Kalousek: Tohle prezidentovi nesmí projít

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

26. 6. 2013

Koaliční poslanci podle Hospodářských novin zvažují vyjádřit vládě Jiřího Rusnoka nedůvěru ještě dříve, než o hlasování sněmovnu požádá. Chcete šetřit čas?

Ano, zazněly tyto hlasy. Já jsem k nim velmi zdrženlivý. Můj názor to není. Já prosím kolegy, abychom v okamžiku, kdy prezident jedná možná v rámci litery ústavy, ale zcela jistě proti duchu ústavy a proti tradicím, abychom se nedopouštěli žádného nestandardního kroku a úzkostlivě dodržovali tradiční ústavní postupy. Jinými slovy - ještě o tom budeme mluvit, ale domnívám se, že k ničemu takovému nedojde. Že naprosto standardně, jako vždy, když byla jmenována nová vláda, počkáme do těch třiceti dnů, než předstoupí před sněmovnu a sněmovna bude hlasovat o její důvěře. Jsem zastánce standardního postupu.

Sněmovna tedy vyjádří Rusnokově kabinetu nedůvěru. Někteří politici se však domnívají, že prezident Miloš Zeman ani na druhý pokus nepověří sestavením vlády Miroslavu Němcovou, kterou na post premiérky navrhujete společně s ODS a LIDEM. Rozpustili byste pak sněmovnu?

V žádném případě. Dokud budeme mít většinu, budeme bojovat dál. Ne o své ministerské posty, ale o to, že takové chování nesmí panu prezidentovi projít, protože je to nebezpečný precedens. Předčasné volby jsou instrumentem, který se používá jen tehdy, kdy není možné sestavit většinu v Poslanecké sněmovně. Potom jsou volby nutné, aby voliči znovu rozdali karty a pomohli většinu vytvořit. V tomto případě došlo k absurdní situaci, kdy většina ve sněmovně sice je, ale přesto prezident jmenoval libovolnou vládu. Kde je při takovém chování záruka, že se nebude po předčasných volbách chovat stejně? Volby vytvoří možnost nějaké jiné většiny, pan prezident se zamyslí a řekne: já si stejně myslím, že jiná vláda by byla lepší. A bude se stejně chovat jako teď. Takhle se nesmí chovat prezident republiky a nesmí mu to projít.

Prezident ale může nechat vládnout kabinet Jiřího Rusnoka v demisi. Co pak?

Samozřejmě, že vláda, která je takovýmto způsobem samozvaná, protože v tomto případě pana prezidenta pokládám za součást té vlády, je to vláda přátel Miloše Zemana, nemůže očekávat žádnou spolupráci se sněmovnou. Stačí si připomenout rozpočtová pravidla republiky, aby ten, kdo se v nich orientuje, pochopil, že žádná vláda nemůže přežít několik měsíců bez spolupráce s parlamentem.  To je odpovědnost pana prezidenta i ministrů, kteří přijímají své funkce.

Co když ale prezident nechá úřednický kabinet vládnout v demisi až do voleb v roce 2014. Zvážili byste pak raději rozpuštění sněmovny a předčasné volby?

Ne, proč? Dokud bude mít vládní koalice většinu, bude bojovat za charakter parlamentní demokracie proti putinovskému režimu a samozvané vládě.

Jestli bude Rusnokův kabinet vládnout v demisi několik měsíců, bude sestavovat rozpočet na příští rok. Vy říkáte, že sněmovna s jeho vládou spolupracovat nebude. To znamená, že Česká republika bude příští rok v rozpočtovém provizoriu?

Ano, se všemi důsledky za to nese odpovědnost pan prezident.

Vy byste nezvážili, zda přijmout rozpočet předložený Rusnokovou vládou?

Ne, to není možné. Mám pro to dva zásadní argumenty. Zaprvé není možné, aby taková vláda předložila vyhovující rozpočet. Rozpočtování není exaktní věda. Do rozpočtu se promítají priority většiny Poslanecké sněmovny. Je to vrcholné politikum. Přirovnejte to k rodinnému rozpočtu. Jedna rodina ráda cestuje a navštěvuje drahé restaurace. To znamená, že v rozpočtu si na to vyhradí dost peněz. Jiná rodina věnuje mnoho peněz do studia dětí a splácí hypotéku. V obou případech jsou to dobré rozpočty, protože vyhovují prioritám těch rodin. Ale teď ty rozpočty prohoďte. Schválně, jestli podle nich budou ty rodiny dobře hospodařit. Do každého rozpočtu se promítají priority toho, kdo ho schvaluje. Do takového rozpočtu se mohou promítnout pouze priority Strany práv občanů Zemanovců, která v parlamentu vůbec není. To nemůže být dobrý rozpočet z povahy věci.

A ten druhý argument?

Schválený rozpočet znamená velkou důvěru vládě a její velký manévrovací prostor v mantinelech schváleného rozpočtu. Není možné vládě, která nemá důvěru, takovou důvěru v podobě schválení rozpočtu poskytnout.

Karolina Brožová

tyden.cz, 26. 6. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme