Manželství není přežitek, ale umění

Moderátorka Ester Janečková vyrůstala v neúplné rodině a nepřítomnost otce jí působila bolest. O to větší motivaci měla k vytvoření vlastní harmonické rodiny.

12. 2. 2013

„Vzpomínám, že jsem svého nynějšího manžela už na druhé schůzce vyděsila otázkou, kdy se chce ženit a kdy chce mít děti,“ vyprávěla na včerejším setkání u příležitosti Národního týdne manželství. Svého muže poznala před třiadvaceti lety a v neděli spolu oslaví sedmnáct let manželství.

„Oba máme zajímavou práci, ale největší dar, který jsme dostali, je rodina a děti. Mám vedle sebe chlapa, s kterým bych strašně chtěla zůstat až do smrti,“ vyznala se.

Stabilních dvojic však v dnešní době kvapem ubývá. Počet neúplných rodin se v Česku vyšplhal až na 250 tisíc. Ve srovnání s rokem 1995 je to o polovinu víc. Neúplné rodiny tvoří dnes čtvrtinu domácností a jde o celosvětový trend.

„Manželství není přežitek. Rodině lze pomoci různými opatřeními. Například rozšířením možnosti zkrácených pracovních úvazků pro ženy,“ podotkla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová, která se tentokrát představila i v roli dlouholeté manželky. Vdaná je více než pětatřicet let.

Podle psychologa a manželského poradce Pavla Rause projde každé manželství dříve či později krizí, která je však zároveň skvělou příležitostí se někam posunout a něco se naučit. „V manželství musíme být ochotni se měnit. Pokud se měnit nechceme, je lepší do něj nevstupovat,“ poznamenal psycholog Raus. Podle něj má člověk, zvláště vyrůstal-li sám v nefunkční rodině, tendenci vytvářet si v představách ideální svět. V reálném vztahu je ale zapotřebí vysněný svět opouštět a na svoje sny trošku rezignovat.

S cílem zvýšit kredit svazku vznikl Národní týden manželství roku 1996 ve Velké Británii, v Česku se tato aktivita ujala od roku 2007. Letošní téma pod názvem Manželství je umění, odkazuje na fakt, že každý dobrý vztah je nutné tvořit.

Fakta 

  • 250 tisíc neúplných rodin je v ČR
  • o polovinu víc než v roce 1995
  • organizátoři Národního týdne manželství chtějí posílit jeho kredit, proto připravili diskuse, přednášky a partnerské kurzy. (Viz www.tydenmanzelstvi.cz.)
Ivana Karásková

Mladá fronta DNES, 12. 2. 2013, rubrika: Z domova, str. 7

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme