Pecková: Lanzarotská konvence musí změnit i české školství

27. 5. 2015

Po osmi letech schválili i čeští poslanci tzv. Lanzarotskou konvenci, která znamená větší ochranu dětí před sexuálním násilím. Mezinárodní dohodu podepsala Česká republika jako poslední stát Rady Evropy loni. Připojení k úmluvě, kterou poslanci schválili právě dnes, znamená i změny v českém školství, říká Gabriela Pecková, poslankyně TOP 09 a členka Rady Evropy.

„Každé páté dítě v Evropě se stane obětí sexuálního násilí. Často jsou poznamenány na celý život, obtížně navazují vztahy, a někteří z nich se nakonec stanou z obětí dokonce pachateli těchto trestných činů. Jsem ráda, že se mi podařilo konečně dovést tuto úmluvu v našem Parlamentu k ratifikaci. Samotná úmluva naše děti neochrání, je třeba ji naplňovat a využívat všechny nástroje, které nám dává,“ říká poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09).

Paragrafy společné úmluvy členských zemí znamenají závazek v odhalování sexuálních zločinů na dětech, stíhání pachatelů, ochrany a pomoci obětem, ale především prevenci. „Většinu paragrafů náš právní řád už obsahuje, ale velké rezervy vidím v zavedení sexuální a vztahové výchovy na všech vzdělávacích stupních. Tady by bylo potřeba změnit české školství. Dětem by se mělo dostat více informací nejen o sexu, ale hlavně o úloze vztahů v životě,“ dodala poslankyně Pecková.

Podle poslankyně budou vhodně podané informace fungovat jako prevence. Již dnes jsou k dispozici edukační materiály i pro předškolní děti. Ty by se měly zařadit jak do výukových programů, tak na program veřejnoprávních medií. Na ministerstvu školství pak je, aby vytvořilo ucelenou koncepci sexuální a vztahové výchovy pro školy.

Je nutné o nebezpečí sexuálního zneužívání dětí ve společnosti mluvit. Také je potřeba zvýšit kompetence a kvalifikaci pracovníků, kteří přicházejí do styku s dětmi a mohou pomoci včas upozornit na možné zneužívání. Většina sexuálního zneužití se totiž děje v rodině dítěte. „Odhalit šrámy na duši bývá mnohem těžší než modřiny po fyzickém násilí. Pomoci by mohla i novela částí zákona o obětech trestných činů tam, kde jsou oběťmi právě děti,“ míní poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09).  

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme