ze sdílených daní na jednoho obyvatele, paradoxně i nižší než obce o několika stovkách obyvatel.

Co se týče Karlovarského kraje, rozpočty všech obcí dohromady by si podle modelu mohly polepšit cca o 450 mil. Kč. Největší efekt bude mít tato očekávaná změna na města a obce tvořící základní síť sídelní struktury v našem kraji, jako jsou v okolí Karlových Varů například Bečov, Toužim, Žlutice, Nová Role, Nejdek nebo Horní Slavkov. Příznivý, ale ne až tak procentuálně významný dopad bude mít i do rozpočtů největších měst v kraji, která jsou zároveň obcemi s rozšířenou působností: Sokolova, Chebu, Ostrova, Mariánských Lázní, Aše. Určitý pozitivní efekt přinese i Karlovým Varům, navýšení příjmů o zhruba 18 mil. Kč.

Město Karlovy Vary tuto novelu jednoznačně podporuje a požádalo všechny poslance a senátory za Karlovarský kraj, aby ji podpořili také – ne snad proto, že by z ní naše město těžilo nejvíce, ale proto, že pomůže bez výjimky všem obcím a městům v Karlovarském kraji.

Josef Malý, člen rady města

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme