Schwarzenberg: Když změnu ústavy, tak z gruntu. Jednotlivosti nic neřeší

TOP 09 se nebude v souvislosti s vyostřeným děním kolem amnestií hrnout do jednotlivých změn ústavy. Podle předsedy Karla Schwarzenberga není vhodné, aby se měnily pouze vybrané pasáže zákona. Pokud mají nastat změny, je Schwarzenberg zastáncem celkové revize ústavy, zmínil v pondělním Interview ČT24.

5. 3. 2013

Šíře pravomocí byla velkým tématem už při schvalování zákona o přímé prezidentské volbě. Kvůli vyhlášené novoroční amnestii se ale znovu začalo mluvit o tom, zda ústavní podmínky pro prezidentskou funkci nemají projít změnami. Ani samotní senátoři, kteří svým podpisem poslali žalobu k posouzení Ústavnímu soudu, se netají snahou posoudit "mantinely" prezidentských pravomocí.

Podle Schwarzenberga by ale politici neměli usilovat o změny jednotlivých ustanovení ústavy. "Já bych byl radši, kdybychom se jali všichni ústavu dodržovat. A i když bychom se odhodlali ústavu upravit, aby byla opravdu z gruntu nově sestavená," zmínil předseda TOP 09.

Karel Schwarzenberg přiznal, že ústava není zdaleka bez chyb, měnit jednotlivé části by ale její znění více zkomplikovalo. "V roce 1992 byla opravdu šitá horkou jehlou a nedostatků má nemálo... Nicméně já jsem pro důkladnou revizi či novou ústavu, ale ne, aby se měnily pouze jednotlivé články," dodal Schwarzenberg.

Ústavní žalobu na Václava Klause ministr zahraničí pokládá za nerozumnou. Klausova lednová amnestie mohla být podle ministra sice kritizována, ale považovat ji za velezradu je prý odvážné. "Já jsem věru nebyl v životě velikým podporovatelem Václava Klause a můžeme mít například na amnestii různé mínění, ale takový čin není velezrada. Velezrada je opravdu velice vážná věc a nemělo by se s ní zacházet lehkovážně," řekl Schwarzenberg. V případě otálení s podpisem důležitých smluv či jmenováním soudců ale podle něj Klaus mohl konat rychleji.

(jan)

ct24.cz, 5. 3. 2013, rubrika: Domácí