Kalousek: Lidé mají právo znát zprávu OLAF

3. 1. 2018

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na svém twitterovém účtu v úterý uvedl, že četl zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která podle něj konstatuje podvod v kauze Čapí hnízdo a doporučuje Evropské komisi nezaplatit vůbec nic. Deníku FORUM 24 Kalousek sdělil, že zprávu mají k dispozici všechny členské státy EU.

Je pravda, že jste četl zprávu OLAFu?

Ano, měl jsem možnost si tu zprávu přečíst. Nikoli přílohy, ale zprávu ano.

Máte dokument u sebe?

Bohužel nemám. Kdybych ji měl, vyvěsím ji na internetové stránky. Neexistuje totiž žádný důvod k tomu, aby nebyla zveřejněna. Argument státního zastupitelství, které nedoporučuje věc zveřejnit, protože byla zařazena do trestního spisu, je směšný a alibistický. Ve spise jsou i otevřené zdroje, jsou tam i novinové články, kde stíhaný nebo svědek něco říká. Asi těžko kvůli tomu někdo zakáže vydávání nějakého periodika. A se zprávou OLAF je to stejné. Samozřejmě přináší velmi závažná svědectví, ale důvod je tajit neexistuje.

Co tedy OLAF Evropské komisi doporučil?

Platí to, co jsem napsal do svého tweetu. OLAF doporučuje Evropské komisi stoprocentní korekci, což znamená, že z peněz Evropské unie se nedoporučuje zaplatit vůbec nic, jelikož se jednalo o podvod. Z tohoto důvodu má věc zaplatit členský stát a ten má kauzu také vyšetřovat a viníky stíhat.

Zmiňuje zpráva případné sankce?

Sankce jsou věcí Evropské komise. OLAF doporučuje pouze tu korekci, to znamená nic neplatit.

Může mít celá věc dopad na další čerpání dotací?

To záleží na postoji české strany. Kdyby trvala na proplacení – o čemž mohu pouze spekulovat na základě svých zkušeností jakožto ministra financí – skončilo by to tak, že by nám to nejen neproplatili, ale museli bychom navíc platit pokutu. Pokud sami vyvěsíme bílou vlajku, možná se pokutě vyhneme. Ale to je pouze první část. Ve chvíli, kdy se to stane, ministerstvo financí se musí přihlásit jako poškozený a vyčíslit škodu, což se jim nebude chtít. ROP Střední Čechy nikoli, neboť ministerstvo financí zastupuje Českou republiku jakožto garanta vůči EU.

Jak kauza ovlivní reputaci České republiky?

Všichni mlží a kroutí se, jelikož ten podvodník, který ukradl padesát milionů, je předseda vlády. Na základě zprávy OLAF to ví celá Evropská unie, mají ji k dispozici všechny členské státy Evropské unie. Úplně všichni tedy vědí, že českým premiérem je někdo, kdo se snažil z peněz EU ukrást padesát milionů korun. To nám tedy opravdu stoupla prestiž.

Zdroj: Forum24.cz, 3. 1. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme