Kalousek: Pokud se nezmění koncept, nepřipustíme schválení služebního zákona

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

5. 8. 2014

Celý rozhovor si můžete pustit ZDE.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Služební zákon zaměstnává politiky i nyní o letních prázdninách. Stále se nedaří najít kompromis, který by byl přijatelný pro opozici, která schválení zákona vládě blokuje ve sněmovně. Premiér Bohuslav Sobotka dnes jednal o zákonu s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a večer budou jednat všechny sněmovní strany. Nejen o tom bude také následujících Dvacet minut Radiožurnálu, přeji hezké odpoledne. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Zdravím vás do našeho sněmovního studia. Dobrý den.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Hezké odpoledne. Děkuji za pozvání.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Pane místopředsedo, vy jste se o víkendu vrátil z dovolené, bylo rozumné brát si volno ve chvíli, kdy jedná sněmovna právě o služebním zákonu, tedy zákonu, který vy tak ostře kritizujete? Nebyl jste na dovolené celý nesvůj, co se tady v Praze děje?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Nebyl jsem celý nesvůj, nejsme strana jednoho muže a mí kolegové mě skvěle zastoupili. Já jsem si po 6 letech v exekutivních funkcích dovolil dlouhodobě dopředu předplatit dovolenou a mimořádná schůze, kterou svolala koalice, s kterou my jsme nesouhlasili, opravdu nebyla důvodem, abych tu dovolenou rušil, včetně finančních nákladů. Jak vidíte, o nic jsem nepřišel. Dnes jsem se vrhl radostně do práce a odpočívají zase mí kolegové, kteří si to tady odpracovali těch 14 dní.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
A vy jste dnes byl u předsedy vlády na schůzce, mluvil jste právě o služebním zákonu. Proč si premiér pozval vás separátně?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Tak to je potřeba zeptat se pana premiéra. Pravděpodobně si chtěl pan premiér vysvětlit některá stanoviska, což bylo docela důležité, jak třeba vyplynulo z jeho návrhu, že by generální ředitel měl být jmenován jenom na 3 roky a pokládal to za přijatelný kompromis. Já jsem mu vysvětlil, že to přijatelný kompromis není, protože pro nás celý ten koncept kaskádovitého uzavření státní správy, kdy na vrcholu je generální ředitelství, není přijatelný. I kdyby navrhl, že generálního ředitele si může jmenovat opozice, tak my tento koncept nechceme, my chceme efektivní službu pro občany. Nikoliv uzavřenou pevnost pro úřednickou šlechtu, což by bohužel ten návrh, který je teď předložen, zajistil a my s tím nemůžeme souhlasit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Víte, my se ještě dostaneme tady k tomu obsahu, ale k té mé otázce zpátky, proč si pozval pan premiér právě vás. Vy přece nejste jediná opoziční strana, která má ke služebnímu zákonu výhrady a když, tak si také mohl pozvat předsedu vaší strany, pana Schwarzenberga. Máte tedy u pana premiéra nějaké privilegované postavení, pane místopředsedo?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Ne, kancelář pana premiéra se mi ozvala ještě v neděli do ciziny s tím, že mě pan premiér žádá o jednání a když mě žádá o jednání předseda vlády, tak já na to jednání jdu. A proč pan premiér požádal zrovna mě, to je otázka na pana premiéra. V každém případě si myslím, že to jednání bylo přínosné, protože jsme se oba dva snažili navzájem ne snad souhlasit, ale navzájem pochopit své argumenty. To je vždycky důležité.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Ale nicméně nějaký konkrétní závěr z té schůzky není, to jste ale ani neočekával, že by byl. Proč vám, pane Kalousku, tak strašně vadí to generální ředitelství státní služby, a teď už se dostáváme k tomu, o čem vy jste začal mluvit, protože premiér po té schůzce řekl, že generální ředitelství státní služby je nezbytnou součástí funkčního služebního zákona, to znamená, že jste jaksi argumentačně pana premiéra nepřesvědčil.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Ne, víte, ono se to velmi zjednodušuje na tu samotnou existenci generálního ředitelství, ale to je ta špička ledovce. To, co nám na tom zákoně strašně vadí, je ona kaskádovitá uzavřenost státní správy v okamžiku, kdyby ten zákon byl schválen. V návrhu platí, že je najmenován generální ředitel s obrovskými pravomocemi, ten jmenuje státní tajemníky na jednotlivých ministerstvech. Po uplynutí funkčního období nový generální ředitel může být jmenován pouze z těchto generálním ředitelem jmenovaných státních tajemníků a takto kaskádovitě to jde až do funkcí vedoucích oddělení. Ten systém je ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Ale na druhou, tím pádem vy politici ztrácíte vliv na státní správu a to vám vadí?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Ten systém je tak naprosto nepropustný. Za prvé pro odborníky zvenčí, ať už z akademického světa nebo ze světa průmyslu, zemědělství, jakéhokoliv jiného praktického odborného světa a za druhé, když si vezmete s určitou mírou zkušeností a znalostí kompetence generálního ředitele státní správy tak, jak ho ten zákon předpokládá, tak je z něj nejmocnější muž ve státě, aniž by byl volen. Já nemám nic proti, naopak si to přejeme všichni, nestrannou, objektivní, profesionální, efektivní státní správu, ale to vůbec neznamená, že to může být státní správa nezávislá. Jestliže mluvíme o odpolitizování státní správy, tak máme na mysli její profesionalitu a její schopnost politické zadání zpracovat s veškerou odbornou péčí. Není možné, aby státní správa byla politickou silou sama o sobě, to bychom popřeli demokratický systém a princip voleb.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Tak, když to zjednoduším, tak, dokud bude v tom zákona ona zmínka o vzniku generálního ředitelství státní služby, tak vy pro ten zákon ruku nezvednete a budete pokračovat v těch obstrukcích tak, jak jsme je viděli teď v poslední době.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
To jste to velmi zjednodušila, protože já znovu říkám, že to generální ředitelství je pouze špička ledovce celého toho, z našeho pohledu nepřípustného systému. Pokud se nezmění koncept a pokud se ten zákon nepřepíše, což se nedá udělat pozměňujícími návrhy a to jsme řekli sami na začátku, tak ten koncept je nepřijatelný. Pokud se nezmění samotný koncept, my nepřipustíme, aby tento zákon byl schválen. Máme na to dostatek sil.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
To znamená, že budou pokračovat tady toto obstrukce?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já protestuji proti tomu, že to jsou obstrukce.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
A co to je tedy jiného, pane místopředsedo, to řečnění ve sněmovně?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Je to legitimní způsob jak zabránit něčemu, co odporuje naší představě řízení státu a demokratického systému. A je to tisíckrát legitimnější, než to, co vládní koalice předvedla minulý týden, že schválila zákon a po 70 minutách seřval místopředseda vlády předsedu vlády. Ten ztratil hlavu i odvahu a prosadili naprostou nehoráznost, že po 70 minutách se o schváleném zákonu hlasovalo znovu. To je mimo zákon, to je obstrukce, to je hanebnost! To, co děláme my, je legitimní postup v rámci schválených zákonů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Jaké vidíte šance, že se vůbec do toho pátku podaří najít nějaký kompromis, protože vy budete mít jednu schůzku teď za necelé dvě hodiny, všechny strany ve sněmovně. Po té schůzce, kterou jste měl vy teď, jste optimista, že se podaří nebo nepodaří najít kompromis do pátku?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Nejsem pesimista. Já si myslím, že jak na straně koalice, alespoň u pana premiéra jsem to cítil, je snaha najít model služebního zákona, pro který by mohla hlasovat Poslanecká sněmovna napříč spektrem, to je velmi důležité. I kdyby si vládní koalice prohlasovala pro nás nepřijatelný služební zákon, tak je to samozřejmě obrovské téma příštích voleb. My uděláme při první příležitosti všechno proto, abychom ho změnili. Dobré by bylo, kdyby ten zákon byl schválen širokou většinou, aby byl stabilní a tím zajistil i stabilitu a profesionalitu veřejné služby, znovu zdůrazňuji, že by to měla být služba, nikoliv pevnost úřednické šlechty. A tento zájem ze strany pana premiéra já jsem dnes cítil. Ujistil jsem ho, že my máme stejný zájem a teď záleží jenom na tom, zda koalice bude ochotna připustit, že ten koncept, o kterým se dohadovala ona sama 4 měsíce, aniž nás do té diskuse pustila, pro nás není přijatelný a je potřeba jej trochu změnit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Počkejte, vy říkáte, že vás do toho nepustil, vy jste přece také mohli předkládat pozměňující návrhy ve druhém čtení.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já znovu opakuji to, co jsem řekl již před 2 měsíci na tiskové konferenci a to, co jsem řekl již v našem rozhovoru, že tento zákon není opravitelný pozměňujícími návrhy. Pozměňující návrhy mohou opravovat parametry, nám zásadním způsobem nevyhovuje ten koncept. My jsme zveřejnili 4 naše podmínky, tak jsme také férově řekli společně s ODS, že to samozřejmě znamená nové politické zadání a přepsání toho zákona, což není žádná dramatická práce. Je to práce zhruba na 14 dní, ale nedá se to vyřešit pozměňujícím návrhem. Musí se to vyřešit tím, že se napíše komplexní pozměňující návrh, což znamená nový zákon.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Internetový server Echo24.cz minulý týden, pane místopředsedo, přinesl zprávu, že čelíte trestnímu oznámení. To na vás měl podat první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. Jde o projekt státní pokladny. Už vás kontaktovala policie nebo státní zastupitelství?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já za prvé myslím, že nečelím trestnímu oznámení, protože pokud vím, tak pan Lukáš Wagenknecht podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Ale v tom trestním oznámení mají být podle Echa24.cz popisována vaše rozhodnutí.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
A z textu Echo24 vyvozuje, že se to týká náměstků Zajíčka a Gregora a mě osobně. Necítím se tím opravdu nijak ani překvapen ani ohrožen. Ten pán se vyznačuje tím, že píše několik trestních oznámení týdně, to za prvé. Za druhé, ten skutek, který popsal v onom trestním oznámení, opravdu není trestný čin. Jestliže tam došlo k porušení rozpočtových pravidel, a to podle nálezu NKÚ zjevně došlo a finanční úřad vyměřil ministerstvu financí pokutu za administrativní pochybení, pak ministerstvo financí zaplatí pokutu ministerstvu financí. Státu nevznikne vůbec žádná škoda, byť o tom pan náměstek Wagenknecht ve své buď nevědomosti nebo účelovosti jako o škodě hovoří. Těžko k tomu říct co jiného, než že to je kauza, kterou zkontroloval NKÚ v roce 2012, NKÚ má povinnost podat trestní oznámení, pokud tam zjistí trestný čin, to neudělal. Zprávou NKÚ se zabýval kontrolní výbor, který by velmi rád, protože jeho předsedou i zpravodajem byl člen KSČM, podal trestní oznámení, pokud by tam nalezl trestný čin, to kontrolní výbor neudělal, ač s tím většinou nemá problém. Ten trestný čin tam uviděl až pan náměstek Wagenknecht a já pro něj mám pouze útrpný úsměv.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Dobře, ale nicméně, pokud se vám ozve policie nebo státní zastupitelství, tak vy máte v tomto případě čisté svědomí?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Pokud se mi ozve policie nebo státní zastupitelství, tak jim poskytnu součinnosti jako v dalších asi 70 případech v mém veřejném životě, kdy na mě kdejaký trouba podal trestní oznámení.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Počkejte, pan Wagenknecht je trouba?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já jsem řekl v 70 případech, kdy kde jaký trouba na mě podal trestní oznámení a policie se tím téměř vždy zabývala a vždy došla k závěru, že to je nesmysl. Nikdy proti mně nebylo vzneseno žádné obvinění. Prostě v téhle zemi nemůžete někomu zabránit, aby na vás napsal trestní oznámení. To já můžu napsat zítra na vás a možná se tím i policie bude zabývat, otázka je, jestli jste se dopustila trestného činu nebo nikoliv. Já jsem se zcela jistě tak jako mí náměstci žádného trestného činu nedopustil.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Pojďme na další téma, Evropská unie a Spojené státy zpřísnily sankce na Rusko kvůli konfliktu na východě Ukrajině. Připomínám, že se nesmí například vyvážet do Ruska zbraně, ani citlivé technologie pro průzkum a těžbu ropy, omezení se týká i přístupu na finanční trhy. Mě by zajímalo, pane místopředsedo, jestli podle vás jsou ty zavedené sankce dostatečné anebo jestli by měla Evropská unie a Spojené státy jít ještě dál?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Zda jsou nebo nejsou dostatečné, to se teprve ukáže. Já jsem se nikdy netajil tím, že patřím, se mnou celá TOP 09 k těm, kteří jsme si mysleli, že ten důraznější postup měl přijít už dříve. Historie nezná případ, kdy agresor ustoupil na základě pouze kosmetických opatření, agresor vždy ustoupí a rozumí jedině síle, ničemu jinému, takže já velmi podporuji co nejdůraznější opatření proti agresorovi, protože Putinovské Rusko v tuhle chvíli agresorem je, o tom není pochyb.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Byl byste i proto, aby se přerušily obchodní vztahy s Ruskem? Já jenom připomínám, že prezident Zeman dnes vzkázal, že podporuje, aby se právě nepřerušovaly obchodní vztahy s Ruskem. Prezident uvedl, cituji: "že konflikt mezi Ruskou federací a Ukrajinou má krátkodobý nebo nejvýše střednědobou podobu a že by bylo chybou rozbíjet dobře se rozvíjející se ekonomické vztahy." přidáváte se k panu prezidentovi, jste také proto, aby se nepřerušovaly obchodní vztahy s Ruskem, nebo jiného názoru?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Přál bych si, aby se nepřerušily obchodní vztahy s Ruskem za předpokladu, že agresor přestane být agresorem. Pokud agresor nepřestane být agresorem, tak je potřeba tlak proti němu ještě zesílit. Já si myslím, že historie nás učí, že kdykoliv se agresorovi ustupovalo, tak ty náklady, samozřejmě, že ty sankce znamenají určité náklady, ale pokud se v obavě před náklady agresorovi ustupuje, tak jsou potom daleko, daleko větší a nejsou jenom ekonomické. Agresora je podle mého hlubokého přesvědčení potřeba zastavit na samém začátku, dokud ještě nemá sílu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Vy jste si jistý, že Rusko, Vladimir Putin, že je tím agresorem?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Umíte nazvat nebo umí snad někdo nazvat obsazení Krymu jinak než anexí? To byl prostě anšlus a historii známe případy anšlusu a víme, že málokdy to byl poslední krok. A to, že Rusko má ambici rozšířit svůj vliv zpět na své původní hranice svého původního vlivu, o tom snad nelze také pochybovat a že kdysi byly ty hranice na Šumavě, to já si ještě pamatuju, už jsem starší pán. Takže se cítím také ohrožen a přál bych si, aby Evropská unie působila co nejdůrazněji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Zpět k těm sankcím, šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák se obává dlouhodobějších dopadů. Podle něj, pokud nebudou moci naše firmy dodávat zboží do Ruska, je tam riziko, že ty trhy bleskově obsadí cituji tygři z Číny, Koree, Japonska, a to bude mít pro nás fatálnější důsledky. To je věc, ze které vy nemáte strach?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Ale já jsem připustil a připouštím, že důrazný postup proti, znovu opakuji agresorovi, s sebou nese své náklady. Ale pokud ty náklady budou vynaloženy teď a dostatečně důrazně, budou mnohem menší, než náklady, které poneseme v okamžiku, kdy agresor pochopí, že se nemusí bát a svoji agresi rozšíří.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Měl by stát pomoci českým firmám, které budou postiženy uvalenými sankcemi na Rusko? Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek řekl, že pokud sankce postihnou české firmy, stát by jim měl pomoci nalézt uplatnění na jiných trzích postsovětských států. Je vůbec stát něčeho takového schopen, pane místopředsedo?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já si myslím, že může vyvinout do značné míry zvýšenou diplomatickou aktivitu v tento prospěch. Otázka samozřejmě je, do jaké míry je potom reálný ten úspěch, to vždycky nesouvisí jenom s tou diplomatickou aktivitou, ale především s konkurenceschopností těch výrobků. Ale co se týče finančních kompenzací, k těm já jsem byl vždycky velmi zdrženlivý. Víte exportovat do těch či oněch zón, prostě patří k podnikatelskému riziku a změna mezinárodněpolitické situace je to podnikatelské riziko a já jsem vždycky varoval před tím, aby v okamžiku, kdy to riziko se stane realitou, abychom to riziko danému exportérovi my všichni platili. To je prostě riziko, které on dobrovolně podstoupil.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane místopředsedo, vím, že ještě 3,5 roku zbývají do chvíle, než bude v Česku další prezidentská volba, už nyní se ale spekuluje o kandidátech. Jak se díváte na možnost, že by kandidoval kněz Tomáš Halík, což je věc, o které dnes například informovaly Lidové noviny?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já myslím, že vy sama jste to řekla. Já přeji panu prezidentovi pevné zdraví, takže do konce prezidentského mandátu ještě 3,5 roku a 3,5 roku před koncem mandátu diskutovat o dalších možných kandidátech pokládám částečně za nevhodné, částečně za nevkusné a to, že mnozí další spekulují, ještě neznamená, že budu spekulovat také já. Omlouvám se vám i vašim posluchačům, ale já ty spekulace nepokládám dnešního dne za aktuální.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Nicméně to jeho jméno, jméno Tomáše Halíka padá i v té souvislosti, že chybí, jak to nazvaly Lidovky pravicový havlovský kandidát po Karlu Schwarzenbergovi, který s největší pravděpodobností už nebude kandidovat, nebo si myslíte, že by ještě chtěl Karel Schwarzenberg, že by na to měl sílu?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Já si samozřejmě strašně vážím pana profesora Halíka, ale žádným způsobem mě nepřinutíte, abych se přidal k podle mého názoru té absurdní okurkově sezónní spekulaci letošního léta, kdo by měl za 3,5 roku kandidovat za prezidenta. Ne, jestliže se tak rozhodly asi troje noviny a po hříchu i vy sama, to ještě neznamená, že se tak musím rozhodnout já sám. Omlouvám se.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
No, nicméně on Tomáš Halík k tomu sám napomohl, když říkal v Lidových novinách "modlím se, aby se objevili důstojní kandidáti. Když ale prapor nikdo nezvedne ..."

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
To je svobodné rozhodnutí pana profesora Halíka, moje svobodné rozhodnutí je, že já 3,5 roku před koncem mandátu o tom nebudu spekulovat, omlouvám se vám i posluchačům. Jestli to zkusíte ještě jednou, dostanete ještě jednou stejnou odpověď.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
A prezidentování Miloše Zemana byste po roce a půl na Hradě zhodnotil jakým jedním slovem, pane místopředsedo?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Mohlo to být horší.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek byl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu, děkuju za to, na shledanou.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
Na Radiožurnálu za chvilku další zprávy. Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

Helena Šulcová

ČRo Radiožurnál, 4. 8. 2014, rubrika: Dvacet minut Radiožurnálu

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme