Rozpočtové určení daní

Vládní návrh schválený 23. května 2012

23. 5. 2012

Teoretický propočet sdílených daňových příjmů obcí a srovnání současného systému RUD s návrhem nového RUD

Vyhledání údajů pro konkrétní obec:

Tabulku s údaji všech obcí si můžete stáhnout zde: XLSXPropočet a srovnání současného systému s novým návrhem RUD.xlsx (874 kB)

Výchozí parametry a poznámky k propočtu

Výchozí parametry

• Propočet vychází z predikce sdílených daní v objemu 117,5 mld. Kč (současný systém RUD). V návrhu nového RUD je tento objem navýšen o částku 12 mld. Kč (z toho 1,5 mld. Kč - dosavadní příspěvek na školství v kapitole VPS uvolňovaný v rámci finančních vztahů státního rozpočtu k rozpočtům obcí resp. hl. m. Prahy).
  • Údaje o počtech obyvatel a výměře katastrálních území obcí použitých pro propočet odrážejí stav k 1. lednu 2011 a vychází z bilance počtu obyvatel Českého statistického úřadu resp. dat zpracovaných Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním. Údaje o počtech dětí MŠ a žáků ZŠ poskytnuté MŠMT jsou podle stavu k 30.9.2011.

Praha

V případě hl. m. Prahy jsou výstupem propočtu pouze sdílené daně, které dostává Praha jako obec (nejsou tedy započteny sdílené daně, které Praha získává jako kraj).

Poznámky

Sdílené daňové příjmy zahrnují

• DPH (§4 odst. 1 písm. b)  zákona č. 243/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů)
  • daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti (§4 odst. 1 písm. c)  zákona č. 243/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů)
  • daně z příjmů fyzických osob vybíraných srážkou (§4 odst. 1 písm. d)  zákona č. 243/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů)
  • daně z příjmů právnických osob (§4 odst. 1 písm. f)  zákona č. 243/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů)
  • daně z příjmů  fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti (§4 odst. 1 písm. e)  zákona č. 243/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů)

Propočet nezahrnuje

• výnos daně z nemovitostí (§4 odst. 1 písm. a)  zákona č. 243/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů)
  • 30% z výnosu záloh na daň z příjmů fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti (§4 odst. 1 písm. g)  zákona č. 243/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů)
  • daň z příjmů právnických osob v případech, kdy poplatníkem je příslušná obec (§4 odst. 1 písm. h)  zákona č. 243/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů)
  • podíl na 1,5 % z celostátního hrubého výnosu daně (záloh na daň) z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků (§4 odst. 1 písm. i)  zákona č. 243/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů)

Hodnoty o sdílených daňových příjmech byly zaokrouhleny na celé tisíce.

Názorně viz Schéma rozdělení rozpočtového určení daní od 1. 1. 2008.pdf (206.6 kB).

Témata:
Hospodářství

Miroslav Kalousek představuje návrh nového RUD

Návrh novely RUD

PDFNávrh novely RUD.pdf (1.5 MB)

TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ RSS

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09