Martina Ochodnická: V nové roli chci dát hlas ženám

11. 11. 2023

(přepis kandidátského projevu místopředsedkyně TOP 09 Martiny Ochodnické na 8. celostátním sněmu TOP 09)

 

Vážená paní předsedkyně, vážení vzácní hosté, delegáti, delegátky,

já jsem se tady ocitla úplně neplánovaně a stále ještě si nejsem jistá, jestli tady opravdu mám být. Nicméně, aniž bych si tady vůbec domyslela, že tady na tom místě budu dneska stát, tak jsem celý týden až čtrnáct dnů přemýšlela nad tím, proč my jako Vysočina, a já jako Martina Ochodnická, chci nominovat právě pana Ondřeje Koláře.

Vzniklo tady z toho spoustu emocí a já si myslím, že tohle je příležitost, proč to říct, protože tím zjistíte, jak já přemýšlím a co bych vlastně nabídla já, jako místopředsedkyně. Velmi velký důraz a díky tomu, že jsem se octila ve velké politice poté, co jsem si vyzkoušela tu komunální politiku a dlouhé roky velmi bojuji s tím, že ta naše politika není čitelná a srozumitelná těm, ke kterým já se každý víkend vracím, ke svým sousedům na vesnici. Že spoustu procesů, které řešíme a děláme v Poslanecké sněmovně, neumíme přetransformovat do efektivity a do té práce pro lidi, pro ty skutečné lidi. A neumíme moc zdůraznit kvality těch, kteří jsou zastoupeni ať už v Poslanecké sněmovně nebo v Senátu, protože ti lidé, kteří tam jsou, jsou lidé hotoví. To jsou lidi, kteří mají zkušenosti a praxi, stejně jako každý z Vás, který přicházíte do politiky věnovat se ve svém volném čase na úkor rodiny, na úkor času, který můžete věnovat čemukoliv dalšímu.

A mně přijde vlastně strašně líto, a obrovská škoda a snažím se to jak na svých sítích, tak v klubu mezi těmi, mezi kterými jsem moc ráda, zdůrazňovat právě ty kvality. To, proč ti lidé, kteří byli Vámi a našimi voliči zvoleni, proč jsou v politice a co mohou přinést tomu každému z nás.

A právě proto za náš kraj jsme zdůraznili čtyři osobnosti, z nichž dvě dnes v předsednictvu jsou, tři, pardon. A mezi nimi byl právě i Ondřej Kolář, protože je to člověk hotový, hodnotový, který je čitelný pro všechny, kteří ho dlouhodobě sledují. A tak jestli nějaká role, kterou bych mohla mít v případě převzetí této role, se kterou jsem vůbec nepočítala a tento projev nebyl napsaný a není napsaný, tak je to právě to, že snad možná umím vidět v lidech to, co je na nich kvalitní, zdůraznit to a pracovat s tím. A já jsem na to pyšná, že jsem se ocitla ve skupině takových lidí a je mi líto, že to možná jako strana někdy neumíme prezentovat dál. Neumíme prezentovat jejich kvality, to všechno, co umí a jak strašně moc pracují, protože ač to nevypadá, tak každý z těch poslanců a senátorů dělá obrovské množství mravenčí práce, včetně naší paní předsedkyně. Já si jí za to nesmírně vážím, i když mám tisíce výhrad, ale tohle je věc, kterou jako bývalá starostka mám vyzkoušenou a ta mravenčí práce není vidět, ale je to to, co bychom měli zdůrazňovat, protože to tvoří stranu stranou a politika politikem. To, jak je blízko lidem. To, jak jim to dokáže odprezentovat dál. Takže to by mohla být případně má role v tváři naší strany a v tom, jak budeme dál pokračovat v naší společné práci. To je jedna věc.

Druhá naprosto zásadní věc, díky které jsem se tady teď ocitla, a kterou beru jako obrovskou vnitřní zodpovědnost, je to, že mě vlastně strašně mrzí, že se nám kromě předsedkyně, a to je extrémně dobrý výsledek, že máme ženu, nedaří do těch dalších důležitých pozic dostat ženy, případně lidi pečující. To mně přijde jako naprosto zásadní zpráva a je mi z toho trochu smutno a jsem toho součástí, takže ta zodpovědnost, kterou teď na sebe beru, tím, že teď tady před Vámi stojím, je právě v té roli dát hlas ženám. To zásadní, co bych chtěla změnit je např. kdy jedná předsednictvo. Předsednictvo dnes jedná tak, že žádná žena, žádný pečující, nebo dokonce žádný učitel nemůže být členem předsednictva, protože probíhá v době, kdy normální lidi pracují. A my placení politici bychom se měli přizpůsobovat Vám neplaceným politikům. To si myslím, že je zásadní zpráva, kterou bych chtěla předat a mrzí mě to. Všichni, kdo jsou v předsednictvu, to vědí, že to neustále opakuji a možná to je ta jedna část toho bodu, který bych chtěla, aby vy všichni, kteří se chcete účastnit politiky jste měli ten prostor, to prostředí, které Vám přizpůsobíme my, kteří jsme za to placení.

Tak teď mi doběhla časomíra, tak já se ještě podívám, jestli jsem tam neměla něco strašně důležitého, co bych Vám ještě chtěla říct. Ale myslím si, že je to všechno.

Já Vám moc děkuji. Ocitla jsem se tady úplně náhodou, a i když to nedopadne, jsem vděčná, že jsem mohla mluvit. Měla jsem pět minut na sněmu, což nemá téměř nikdo z Vás, jen privilegovaní. Já jsem se tady takto ocitla a já tu zodpovědnost, pokud od Vás tu důvěru získám, převezmu, protože to tak v sobě prostě mám. Vy, kteří mě znáte, to víte a Vám ostatním neslibuji nic jiného než práci a to, co jsem dělala v poslaneckém klubu, a v tom všem, co mám za sebou a před sebou.

Děkuji moc, že jsem tu mohla vystoupit. Já Vás všechny moc zdravím a ať to dopadne. Jakkoliv.

Martina Ochodnická, místopředsedkyně TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme