Drábek: Penze nezmrazovat, ale navázat na výběr pojistného

28. 2. 2012

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) upřednostňuje místo zmrazení důchodů úpravu jejich valorizačního schématu.

Valorizace penzí by nově měla být závislá nejen na vývoji inflace a růstu mezd, ale i na výběru sociálního pojištění. Drábek to uvedl včera v reakci na navržená úsporná opatření ministerstva financí. Zmrazení důchodů na tři roky je jeden z návrhů.

„Návrh směřuje k tomu, aby bylo zajištěno, že se deficit důchodového účtu nebude zvyšovat, a valorizační schéma bude více odpovídat vývoji ekonomiky,“ uvedl Drábek. Další z variant je podle něj například navázat růst důchodů na celkový vývoj ekonomiky.

Zmrazení penzí by mohlo v příštím roce snížit výdaje na penze o 11,8 miliardy, v roce 2014 pak o 23,9 miliardy. Drábek uvedl, že nyní se deficit důchodového účtu pohybuje kolem 40 miliard. Pokud by se situace nezměnila, podle Kalouska by se do roku 2015 schodek vyhoupl na 70 miliard. Díky úsporným krokům by mohl zůstat mezi 30 a 40 miliardami.

Navázání valorizace na růst hrubého domácího produktu navrhoval premiér Petr Nečas (ODS). Drábkův úřad varianty vyhodnotí.

„Hlavní je nepředávat zadluženou zemi“

„Pro každého ministra sociálních věcí je každé snižování objemu či růstu objemu sociálních transferů nepříjemné. Nicméně základní cíl, konsolidovat veřejné finance, abychom dalším generacím nepředávali zadluženou zemi, je pro mne prioritou,“ uvedl Drábek.

Dodal, že se snaží navrhovat cestu, která by byla „odpovědná vůči potřebným“.

Doplatek na bydlení, který navrhuje ministerstvo financí od roku 2013 zrušit, Drábek podle svých slov v návrhu zákona nechá sloučit s příspěvkem na bydlení. Stejně tak porodné by mělo být začleněno do rodičovského příspěvku. „To by vedlo k větší efektivitě a cílenějšímu zaměření dávek,“ uvedl Drábek.

Po zrušení doplatku na bydlení by v rozpočtu ročně zůstalo 800 miliónů a po škrtnutí porodného 300 miliónů korun.

(zr)

Právo, 28. 2. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme