Poslanci TOP 09 navrhli změny v rozpočtu, žádají více peněz na vědu a výzkum

11. 12. 2013

Změnu v několika kapitolách zákona o státním rozpočtu dnes na jednání sněmovních výborů navrhli poslanci TOP 09. Mimo jiné žádali navýšení výdajů na vědu a výzkum nebo podporu pro výstavbu škol.

Předně chceme posílit výdaje na vědu a výzkum, a to pro vysoké školy v rozsahu 950 milionů, Grantové agentury ČR o 400 milionů, Technologické agentury ČR o 200 milionů a Akademii věd o 350 milionů korun,“ uvedla autorka některých pozměňovacích návrhů Anna Putnová.

Celkově TOP 09 navrhuje do vědy a výzkumu o 1,9 miliardy korun více. „Chceme tak dorovnat výpadek, který Rusnokova vláda zásahem do výdajů na vědu a výzkum způsobila,“ vysvětlila Putnová s tím, že se jedná o faktory konkurenceschopnosti, které není možné oslabit bez negativního dopadu.

Posílení vědy a výzkumu pro akademii věd, grantovou a technologickou agenturu v celkovém rozsahu 950 milionů korun ve středu školský výbor schválil. O posílení vědy a výzkumu poslanci žádají z kapitol ministerstva vnitra a ministerstva zemědělství.

V rozpočtovém výboru se podařilo prosadit pozměňovací návrh poslankyní Věry Kovářové a Heleny Langšádlové na zřízení výdajové položky pro podporu výstavby škol v rychle se rozvíjejících městských aglomeracích kolem metropolí.

Stěhování mladých rodin do příměstských oblastí vyvolalo v některých částech republiky neřešitelnou situaci, kapacita základních škol je zcela nedostačující. To vyžaduje urychlené řešení a přijetí tohoto pozměňovacího návrhu umožní nastartovat program podpory, který už v minulosti ministerstvo financí připravilo,“ vysvětlila Věra Kovářová.

Martina Týblová, tisková mluvčí
Přílohy
PDF PN Anna Putnová TAČR.pdf (185.3 kB) PDF PN Anna Putnová AVČR.pdf (180.8 kB) PDF PN Anna Putnová GAČR.pdf (184.3 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme