Volby

Volební program TOP 09 do ZHMP pro rok 2014 naleznete ZDE.

Jak hlasovat ve volbách do zastupitelstva

Podzimní komunální volby rozhodnou o tom, kdo bude spravovat Vaši obec v následujících čtyřech letech. Volič muže vybírat své zastupitele mezi všemi kandidátkami. Jak je to možné? Každý volič obdrží jen jediný volební lístek, na kterém však budou uvedeny všechny kandidující volební strany. Muže pak volit buď jednotlivou stranu, a nebo si vybrat jednotlivé kandidáty z libovolných kandidujících stran. Pro každou obec je maximální počet hlasů/křížků jiný, odpovídá počtu zastupitelů obce.

Chci hlasovat pro volební stranu

Rozhodnete-li se hlasovat pro určitou stranu, označíte u jejího názvu křížek. Chcete-li tedy do zastupitelstva např. poslat kandidátku TOP 09, postačuje označit u této strany křížek do předtištěného rámečku. Ta pak získá automaticky všechny hlasy, které můžete v komunálních volbách ve Vaší obci využít. Volič nemůže hlasovat pro více než jednu volební stranu, tzn. nemůžete zakřížkovat více volebních stran. Takový lístek by pak byl neplatný.

Co však zákon umožňuje, je možnost hlasovat jak pro stranu, tak pro kandidáty z jiných volebních stran.Můžete tedy označit křížkem TOP 09 a dále si vybrat i kandidáty z jiných volebních stran a u jejich jména provést křížek. Pak vámi zvolená strana nezíská všechny Vaše hlasy, ale z těchto hlasu se jí odečte tolik hlasů, kolik kandidátů z jiných stran jste zakřížkovali.

Nechci hlasovat pro strany, ale pro jednotlivé kandidáty

V takovém případě můžete zakřížkovat kandidáty z libovolných stran, kterým se rozhodnete dát svůj hlas,nesmíte však překročit počet hlasů, které máte ve Vaší obci k dispozici. V této variante si vlastně zvolíte vlastní „ideální“ zastupitelstvo. Nevolíte tak stranu, ale jednotlivé kandidáty. Neplatný je lístek, který by obsahoval víc než maximální povolené množství křížků/hlasů. Proto dejte pozor na dodržení maximálního počtu křížků.

Bližší informace o hlasování v komunálních volbách naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR.