STAN fauluje a střílí do vlastní brány, říká Pekarová Adamová

8. 2. 2024

Třenice ve vládní pětikoalici v posledních týdnech nabírají na síle. Vyvrcholilo to úterním mimořádným koaličním jednáním, které svolal premiér Petr Fiala (ODS). Ve středečním pořadu Napřímo o "problematickém STANu" promluvila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní může takové jednání hnutí dlouhodobě vést až k rozpadu "týmu".

Mezi koaličními stranami je v posledních týdnech napjatá atmosféra. Premiér Fiala v úterý svolal dohodovací řízení, protože ministr Martin Dvořák (STAN) jmenoval Petra Zahradníka zmocněncem pro euro, aniž by k tomu měl pravomoc. "Není možné akceptovat, když někdo nehraje podle pravidel a chová se nefér," řekla k tomu Pekarová Adamová s tím, že vše už je vyřešeno. 

"Přirovnala bych to k tomu, jako když máte fotbalový tým a ten si způsobuje fauly mezi sebou místo toho, aby se soustředil na to, že soupeří s protivníkem. Způsobí to akorát to, že góly padají do jeho branky, protože my se vyčerpáme debatou mezi sebou a budeme si to navzájem oplácet. K ničemu jinému by to ani nemohlo vést. V tu chvíli se ta hra rozpadne a taky by se mohl ten tým rozpadnout, protože kdo by si to nechal líbit?" doplnila.

STAN poslední dobou vystrkuje růžky čím dál častěji a jeho koaličním partnerům se to přestává líbit. "Už jenom to, že Starostové zveřejní video, ve kterém říkají, že si má někdo vyříkat něco s premiérem, je faul, v podstatě vlastní branka. Nejedná se o projev kolegiality, tak jsme si to vyříkali a zůstává to v tomto směru vyřešené," věří šéfka TOP 09.

​Sněmovnou ve středu prošel druhým čtením zákon o manželství pro všechny. "Dělám maximum pro to, aby se to povedlo. Není to jednoduchá debata a je to otázka každého jednotlivého poslance. Často zaznívá názor, že manželství jako název by vadil, připravili jsme proto raději pozměňovací návrh, který srovnává všechna práva, ale ustupuje z názvu manželství. Nahrazujeme jej názvem partnerství," zmínila Pekarová Adamová.

Podle ní je potřeba odbourat řadu mýtů. "Například u adopcí často slýchám, že je nepředstavitelné, aby mohl homosexuální pár adoptovat dítě. Jednotlivec ale dávno dítě adoptovat může, aniž by se zjišťovala jeho sexualita, takže už dlouho je tu spousta duhových rodin," popsala.

​​"Zákony jim ale brání v dalších záležitostech, jako že jim chybí možnost kontaktu v případě, že je dítě hospitalizované. Snažíme se proto hlavně o narovnání situace, kdy se ta celá věc zlepší zejména ve prospěch dětí, které v těch rodinách už dávno žijí. Tohle často mění názor poslanců na tu situaci. Proto je lepší se o tom bavit s každým poslancem zvlášť než ukazovat ramena v plénu u pultíku ve Sněmovně," řekla předsedkyně dolní komory Parlamentu.

Poslední dobou se objevují i spekulace o tom, že zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek zvažuje vznik nové strany. "To už slýchám v politickém zákulisí mnoho let a k ničemu takovému nedošlo. Není jednoduché něco takového vybudovat a on sám to dobře ví. My bychom byli rádi, kdyby kandidoval do Senátu. Tím by pomohl nejen svému návratu do politiky, ale zejména straně, kterou kdysi založil. On říká, že by se tam nudil, ale podle mě v europarlamentu by se nudil mnohem víc," uzavřela.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme