Pekarová Adamová: Opozice blokuje sněmovnu kvůli zákonům, které vadí Babišovi

19. 5. 2022

Vláda žádá ve čtvrtek sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli uprchlické vlně o 30 dní. Pekarová Adamová říká, že český občan vůbec nepozná, že nějaký nouzový stav platí, týká se totiž hlavně úřadů. Zmiňuje takzvaný lex Ukrajina, který už projednala vláda a v příštích týdnech by ho mohly projednat Sněmovna a Senát. Má řešit všechny dílčí potřeby.

„Ono se to nedá napsat za pár dnů, jak se tady tváří opozice, ale ona je to taková rétorika, která má zastřít to, že se vládě daří uprchlickou vlnu zvládat. I díky občanům,“ sdělila s tím, že jim chce poděkovat. Zákon by měl být projednán v legislativní nouzi v příštích 30 dnech, podle ní je i z opozice vůle zákon projednat.

Že z jejích řad přicházela kritika, že vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, i když v souvislosti s pandemií covidu-19, právě když chtěla minulá vláda nouzový stav prodlužovat, Pekarová Adamová nevidí jako problém. Je to podle ní nesrovnatelné, protože dopady byly skrze zavřené školy či obchody obrovské, ale vláda tehdy nebyla schopná po roce představit jinou strategii než využívat nouzový stav.

Odmítla také, že by se pod rouškou nouzového stavu vypisovaly zakázky bez výběrových řízení. Třeba v ministerstvech práce a sociálních věcí, školství nebo průmyslu a obchodu se prý ani nic nevypisovalo. Utratilo se celkově 82 milionů, kde jsou konkrétní položky odůvodněné, jde o lůžka nebo vízové štítky. I přesto k nim byl podle ní audit, který na nic nekalého nepřišel. Uvedla, že předchozí vláda utratila během nouzového stavu miliardy.

Předsedkyně sněmovny také odmítá kritiku hejtmanů či opozice, že vláda uprchlickou vlnu nezvládá a že například neví, kolik je kde uprchlíků. Někteří hejtmani se podle ní snaží na tématu zviditelnit, například primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), který podle ní kritizoval vládu, ale byl na jednáních přítomen. „Že to půjde bez problému, nikdo nemohl očekávat. Upozorňovali jsme, že je to bezprecedentní situace. Od druhé světové války taková uprchlická vlna v Evropě nebyla. Dílčí drobnosti, problémy jsou přirozené,“ uvedla. 

Pekarová Adamová se vyjádřila i k častým obstrukcím opozice, které blokují Poslaneckou sněmovnu. Jako důvod vidí to, že se týkají několika zákonů, které by podle ní „nehrály do karet Andreji Babišovi“. Jde podle ní o zákon o střetu zájmů nebo korespondenční volbu. „Protože chce evidentně kandidovat v prezidentských volbách, tak se mu nelíbí, že by naši krajané měli jednodušší způsob volby,“ uvedla. Voliči v zahraničí častěji hlasují pro pravicové či liberální strany. Zmínila i zákon o významné tržní síle proti kartelům nebo zrušení EET. 

Podle Pekarové Adamové jde tak o paralýzu sněmovny, protože opozice není schopna přistoupit na dohody, obstrukce se podle ní ale daří „odšpuntovávat“. Mluvila také o jednáních o změnách jednacího řádu, i to je ale změna zákona, která může být obstruována. Podle ní je Česko zemí, kde mohou zákonodárci oproti jiným státům vystupovat benevolentně. „Nezbývá než se stále dohodnout, o to se velmi intenzivně snažíme,“ dodává.

Vládní koalice i spojenectví tří stran Spolu podle ní fungují dobře, i když mnozí prorokovali, že se „rozpadne den po volbách“. „Vidím koalici Spolu jako dlouhodobý projekt, rozhodně to nebyl projekt na jedny volby,“ sdělila s tím, že koalice se projeví i v senátních volbách v 19 obvodech, v komunálních volbách a chce směřovat i k dalším sněmovním.

Celý pořad Interview ČT24 si můžete pustit zde.

Interview ČT24, 19. 5. 2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme