Marek Ženíšek: „Velký bratr“ Orbán vede zemi na východ

24. 5. 2022

Současný vývoj událostí v Maďarsku by měl být varovným signálem pro nás pro všechny, co vše může dokázat jediný politik, který postupně prorostl se státem.

Jsme svědky „informační autokracie“, kdy 80 procent maďarských médií pracuje pro vládu. Většina obyvatel proto reálně dostává zprávy, které cíleně pokrývají jen pro vládu výhodnou agendu. Pro opozici a jiné nevládní lidskoprávní organizace je pak nemožné dostat jakákoliv jiná témata do veřejného povědomí. Viktor Orbán má tak neuvěřitelný prostor pro šíření své propagandy, která polarizuje obyvatelstvo a démonizuje Západ a celou Evropskou unii.

Orbán ve volbách vyhrál natolik jednoznačně, že mu teď nic nebrání v tom, aby rozdrtil zbytky politické a občanské opozice. Proti politické opozici už poslal státní auditory, to samé očekávají zbývající nevládní organizace, které reálně zvažují, kam se přesunou mimo Maďarsko. Vládní hon na čarodějnice v podobě administrativně-právního nátlaku a lživých kampaní na Orbánovy odpůrce právě začal.

Orbánovo obsazení nové vlády jen ukazuje, že už nemá v podpoře Ruska žádnou brzdu. Nový ministr obrany má společný byznys s ruským zbrojním průmyslem. Nová maďarská prezidentka je Orbánova loutka. Bude sloužit jako hezký fíkový list, veřejně bude říkat líbivé věci jako odsouzení invaze na Ukrajině, a její politika bude sloužit k navrácení alespoň nějaké podpory Západu. Líbivým slovům ale nesmíme naletět. Důležité jsou činy.

Orbánova destruktivní zahraniční politika bude pokračovat i na západním Balkáně, především v Bosně a Hercegovině, částečně v Makedonii. Na Slovensku má svého velkého obdivovatele v podobě policií obviněného Roberta Fica, který rozkládá demokracii na Slovensku řadu let. Navzdory zvěrstvům, které ruští vojáci na Putinův rozkaz páchají na Ukrajině, Orbánova vláda stále plánuje pokračování výstavby jaderné elektrárny Paks II za pomoci Ruska a má navázanou novou spolupráci s Rosatomem. Otevírá dveře nejen ruskému medvědovi, ale i čínské pandě, která vycítila příležitost a do Maďarska posílá nemalé investice. Ale sami dobře víme, co chodí ruku v ruce s penězi z Číny.

Tyto kroky vedou Maďarsko zpět na Východ a do minulého století, vidíme cílený rozklad společnosti pod taktovkou autokrata, který ztratil veškeré zábrany a zaprodal svůj národ.

Definice liberální demokracie předpokládá svobodu médií a normální podmínky pro občanskou společnost. Bohužel vidíme, že liberální demokracie je z Maďarska systematicky odstraňována. Necháme maďarský národ na holičkách?

Lidové noviny, 24. 5. 2022

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Média, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme