Müllerová: Odškodnění kvůli sKartám? Může se o tom jednat

Rozhovor s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou

Povinné účty u sociálních karet jsou protiústavní, řekla v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Proto je Česká spořitelna, která karty pro stát vydává a spravuje, podle nejnovějšího návrhu ministerstva bude moci zřídit pouze lidem, kteří budou chtít sociální dávky na tyto karty dostávat.

8. 3. 2013

Tento návrh ovšem pohněval Českou spořitelnu, která soudí, že její účast na projektu kvůli tomu sKaret ztrácí smysl. Doposud totiž příjemci dávek museli mít technický účet u sociálních karet automaticky. Podle spořitelny tak stát jednostranně odstupuje od uzavřené dohody.

Co si myslíte o reakci České spořitelny?

Překvapilo mě, že Česká spořitelna nevěděla, že se k tomuto kroku chystáme, protože my s ní samozřejmě jednáme od prosince téměř každý týden, nebo určitě každý týden. A i na té nejvyšší úrovni jsem jednala já minulý týden, čili věděli o našich připravovaných krocích. Já si myslím, že my dohodu držíme s jediným rozdílem, že nemůžeme jít proti Ústavě. To znamená, do Poslanecké sněmovny předkládat materiály, které jsou v rozporu s Ústavou, to nebudu. A právě povinné účty nám na základě analýz vyplynuly, že jsou proti Ústavě. Takže proto tedy takovýto návrh. My jsme zaslali tu legislativu spořitelně, uvidíme, jak oni se k tomu vyjádří a budeme dále jednat.

A nehrozí, že bude Česká spořitelna žádat nějaké finanční náhrady?

I o tom může být řeč.

Zatím nic podobného neavizovala?

Pochopitelně jsme se i toho velmi rámcově dotkli, ale to bude předmětem jednání až v případě nedohody.

 

(pcl)

tyden.cz, 8. 3. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme