Kalousek: Je absurdní schválit rozpočet vládě bez důvěry

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

27. 6. 2013

Nově jmenovaný premiér Rusnok už začal skládat vládu. Vyčkáte s dalšími kroky do doby, než požádá o důvěru?

Platí ústava. Tady je samozvaná vláda, která nemá nic společného s nikým v Poslanecké sněmovně. Jediná politická strana, ke které má blízko, je SPOZ – a ti ve sněmovně nejsou. Není pochyb o tom, že taková vláda důvěru nedostane. A co je daleko dramatičtější, taková vláda nemůže počítat s tím, že prosadí jakýkoli rozpočet. Pevně doufám, že toto trapné intermezzo brzy skončí.

Stále doufáte, že druhým pokusem o sestavení vlády následně prezident Miloš Zeman pověří Miroslavu Němcovou?

Po tom, jak se rozhodl už v této situaci, nemohu předvídat vůbec nic. Je to jeho plná odpovědnost a musí vědět, že když bude prosazovat řešení, které ve sněmovně nemá většinu, pak za jeho důsledky nese plnou odpovědnost on.

Když se chová nepředvídatelně, není lepší rozpustit sněmovnu a jít rovnou k novým volbám?

V žádném případě. A právě proto, že pan prezident tak jedná. Co by předčasné volby řešily? Jsou přece instrumentem, který se používá v tom případě, kdy není možné ve sněmovně sestavit většinu. Teď je situace, kdy většina existuje, přesto prezident tvrdošíjně prosazuje jiné řešení, které nemá šanci na úspěch. Je to zásadní spor o charakter parlamentní demokracie a my ho chceme vybojovat. Toto jednání panu prezidentovi nesmí projít, je to strašně nebezpečné precedens. LN Spor by mohla prohloubit ještě absence lhůt v ústavě. Nebojíte se, že když Rusnokův tým nedostane důvěru, bude prezident s výběrem nového premiéra otálet?Toho by se měl bát spíš premiér Rusnok. Není jenom důvěra vládě, ale jsou také rozpočtová pravidla republiky. Parlament má velmi přísnou kontrolu nad vládou a rozpočtový výbor celou řadu exekutivních pravomocí. Žádná vláda v této oblasti nemůže dlouhodobě přežít bez spolupráce se sněmovnou. A samozvaná vláda, která vyhlásila válku sněmovně, s podporou těžko může počítat.

Vylučujete tedy, že nová vláda přes prázdniny sestaví rozpočet, a poslanci ho raději podpoří, než aby připustili rozpočtové provizorium?

To vylučuji ze dvou důvodů. Zaprvé: dobrý rozpočet je jenom takový, který obsahuje priority vyhovující většině sněmovny. Může být krásně sečtený, nádherně vycházet číselně, ale nemůže to být dobrý rozpočet, protože bude obsahovat priority někoho jiného, než kdo sedí ve sněmovně.

A zadruhé?

Schválit vládě rozpočet znamená projevit jí obrovskou důvěru. Protože v rámci schváleného rozpočtu má vláda velký manévrovací prostor a velké pravomoci. To nemůžete dát vládě, které jste nedal důvěru. Takovou musíte svázat velmi přísným režimem rozpočtového provizoria. Je absurdní nedat vládě důvěru a pak jí schválit rozpočet.

Jan Kálal

Lidové noviny, 27. 6. 2013, rubrika: Zemanova vláda, str. 2

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme