Schwarzenberg: Snažíme se na všech úrovních

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem

14. 3. 2013

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

2 mladé Češky unesli neznámí ozbrojenci v pákistánské provincii Balúčistán. Na místo už vyjel tamní vyšetřovací tým a zdejší Ministerstvo zahraničí je s ním v kontaktu, stejně jako s rodinami obou žen. K únosu se zatím nikdo nepřihlásil. Většinou za nimi ale stojí Islamisti napojení na Taliban a Al-Káidu, místní separatisti nebo zločinecké gangy.

Lucie NECHVÁTALOVÁ a Jitka SZÁSZOVÁ, redaktorky ČT

Hana a Antonie, oběma je 24 let. Kamarádky, které se vydaly na vlastní pěst do Indie. Z Prahy odcestovaly před 2 týdny. Ještě před pár dny posílaly ze zahraničí do Čech emaily svým přátelům a kolegům. Jedna ze zajatých Češek dělá asistentku programu pro mentálně postižené, kteří v této kavárně v centru Prahy pracují. Do Indie mířily přes Pákistán. Autobus s nimi zastavili ozbrojenci asi 120 kilometrů od hranic s Íránem. Mladé turistky spolu s policistou, který je doprovázel, potom únosci odvezli v terénním autě. Muže později vyhodili a nechali si jeho zbraň.

Johana GROHOVÁ, mluvčí, Ministerstvo zahraničí

V tuto chvíli se nikdo k únosu nepřihlásil, to znamená, že se k nám nedostaly ani žádné případné požadavky.

Marcela AUGUSTOVÁ

Aktuální vývoj zjišťovala krátce před Událostmi na Ministerstvu zahraničí reportérka České televize Lenka Nechvátalová. Šéfa resortu Karla Schwarzenberga se ptala, jak pokračuje snaha diplomatů obě unesené najít.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí /TOP 09/

Prozatím se snažíme po všech úrovních. Jak náš velvyslanec v Pákistánu, tak my jsme přímo, jsme se spojili s pákistánskou policií. Snažíme se, co je možné. Ale já bych rád upozornil na jednu věc, že cesta do tohoto kraje Balúčistánu, je nanejvýš nebezpečné. Jsme dlouhodobě upozornili na stránkách Ministerstva zahraničí. Je velice politování hodné, že lidi se na to nedívají a vjedou neopatrně do oblasti, kde na stejným místě byl už jeden francouzský občan před rokem unesen, takže je to opravdu nebezpečné. Každou chvíli si telefonujeme jak s velvyslancem v Pákistánu, tak se snažíme dosáhnout tamější. Zdá se, že velitel policie z toho provinčního hlavního města jel na místo činu. Ale je to 550 kilometrů na dosti špatných silnicích. Na mobilu teď nebyl k dosažení, tak uvidíme, co bylo. Nevíme, jestli ty nešťastný holky jsou ještě v Pákistánu, nebo jestli eventuelně byly odvezeny přes hranice do Afghánistánu. To se všechno dozví. Obyčejně, a to je naše naděje, se po nějakým čase objeví nabídka výkupného a jednání o propuštění. Prozatím info od žádné skupiny, žádnou zprávu nedostali.

ČT 1, 14. 3. 2013, pořad: Události