Koudelková: Demokracie podle egyptského vzoru

Komentář členky volebního štábu TOP 09 Lenky Koudelkové

31. 1. 2012

Je to rok, co poprvé Egypťané hodili na ulici dlažební kostkou v boji za změnu režimu, je to měsíc, co egyptská policie vtrhla do kanceláří zahraničních neziskových organizací a zabavila jim notebooky, telefony, peníze a dokumenty, a je to pět dní, co šéfa jedné z neziskových organizací, který má na starosti působení v Egyptě, na letišti odmítli nechat odletět ze země.

Opravdu takhle vypadá ona vytoužená demokracie? V Egyptě působí několik převážně amerických neziskových organizací, které se snaží rozvíjet občanskou společnost, vzdělávat kandidáty liberálních politických stran pro volby a volební kampaně apod. Tedy bohulibá činnost, řeknete si (USA už vydaly na různé druhy pomoci včetně zdravotnictví Egyptu něco kolem 1,7 miliardy dolarů).

Egyptské úřady to ale chápou jinak. Podle nich jsou mediální školení, přednášky o politickém marketingu a školení pro neziskové organizace činností, kterou se ony organizace snaží rozvrátit stát. Neodvažuju se tipovat, komu a proč to tak strašně vadí, ale nepřijde mi logické považovat neziskovou organizaci ze země, která mi poskytuje značnou finanční pomoc, za nepřítele státu.

Otázkou ovšem je, kdo teď vlastně v Egyptě představuje onu státní moc. Jenom si tak říkám, jestli je tento způsob jejího uplatňování právě to, kvůli čemu se před rokem mladí Egypťané začali shromažďovat v ulicích.

Lenka Koudelková < br > členka volebního štábu TOP 09, v roce 2011 školila v Egyptě politické strany

Hospodářské noviny, 31. 1. 2012, Rubrika: Názory, str. 8

Štítky
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme