Kalousek: Sankce mají významný smysl

9. 2. 2015

(editovaný přepis debaty, které se účastnil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na TV Prima)

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Dobrý den. Dobré dopoledne. Na Primě právě teď zapínáme pomyslné hodiny dnešní Partie. Budou padat domy, pod kterými je uhlí? Kam se pohnou ceny pohonných hmot nebo budou mít i nadále šmejdi z České republiky eldorádo? Jasno by mohlo být už po dnešní Partii, kterou odehrají Jan Mládek z ČSSD, ministr průmyslu a obchodu. Dobrý den.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Dobrý den.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

A proti němu usedl Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu a místopředseda TOP 09. Dobrý den.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Hezkou neděli. Děkuji za pozvání.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

V roce 1991 tehdejší československá vláda schválila takzvané těžební limity uhlí, jakési hranice, za kterými se už nebude těžit. Od té doby se občas snaha o jejich prolomení objevila, ale zatím nikdy jsme nestáli prolomení těžebních limitů zřejmě tak blízko, jako právě dnes.

redaktor

Na stole jsou přitom celkem čtyři varianty. Ta první by zachovala současné hranice těžebních oblastí beze změny. Druhá varianta počítá s rozšířením těžby na Dole Bílina, kde ale těžba neohrozí domy místních obyvatel. Varianta třetí se přiklání k rozšíření těžby na Dolech Bílina i sousedním velkolomu ČSA. Právě tady by muselo těžbě ustoupit asi sto sedmdesát domů. Druhou a třetí variantu podporuje ministr Mládek. Čtvrtá varianta je nejradikálnější - znamená úplné prolomení limitů, včetně zbourání přilehlých obcí. Jáma by se zastavila až na hranicích Litvínova.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pane ministře, kdy padne to finální rozhodnutí, jestli se prolomí, jak, jestli vůbec?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

To, až o tom vláda rozhodne. Já bych chtěl říct, možná to je docela důležité, co je rozdíl mezi rokem 91 a 2015. V roce 91 byl klíčovým problémem v severních, v severních Čechách špatné ovzduší emise CO2, SO2 a to bylo, proto byl udělány limity, proto byl pocit, že těžba uhlí se musí omezit. Dneska máme problém úplně jiný. Dneska hlavní problém v té oblasti je nezaměstnanost, nejistá, nejistá budoucnost a proto, proto najednou ty priority jsou o něco jiné. A navíc emise jsme v zásadě, v zásadě vyřešili, jak CO2, tak SO2, čili priority se někam posunuly. A jak už bylo řečeno, ty doly jsou dva, takže já předpokládám, že nebude velká debata o prolamování limitů na dole, Dole Bílina, která umožní těžbu prodloužit na tomto dole od roku 2030 do roku 2055, ale samozřejmě nejednoduchá bude debata o prolomení na Dole ČSA, protože je to opět to slaďování zájmů na jedné straně, samozřejmě je to otázka pracovních míst, je to otázka uhlí pro teplárny a tím i cen tepla pro asi čtvrtinu našich spoluobčanů.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

A ještě pojďme se k tomu úplně ...

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Na druhé straně jsou tam ti občané, kteří tam bydlí, čemuž ...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

... úplně k tomu začátku, kdy by o tom měla jednat vláda, kdy by mělo být jasné, jakou variantou se půjde?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Takhle, já bych úplně celý obrázek, já jsem předložil do vlády ASEK, to je aktualizace státní energetické koncepce, 22. prosince minulého roku. Vláda to přerušila, protože kolegové měli pocit, že chtějí ještě více rozpracované materiály týkající se dvou oblastí - výstavby jaderných bloků a tadyhle ty otázky limitů. Co se týče jaderných bloků, tak to už máme v podstatě hotový společný materiál, který jsme vyrobili, moje ministerstvo spolu s ministerstvem financí, tady u této, tady u této věci je to složitější záležitost, protože to je záležitost nejenom ekonomická a energetická, ale také politická a sociální.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Vy jste měl do června zpracovat nějaké ty připomínky. Dá se tedy očekávat, že pak v tom červnu nebo v červenci to bude už na vládě?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

No, já předpokládám, že ano, pokud se ..., dospějeme k nějakému konsensu, což v této otázce nebude úplně jednoduché.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Takže to už by mělo být potom jasno? A kdy tedy, jako když se to bude projednávat na vládě, jestli třeba můžeme říct, že do konce roku už ...

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Jednak, jednak já bych chtěl říct ještě jednu věc, co je důležité, ty limity dneska mají v zásadě pouze symbolický význam, protože oni ve své době nahrazovaly takzvanou EIA, to znamená vyhodnocení ekologických dopadů. A pokud by limity byly odstraněny, tak teprve potom odstartuje standardní systém, který je před každou velkou, velkou stavbou nebo před každou velkou těžbou a pak by se hlavní osobou, hlavním úřadem stalo ministerstvo životního prostředí, které musí povolit a musí se projít všechny tyto procedury. Já nechci říkat, že limity nejsou důležité, ale ony nejsou důležité moc z faktického hlediska, spíše ze symbolického hlediska, protože oni jsou tím prvním malým krůčkem na té dlouhé cestě k eventuálnímu pokračování těžby.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jak vy se díváte na prolomení limitů?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Já bych byl trochu zdrženlivý k  tvrzení pana ministra, jak se posunuly priority. Já jsem byl mladý úředník Pithartovy vlády, když vláda vyhlašovala ony limity. A vzpomínám si na jistá pohnutí, která jsme všichni cítili, protože to zdůvodnění zní -  ne pouze emise, nebo pouze obydlí. Ale to usnesení zní, že jsou stanoveny limity jako nepřekročitelná linie ochrany krajiny, kulturních památek, obydlí, zdraví obyvatel, technické a dopravní infrastruktury. To byla formulace, která v  roce 1991 byla formulací demokratického státu, na rozdíl od předchozích totalitních tendencí. Z tohohle hlediska je to symbolické, ale nemyslím si, že od té doby bychom měli méně dbát o ochranu krajiny, obydlí a především zdraví obyvatel. Ať mi odpustí obyvatelé Horního Jiřetína, tady přece nejde jenom o těch sto sedmdesát domovů, byť samo o sobě by to stačilo samozřejmě. Ale to není jediný problém. Přece je faktem, že povrchová těžba zůstává, přestože  situace se zlepšila. Ale povrchová těžba zůstává jedním z hlavních znečišťovatelů životního prostředí  - jak ovzduší, tak spodních vod. Lidé v severních Čechách  na svém zdraví zaplatili už poměrně dost. A některá studie dokonce říká, že za to zaplatí i budoucí generace genetickou výbavou. Takže zdaleka ten problém není tak jednoduchý, že tady je zaměstnanost a tady je sto sedmdesát domů. Je to skutečně komplexní přístup k ochraně krajiny, k ochraně zdraví obyvatel, k ochraně kulturních památek. Myslím si, že to jsou hodnoty, které nestojí za prolomení. Stojí za to je chránit a nedat jim přednost před celkem logickými industriálními zájmy.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Já bych ještě pana předsedu rád doplnil, protože ono je to vskutku komplexnější, protože po tom roce 91 také v bývalé NDR zastavovali těžbu v povrchových dolech, ale v Německu se situace poměrně dramaticky změnila v posledních letech, protože v Německu jednak spoléhají na obnovitelné zdroje, jednak se rozhodli, že postupně zavřou jaderné elektrárny, což byla politika Zelených, jejíž čistým výsledkem je, že v Německu stoupá těžba jak hnědého, tak černého uhlí a i tam hrozí zbourání některých vesnic, protože roste poptávka po hnědém uhlí, tak se situace, tak se situace změnila, plus ekonomika tady dává poměrně jasné signály, všechno, co se stalo ve světě, je o tom, že ano, povrchová těžba, povrchová těžba práší a má negativní důsledky. Na straně druhé - hlubinná těžba není konkurenceschopná, což je problém, který bude možná ještě akutnější, než u hlubinných dolů v Ostravě a na Ostravsku a v sousedním Polsku.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Pane  ministře, nezlobte se, ale je malinko zavádějící, vyndat z energetické koncepce Německa jeden segment, který vám vyhovuje.  To znamená, jestliže se Německo rozhodlo zastavit jaderný program, což já nepokládám za šťastné řešení ( vy, pokud vím, také ne).  Jestliže se rozhodlo tak dominantně spolehnout se na obnovitelné zdroje, což je odvážné řešení, (doufejme, že jim to vyjde, ale zatím se musejí více spoléhat na to uhlí),  tak logicky jim po určitý čas zbývá jenom to uhlí. Sáhli k tomu řešení a platí za to tuhle daň. Ale  prostě my tuhle daň platit nechceme. My si nechceme devastovat krajinu už jenom proto, že jsme se rozhodli nezastavit náš jaderný program.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Nahlédli jsme do zahraničí. Jak to třeba v zahraničí řeší s kompenzacemi za třeba zbourané domy?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

No, většinou, pokud, pokud už k tomu dojde, tak ty kompenzace zcela logicky musí být velmi velkorysé, protože to je všude citlivá záležitost.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Byly by u nás velkorysé a z čeho by se braly, kdo by je platil, český stát nebo ti, kteří budou těžit?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Předpokládám ten, ten, který bude, ta entita, která bude těžit a pokud by to byla soukromá firma, tak to musí zaplatit soukromá firma.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Předpokládáte nebo to bude nějakým způsobem zakotveno třeba v zákoně o prolomení limitů?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Prosím, není žádný zákon o prolomení limitů, limity, limity jsou na usnesení vlády, usnesla se Pithartova vláda, může tato vláda je opět, opět zlomit, tam jediná věc, která je samozřejmě mimořádně citlivá, jestli má být možnost vyvlastňování a to, to by bylo předmětem další diskuse, pokud budeme se bavit o prolamování limity na Dole ČSA.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Vy jste říkal, že by to uhlí mělo být použito do tepláren, znamenalo by to třeba to, že by teplo pro domácnosti zlevnilo, když budou mít těžební společnosti jistotu, že toho uhlí bude stále dost?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Ne, to je, podívejte ...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Mně jde spíš o to jako řadový občan, jestli má chtít prolomení limitů nebo ne, nějaký argument jakoby pro něj.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Musí, řadový občan se musí podívat, jak si, čím topí, jestli, jestli má vlastní, vlastní topení na plyn, na uhlí nebo na něco, nebo na něco jiného, ale v zásadě je to tak, že asi čtyřicet procent našich spoluobčanů je závislé na centrální zásobování teplem a z toho asi dva a půl milionu na zásobování teplem, kde používají hnědé uhlí. Čili u těch, u čtvrtiny našeho obyvatelstva eventuálně hrozí, že by to zásobování teplem mohlo být dražší, není samozřejmě pravda, že hrozí, že budou mrznout, v současné době není problém získat alternativní energie, ale ty alternativy jsou zpravidla dražší a jestli v současné době máme nějakou potíž v odpojování se od, od centrálního topení, tak jsou to spíše ti, kteří používají plynové kotelny.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Dá se nějakým způsobem ošetřit, aby to vytěžené uhlí končilo opravdu v teplárnách a ne v elektrárnách, protože Česká republika je jeden ze tří největších vývozců elektrické energie.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Těžko můžete nařídit trhu, že to má prodávat tam nebo onam. Ale odpusťte,  protože jsem skutečně odpůrce prolomení limitů, tak nechci spekulovat o tom, kdo by zařizoval, jak velké kompenzace a kde by to uhlí končilo. Já pevně doufám, že teď vytěženo nebude, protože pro mě je to pořád ta nepřekročitelná linie ochrany zdraví lidí, kulturních památek, krajiny a všeho ostatního tak, jak to formulovala Pithartova vláda. Podle mého názoru to stále platí. A to bohatství, které tam je, já se nedomnívám jako někteří ekologičtí extrémisté, že by mělo být odepsáno, to v žádném případě, ale nechť je v té zemi pro budoucí generace jako cenná chemická surovina, která je dokáže jednou využít výhodněji, než spalováním v elektrárnách nebo v teplárnách. Ale za limity se podle mého názoru těžit nemá. A já pevně doufám, že vláda se k tomu neodhodlá, k takovémuto  rozhodnutí.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Já bych ještě rád jednu technickou poznámku. Stát nemůže určovat stávajícím těžařům, jestli budou to uhlí posílat do tepláren, do tepláren nebo do elektráren, co však může udělat, že pokud dá povolení k té těžbě za limity, tak to vázat na dodávky do tepláren, to samozřejmě ano, protože to je nová záležitost.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Tak na to ještě zřídíme nějaký centrální úřad a bude nám líp.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jak by opozice reagovala, kdyby vláda přišla s tím nařízením o prolomení limitů. Vyvolali byste třeba hlasování o nedůvěře?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Tak pokud pro to bude většina Poslanecké sněmovny, nemá žádný smysl  vyvolat hlasování o nedůvěře, protože ta většina by samozřejmě tu vládu podržela. Ale pokládali bychom to za mimořádně špatný krok a pochopitelně při první příležitosti, ( to znamená při první příležitosti většiny při  hlasování ) bychom to opět vrátili zpátky. Já pevně doufám, že vláda takovýto  krok neudělá silou. To by bylo  obrovské riziko a obrovská nejistota pro celé podnikatelské prostředí. Já pevně věřím, že tohle vše vláda zváží.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Všechny české řidiče i řidičky velmi těší ceny pohonných hmot. Tankujeme v průměru pod 30 korun za litr. Takhle lacino jsme netankovali už 5 let. Jenže v meziresortním připomínkovém řízení leží návrh, který počítá s možným zavedením daně zhruba 30 haléřů na litr. Z ní by se financovaly strategické rezervy ropy, benzinu a nafty. Pane ministře, jak je ten návrh daleko. Ještě je vůbec na stole?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Ten, to byl návrh, který, mám pocit, už není moc, moc aktuální a který, který byl v době, kdy pan ministr financí měl pocit, že by mohl získat poměrně hodně peněz tím, že státní hmotné rezervy by financovaly soukromé, soukromé subjekty, pak se tedy zjistilo, že tímto způsobem se státnímu rozpočtu nepomůže, je to o metodice, o metodice počítání veřejného dluhu, je to jednání s Evropskou, s Evropskou komisí. A co se týče těch, těch cen, tak bohužel je třeba říct, že na jedné straně je výborná zpráva, že ty ceny máme velmi nízké, českým spotřebitelům, ekonomice to nepochybně velmi, velmi prospívá, protože my jsme země zpracovatelského průzkumu, která nemá žádné signifikantní zásoby ropy. Jinou otázkou je, jak to dlouho bude trvat, to nevím.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Hovoří se o tom, že kdyby nebyly intervence České národní banky, tak by mohly být pohonné hmoty ještě lacinější. Jenže o čtvrtka víme, že intervence České národní banky hned tak neskončí. Komentátor Erik Best dokonce neváhal intervence České národní banky označit za devalvaci české koruny. O tom vlastně hovořil už prezident Miloš Zeman v létě loňského roku. Co se děje, proč Česká národní banka oslabuje českou korunu?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Já si nemyslím, že v tuto, v tuto chvíli oslabuje, je třeba také říci, že to udělala v tom listopadu 2013, kdy udělala nějaké opatření a přihlásila se k nějakému kurzu. Pak bych chtěl také podotknout, že ona je také spousta obchodníků s českou, s českou měnou, kteří s ní nějak pracují, obchodují nebo, chcete-li, chcete-li, spekulují a jsou schopni s tím zacvičit, protože ona totiž česká koruna je vedle těch velkých měn jako euro, dolar, švýcarský frank, britská libra jedna z mála měn, s kterými se dá obchodovat, to je ...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

A nebyla by silnější koruna stabilnější vůči právě těm různým výkyvům ...

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Ne, nebyla, nebyla by. Já si nemyslím, že to bylo nějaké geniální opatření té, té České národní banky, ale, upřímně řečeno, bylo to spíše pozitivní, řekněme, tak z 60 procent. A máme dobré výsledky zahraničního obchodu za minulý rok. To je samozřejmě dáno i tímto.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Devalvuje Česká národní banka českou korunu?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Česká národní banka v určitý okamžik svojí intervencí skutečně korunu oslabila. A já to pokládám za legitimní krok nezávislého regulátora. On je sice popisován jako krok, který podpořil hrubý domácí produkt - to je  vedlejší projev, určitě ano. Ale Česká národní banka to udělala jako krok k plnění svého cíle, to znamená, cenové stability. V okamžiku, kdy hrozila deflační spirála, regulátor došel k tomuto názoru - tak intervenoval, aby kurzovním vlivem zamezil pádu do oné deflační spirály.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Trvají ještě tyto, tyto argumenty.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Ty argumenty trvají. Dokonce se domnívám, že do krátkodobé deflace se Česká republika v letošním roce dostane. Ale je to opravdu dané především výkyvem ceny pohonných hmot. Cena pohonných hmot je dána cenou ropy na trzích. Ta dramaticky propadla, protože rozhodující vývozci teď spolu zápasí o podíl na trhu. Pak je dána cenou dolaru. To znamená, samozřejmě, že tou intervencí se mírně zdražil dolar. Pak je dána daňovým zatížením. To jsou 3 zásadní vlivy na cenu pohonných hmot. Já se musím trochu přátelsky pousmát na svého spoludiskutujícího, protože celou dobu, co jsem byl ministr financí, tak sociální demokracie usilovala velmi úporně několika pokusy v Poslanecké sněmovně  o snížení spotřební daně z pohonných hmot. Nikdy jí to nevyšlo, a já jsem argumentoval, proč to není dobrý krok. A nyní, když je sociální demokracie ve vládě a sociálnědemokratický poslanec Urban držel dál tu linii a skutečně v Poslanecké sněmovně prosadil snížení spotřební daně z pohonných hmot, tak se strhla ...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Je to velmi nakrátko.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Bylo to asi na 5 minut, ale asi sociální demokracie pochopila, že to je špatný krok. Takže tady vidíte ten rozdíl mezi držením kontinuální hospodářské politiky a populismem. V opozici sociální demokracie se za každou cenu snažila to zdanění snížit, tady tomu zaprvé brání. A za+*-druhé, dokonce uvažovala o uvalení dalšího 30-haléřového poplatku.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Nebude opět toto na stole?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Ne, já bych, já bych to, já bych to rád vysvětlil. A nebylo to úplně férově okomentováno panem předsedou, především ono, oni jsou 2 věci, které jsou různé, ono je spotřební daň na motorovou naftu a spotřební daň na benzin, v případě benzinu jakékoliv snížení v zásadě se promítne do snížení příjmu státního, státního rozpočtu a není to, není to dobrý nápad z hlediska fiskálního. V tom můžu s panem předsedou jedině souhlasit. V případě motorové nafty je to daleko komplikovanější, protože tam to konzumují nejenom, nejenom domácí subjekty, ale i ti tiráci, ty velké náklaďáky, které jezdí přes Českou republiku. A tam je třeba sledovat, kde, kde tankují a pokusit se, pokusit se o to, pokud možno vybírat, protože nejlepší je vybírat daně od někoho, kdo není český občan. A tam to samozřejmě mělo smysl se o to pokusit, dokonce i za cenu jisté fiskální ztráty, protože když byly ty ceny vysoký, tak to mohlo, mohlo dát posun. Tam neštěstí s návrhem pana kolegy Urbana bylo v tom, že samozřejmě koalice by to měla mít zkoordinováno a to, co mělo ekonomický smysl, byla pouze ta motorová nafta, nikoliv obě ty věci.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Pokud tomu takhle věříte, pane ministře, tak proč už to dávno, v dobách, kdy ty ceny byly vyšší a opět ještě budou, nenavrhli snížení spotřební daně  - tedy jenom z nafty. Já tomu moc nevěřím, protože by se muselo natankovat tak asi o třetinu víc, aby se to  státnímu fiskálu vyplatilo. Takže pokud by tady byl nějaký prostor ke snížení daní, tak platí to, co jsem si dovolil navrhovat já a co vy jste zrušili. Tedy že klesne zdanění fyzických osob a ceny práce. Tam bych to viděl mnohem efektivnější, než u spotřební daně z nafty. Ale když tomu věříte, proč jste to neudělali?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Tam jsou ...

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Vy tomu totiž nevěříte, tak to ani neuděláte.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD

Pane předsedo, já jsem to, já jsem to také počítal, tam je samozřejmě velký problém, že by skutečně musela hodně, hodně stoupnout ty prodeje těch, té motorové, motorové nafty, jenomže to, co by tam mohlo nastat, že by nemalou část těch daní platily zahraničí subjekty a nikoliv čeští občané, což by mohl být ten impuls pro, pro tu ekonomiku i za cenu částečné ztráty. A problém, proč to nenavrhneme, je velmi jednoduchý, stávajícího ministra financí se nám zatím nepodařilo přesvědčit.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Ale já jsem přesvědčen, že byste pro to většinu v Poslanecké sněmovně našli. To vám se prostě jenom nechce. Vy jste v té době, kdy jste byli v opozici,  dělali pouze populistické kroky, na které teď logicky už nemáte odvahu.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Pane předsedo, vy dobře víte, jak obtížné je koaliční vládnutí, myslím si, že poslední roky vaší vlády s ODS jsou toho dokladem.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Můžou ještě, pánové, nějakým způsobem zdražit pohonné hmoty, to, co se teď děje na Ukrajině, většinu ropy čerpáme právě přes Ukrajinu?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Já si myslím, že to je dobrá zpráva - nemůže, protože cenu ropy určuje primárně vývoj v zemi, které se jmenuje Království Saúdská Arábie, která se z nějakých důvodů rozhodla, že když klesá poptávka, neomezí těžbu, naopak těží, můžeme spekulovat, proč to, proč to dělá, a to je něco, co rozhodujícím způsobem určuje světové ceny ropy. Plus, plus vývoj ve Spojených státech, kde se jim podařilo udělat revoluci, že jsou soběstační, v takzvaném břidlicovém plynu, mají takzvaný "tight-crowd", což znamená, to je ta nafta, která je těžena nebo ropa těžená podobným, podobným způsobem a to jsou věci, které rozhodují o ceně, o ceně ropy. Ukrajina je pro to irelevantní a dokonce, kdyby nám zavřeli zásobování družbou, tak díky tomu, že máme ropovod do Ingolstadt, to jsme schopni to dovést s tankery, což je o nějakých drobných nákladech navíc.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Já tady souhlasím. Ten rozhodující faktor na cenu ropy je skutečně teď  zápas  hlavních vývozců o udržení části trhu Saúdské Arábie, která má velmi nízké náklady na těžbu, tak si prostě může dovolit tu cenu držet takhle nízko a nesnižovat  těžbu. Je velká nabídka, to znamená, cena je nižší. Ukrajina to neovlivní. Asi by bylo korektní od opozice říct, že máme respekt k tomu, že pan ministr Mládek,  co se týče plynu, tak zásobování ropy, na svém ministerstvu dělá vše pro to, aby se přichystal pro případné krizové situace v zásobování. Myslím si, že v tom si počíná velmi kompetentně.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Co se děje na tom světovém trhu s ropou. Larry Elliot pro britský Guardian uvedl, že Američané zahráli proti Rusku a Íránu takzvanou ropnou kartu, podle něj Washington a právě saúdský, se saúdskými spojenci pumpují na trh lacinou ropu a tím vlastně ekonomicky bojují proti státům, které jsou na vývozu ropy závislé. A nesouhlasí přitom s jejich, s jejich politikou. Například ekonomika Ruska je údajně spočítaná na cenu 100 dolarů za barel. Je tady možné, že třeba právě tento krok je pro ruskou ekonomiku výrazně bolavější, protože dneska je vlastně ropa na 56 dolarech za barel.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Já, heleďte, tohle, to, co jste popsal, je jedno z těch vysvětlení, pro úplnost se sluší dodat ještě to druhé. Ve Spojených státech vznikl ten průmysl, který dobývá plyn a ropu v těch obtížnějších podmínkách. A ta druhá teorie říká, že Saúdská Arábie se rozhodla zničit konkurenci, protože tihle ti producenti, je obtížně dobyvatelé ropy a plynu, mají také vyšší náklady a oni to také nevydrží na 50, na 56 dolarech za barel.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Co vy si myslíte o tomto kroku velkých producentů?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

To je opravdu spekulace. Já se opravdu spíše domnívám, že to je zápas o udržení si toho příslušného koláče trhu, to znamená vytlačit konkurenci. Ti, kteří mají vyšší náklady těžby, než má Saúdská Arábie, se logicky dostanou do potíží, nebudou mít prostředky na nové průzkumné práce, na otvírání nových ložisek. Nicméně, že samozřejmě na ruskou ekonomiku, která se nějak netransformovala a je závislá obrovským způsobem na příjmy státu z ropy, to  působí. Rusku to působí  daleko větší problémy  než sankce, které jsou na něj uvaleny. To je pravda, to je doprovodný efekt. Do jaké míry tohle saúdskoarabský král zesnulý, dej mu Pán Bůh nebe, i ten nový, dělají vědomě a do jaké míry je to vedlejší produkt, to já opravdu nevím.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Zmínil jste ty sankce, prezident Miloš Zeman dnes prohlásil, že podle něj ty sankce nemají smysl, ale jen posilují pozici ruského prezidenta Putina?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Ty sankce mají významný smysl. Já se kloním k těm, kteří říkají, že to řešení nemůže být vojenské. Neexistuje vojenské řešení. Ale civilizovaný svět nemůže respektovat skutečnost, že některá země se chová jako agresor, nerespektuje mezinárodní dohody, nerespektuje nedotknutelnost a celistvost území sousedního suverénního státu a prostě musí uplatnit nějaké nástroje nátlaku a nesouhlasu. Ty sankce fungují. Bohužel musím konstatovat, že pan prezident se v celé této otázce chová mnohem víc podle mého názoru jako propagandista Kremlu, než jako prezident České republiky. Ale je to prostě jeho rozhodnutí a jeho přístup. Já s jeho výroky na tohle téma zásadně nesouhlasím.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Premiér bude ve čtvrtek jednat v Bruselu na Evropské komisi o prodloužení těch sankcí až do září. Mluvili jste o tom spolu nějakým způsobem, jede tam třeba po tom, co se s vámi radil, nebo budete o tom třeba ještě do čtvrtka jednat?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Ano, my o těhle těch věcech diskutujeme, diskutujeme stále jak se, jak se k tomu zachovat. Já, jestli bych mohl ještě k tomu, co pan předseda říkal ohledně, ohledně těch sankcí. Je to skutečně tak, že na Rusko především dopadají nízké ceny ropy a je, ať už jsou příčinou čehokoliv, tak ten hlavní problém se nepodařilo Rusku změnit v závislost na exportu, především ropy, plynu, plynu, kovů a potom jakýkoliv výkyv tu ekonomiku ovlivňuje, a plus ještě možná byla taky diskuse o tom nejenom mluvit obecně o sankcích, ale které sankce fungují a v souvislosti s těma, s těmi nízkými ceny, ceny, ceny plynu fungují ještě sankce ve finančním sektoru, protože v okamžiku, kdy nemáte příjmy z ropy, z plynu, tak potřebujete financovat některé potřeby a ruské veřejné entity nemají přístup na světové, světové, světové trhy, a to samozřejmě potom posílá jasný, jasný signál, že nesouhlasíme s tou, s tou věcí jako je především anexe, anexe Krymu, protože ta skutečně znamenala porušení mezinárodních závazků.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Máte, pane ministře, spočítáno, nebo víte od společností a firem, jaké jsou škody, jaké jsou jejich ztráty kvůli sankcím z obou stran?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Já vedu s firmami intenzivní dialog, ať už skrz Sdružení exportů, kde tam na ministerstvu bylo nedávno 150 firem, který exportují nejenom do Ruska, ale na celé území SNS. A chtěl bych říct, že ono to primárně zatím není o těch, o těch výsledcích, protože v korunách ten export do Ruska poklesl loni asi o 3 procenta, ovšem tam se odráží ta devalvace již diskutovaná, takže v eurech to bylo o nějakých 7 procent. Ale chtěl bych říct, že to, že to bylo díky velkému úsilí jednak firem a jednak i státu, aby ten pokles byl co nejmenší. A to, co, to, co je problém, je spíše ten výhled, než ten, než ten minulý rok, protože to, co se stalo v polovině prosince, je velmi varující. V Rusku poklesla hodnota rublu vůči euru během jediného dne o 20 procent a celkově ta ekonomika za ten minulý rok, my tady diskutujeme celkem dramaticky o tom, co ta Česká národní banka udělala tím, když posunula euro z 25 korun na 27. A teď si představte, že analogická situace v Rusku je z 25 na 43, jakoby to skočilo tímto způsobem. Pak není překvapivé, že české podniky se obávají poklesu, poptávky ruských firem, omezení turistů, které už je, už je patrné, protože si to prostě nemůžou dovolit, když máte příjmy v rublech a takhle dramaticky vám to poklesne, tak prostě vám na to nezbudou peníze.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Vy jste se tady nadechoval. Chtěl jste to nějak okomentovat?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Ne. Já těžko můžu nesouhlasit s tím, co zaznělo. To je prostě popis stavu. To, že je na místě se obávat poklesu solventnosti ruských firem, i solventnosti ruského státu a jeho veřejných rozpočtů, je zřejmé.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Měla by třeba Česká republika nějakým způsobem kompenzovat firmám třeba dopad těch, těch sankcí?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

To určitě ne, s tím bych v žádném případě nesouhlasil. To jsou prostě události, které patří do běžného podnikatelského rizika. Zrovna tak se někdy stane, že díky jiným vnějším podmínkám se ty podmínky razantně zlepší. A když se razantně zlepší, tak se ten podnikatel, kterému se zvýší zisk, se svým státem o ten zisk také nedělí.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Že by /souzvuk hlasů/ spíš třeba proto, aby se třeba i ministerstvo průmyslu a obchodu zaměřilo na podporu českých exportérů, třeba na Západ do jiných zemí, kam?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Já si myslím, že podpora exportu má být diverzifikována. Asi nemá žádný smysl, aby se zaměřovalo ministerstvo průmyslu a obchodu na podporu exportu do eurozóny, která tvoří asi, pan ministr mě kdyžtak opraví, zhruba  70 procent našeho exportu, možná ještě víc. Ale do třetích zemí, do trhů, které rostou, ať už je to Čína, Indie, Latinská Amerika, pochopitelně Rusko je naším obchodním partnerem, je potenciálním obchodním partnerem, vždycky bude, ale ten vývoz tam tvoří zhruba 4 procenta. A já musím říct, že jsem poměrně znepokojen  zvýšenou aktivitou pana ministra Mládka, který by chtěl posílit teď, právě teď v okamžiku, kdy celá Evropská unie zesiluje svůj tlak na Rusko, tak pan ministr navrhuje posílit  obchodní vztahy s Ruskem. Já si myslím, že i kdyby se tam díky tomu povedl jeden kontrakt, tak to za tu nečitelnou zahraniční politiku nestojí.    Dovoluji si vás, pane ministře, požádat, abyste to zvážil. Myslím si, že nejsem znepokojen jenom já.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Vy jste si za tuto aktivitu vysloužil i kritiku například americké ambasády?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

No, já bych jednak všechno, všechno, na všechno budu reagovat, ale začal tou podporou exportu, především, ano, my, více než 80 procent exportu jde do Evropské unie, ale tam ty možnosti státu nějaké podpory jsou velmi omezené, protože to je  v zásadě kvazi vnitřní trh, to je  rozšíření vnitřního trhu, my jsme podepsali nějaká pravidla a pokud tam nějaká, nějaká podpora existuje, tak je to práce v Bruselu a zajištění, aby evropské zákony a nařízení neškodily českým, českým firmám v tom nebo v jiném detailu, což je strašně důležité, ale neexistuje tam v zásadě moc prostor pro klasickou podporu exportu. A co se týče těch jiných zemí, tak my máme strategii na 12 zemí mimo, mimo Evropskou, mimo Evropskou unii. My se samozřejmě zabýváme také jinými zeměmi, já jsem se nedávno vrátil z Indie a země BRICS a všechny významně rostoucí ekonomiky, se jimi zabýváme. No, a co se týče materiálu zde vzpomínaného v Rusku, tak ten byl mediálně silně nafouknut, protože my v zásadě nemáme žádnou expanzi, ale my se snažíme minimalizovat škody, protože to, co říkal pan předseda o těch kompenzacích, s tím já bych v zásadě souhlasil, ale ještě s jedním dovětkem, snad by měl udělat všechno pro to, aby žádné škody nevznikly, aby vůbec nebyla debata o tom, že je třeba něco kompenzovat a o to jsme se vždycky snažili. Bohužel v prosinci se situace ještě zkomplikovala, což trošku mnoha lidem ušlo, protože v srpnu jsme řešili pouze sankce na Rusko a ruské protisankce na EU, ale tím, jak se oslabil rubl a klesly příjmy nejenom Rusku, ale i taky Kazachstánu, Ázerbájdžánu, tak prostě v regionu není poptávka, oslabuje ekonomická aktivita, protože řada těch zemí, zejména SNS, ale třeba i pobaltí, je docela závislé na ruské poptávce, čili ta diverzifikace už začala být daleko složitější, už to nejde jenom neexportovat do Ruska, ale třeba do Ázerbájdžánu, musí se hledat nějaké úplně, úplně jiné trhy. A možná, že bude zapotřebí ten export přesměrovat, ale i potom je žádoucí, aby ten pokles exportu do Ruska nebyl dramatický, byl aspoň pomalý, protože hledání nových trhů je komplikovaná záležitost.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pojďme teď opustit, pojďme se podívat na český trh. Česká obchodní inspekce v loňském roce udala nebo dala největší množství pokut takzvaným šmejdům. V rámci 290 kontrol nebo více než 300 kontrol a po více než 290 upozorněních od obětí šmejdů. 393 kontrol proběhlo, bylo nahlášeno 27600 předváděcích akcí. To znamená, že kontroloři navštívili ani ne 1,5 procenta těch uskutečněných akcí. Je nějakým způsobem možné navýšit počet těch zkontrolovaných akcí? Co pro to udělat?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Tam je třeba spíš řešit jinou věc, protože ty, ty takzvaní šmejdi přišli na něco, čemu já bych říkal spam bez počítače, protože oni tam objevili takovou svéráznou mezeru, že můžou zahltit tu obchodní inspekci tím, že nahlašují akce, které se potom nekonají, takže inspektoři potom přijedou někam, kde nic neprobíhá, a to probíhá úplně někde jinde.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

V tom zákoně je, že šmejdi nemusí ale nahlásit, že tu akci třeba zrušili, není třeba tam mezera?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

To je, samozřejmě je to jedna, jedna z mezer, ale my teďko máme předložený ... novelu zákona, jednání o ..., které přerušila, přerušila vláda. A my se budeme snažit zlepšit podmínky pro ty kontrolory i v této oblasti, ale hlavně v minulosti došlo trošku ke zúžení celé té problematiky, pouze na ty šmejdy, ona ta problematika je daleko širší, důležitost začíná nabývat internetový obchod, aby také, když po internetu si něco koupíte, aby byla možnost nějaké reklamace, domožení se práva, a to nejenom v České republice, ale pokud možno i v celé Evropské unii. Čili, to je ten směr, kterým, kterým chceme jít.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Už rok platí novela zákona na ochranu spotřebitele. Šmejdi ale fungují tak, že založí s. r. o., dostanou pokutu, s. r. o. zruší, vymahatelnost těch pokut, kterou řeší česká celní správa, jestli se nepletu, je 6 let. Není třeba tam ta mezera?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Víte, já vím, že se připravuje ona novela. To je  otázka  zrušení firmy, která ošidí a je zrušena, může být ošetřena kaucí nebo jinými nástroji. Já souhlasím s panem ministrem, že ten problém je daleko širší. A já ho možná ještě víc rozšířím. Prostě je naivní se domnívat, že stát může regulací a svými represivními orgány stoprocentně ochránit člověka před jeho vlastní spotřebitelskou naivitou, před schopností naletět podvodníkovi a před jeho malou finanční gramotností. Tady prostě bez  osobní odpovědnosti a bez  osobní opatrnosti se vždycky necháte napálit. Byť ty regulace mohou být co nejdokonalejší a ty instituce mohou fungovat co nejlépe. Já tady chci upozornit na problém, s kterým jsem se snažil bojovat i s ...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jenom krátce poprosím.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

To je problém malé finanční gramotnosti v české veřejnosti. V tom, že si nepřečtu smlouvu. V tom, že si neuvědomím základní parametry toho vztahu, které prostě pro mě nemohou být výhodné ...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pomohla by třeba nějaká velká kampaň informační?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Kampaň vzdělávání. A velmi bych si přál, kdyby stát mnohem víc spolupracoval s občanskou společností, která půjde za těmi nejzranitelnějšími, což jsou  důchodci, a bude se jim snažit vysvětlovat situaci v  novém prostředí  internetového trhu, kde se logicky málo orientují. Tady si myslím, že je obrovský prostor pro spolupráci státu s občanskými společnostmi a se zvýšením  finanční gramotnosti, která je opravdu velmi malá. Člověk se především nesmí nechat ošidit sám. Stát ho před tím stoprocentně nemůže ochránit.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Já bych s tím v zásadě souhlasil, akorát byl bych vlídnější vůči tomu, tomu občanovi, protože my tady máme mnoho ročníků občanů, kteří aktivní život prožil v dobách reálného socialismu, kde něco takového nepotřebovali a teď je to docela obtížné dohánět, když už jste v důchodovém, v důchodovém věku. Čili ano, je třeba občanská společnost, je třeba školy a trochu šeřit tenhle ten, tenhle ten problém, aby ti, zejména ti starší, byli schopni se za sebe postavit, protože ono to je nejenom o těch vědomostech, ono je to o jakési kultuře, sebedůvěře a tak dále, která bohužel části občanů chybí. Jinak se dá souhlasit jedině s tím, že sebedokonalejší systém, pokud se ten člověk sám za sebe nepostaví, všechno nevyřeší.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

To nejsme v rozporu. Právě proto si myslím, že velmi  důležité je klást důraz na tu prevenci. Aby někdo za těmi zranitelnými, to jsou ti starší občané, chodil, aby jim to vysvětloval. Oni kolikrát na ty předváděcí akce chodí jenom proto, že si s nimi nikdo jiný, než ti podvodníci, nepopovídají.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pánové, ještě vás poprosím o jednu, jeden komentář, prezident Miloš Zeman prohlásil, že by chtěl Řád Bílého lva udělit jordánskému králi. Byl by to vůbec první, první hlava islámské, islámské země, která by dostala toto velmi důležité české ocenění.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Já s tím nemám, nemám žádný problém. Já si myslím, že my potřebujeme spolupráci s islámskými zeměmi, nejenom, nejenom hospodářskou, koneckonců jich je asi 70, snaha mého úřadu je v tom, abychom ty vztahy měli co nejlepší, čili ano. A mělo by tam být i pomoc uprchlíkům v těch, ale měla by být ta pomoc především v první bezpečné zemi, to znamená, měli bychom tam poslat lidi, poslat peníze.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Krátce váš ještě poprosím?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Je to právo pana prezidenta. A byl bych poslední, kdo by to kritizoval. Už z osobního důvodu. V  roce 1997, to už je dlouho, jsem měl tu čest dnešního jordánského krále v Praze tři dny hostit. To ještě nebyl ani následník trůnu, a dodnes na to vzpomínám jako na tři překrásné dny.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pánové, děkuji vám za návštěvu. Taková byla dnešní Partie, kterou odehráli Jan Mládek z ČSSD, ministr průmyslu a obchodu. Díky.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/

Na shledanou.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

A Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda TOP 09.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN /TOP 09/

Hezký zbytek neděle.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

I vám děkuji. No, a kdo vynesl ty pádnější argumenty a jistější tahy, tak o tom už si udělejte názor samozřejmě vy doma u televizních obrazovek. Každopádně nezapomeňte, že témata pro další Partii ukáže, ukáží třeba už dnešní zprávy, které tedy u nás na Primě začínají v 18:55. Takže se mějte krásně a přeji vám krásnou zimní neděli.

 

zdroj: Prima, 8. 2. 2015, Partie

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme