Klíma: Nestojím o učitele kariéristu, ale o učitele, co dělá svou práci rád

29. 6. 2017

V letošním roce na můj podpis čeká 220 vysvědčení, o dvacet víc než loni, a v příštím roce to bude zase dalších patnáct navrch. Rok od roku naše škola roste. Dnes k nám vozí své děti i rodiče z 10 kilometrů vzdáleného Tábora.

Za úspěchem vidím dobré klima, které na naší škole panuje. Je výsledkem kvalitní práce našeho pedagogického sboru a dobrého učitele určitě neudělá kariérní řád. Dobrý učitel je tu pro své žáky, nikoli pro plat, vždyť Česká republika si v přepočtu na průměrný plat váží ze všech členských států, včetně těch východních, svých kantorů nejméně.

Naši učitelé předávají svým žákům nejen znalosti, ale především část své vlastní životní zkušenosti, aby se jednou mohli postavit na vlastní nohy.  Aby ale našim učitelům vydrželo nadšení a entusiasmus, potřebují klid na svou práci, potřebují, aby měli čas na své žáky a aby je o tento čas nepřipravovala stále přebujelejší byrokracie. Úkolem ředitele je proto poskytnout potřebné podmínky. Vždyť spokojený učitel rovná se dobrá škola.

Jsem rád, že právě takové pedagogy mám kolem sebe, že – ač jsou unaveni po náročném školním roce – těší se, až zase v září zasednou naši žáci do svých lavic.

A na závěr mi nezbývá, než popřát svým pedagogům i žákům krásné léto. 

Pavel Klíma

Ředitel ZŠ a MŠ Malšice

Lídr jihočeské TOP 09 pro volby do poslanecké sněmovny

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme