Kalousek: Parta Zemanových kamarádů dostane ministerské platy

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

26. 6. 2013

Jiří Rusnok podporuje Miloše Zemana dlouhodobě. Čím vás tedy jeho rozhodnutí překvapilo?

Je to od něj hodně neodpovědné a hodně neodborné. Jiří Rusnok i pan prezident dobře vědí, že tato vláda nejenže nezíská důvěru, ale ani nemá nejmenší šanci prosadit rozpočet na rok 2014. Oba vědí, že můžeme mít od příštího roku rozpočtové provizorium se všemi důsledky včetně toho, že v době provizoria nelze investovat ani jedinou korunu. To vše oba vědí, přesto to podstoupí. V tom už se opravdu těžko hledá nějaký racionální motiv.

Máte přesto nějaké vysvětlení, čeho chce Miloš Zeman tímto tahem docílit?

Mě nic nenapadá kromě zcela bulvárního motivu, který jim pochopitelně nechci podsouvat. Ale jediný efekt, který to může mít, je to, že parta kamarádů Miloše Zemana dostane ministerské platy a následující požitky – tři výplaty odchodného plus používání služebního auta. Tak to je docela slušný efekt za práci, která stejně nemá žádný smysl, protože ta vláda nemůže nic prosadit.

Jaký je nejpřijatelnější scénář dalšího vývoje podle Miroslava Kalouska?

Vláda zcela jistě nedostane důvěru a pak má prezident druhý pokus. Pokud se bude chovat odpovědně, tak to svěří těm, kteří mají většinu ve Sněmovně a jsou schopni prosadit rozpočet, což jsme my.

Dá se čekat, že se Miloš Zeman zachová takto „odpovědně“?

Pan prezident se rozhodl jmenovat vládu, proti které je minimálně sto osmdesát poslanců. Na tom nevidím nic legitimního, racionálního, smysluplného. Po takovém iracionálním kroku si netroufnu odhadovat žádné jeho další rozhodnutí. My jsme přesvědčeni, že musíme trvat na systému parlamentní demokracie. Pan prezident si prosazuje jakýsi režim putinovského typu. A to mu nesmíme dovolit.

Není řešením co nejrychlejší rozpuštění Sněmovny a předčasné volby?

Na to nemáme právo. My máme většinu 101 hlasů v Poslanecké sněmovně. Tu legitimitu máme do řádných voleb 2014. My nemáme právo říct voličům: Disponujeme potřebnou většinou, legitimním nástrojem politické moci, ale my ho nechceme a vzdáváme se ho. To by přece byla zrada na voličích. K tomu nám nedává právo ani fakt, že prezident nehájí ani zájmy svých voličů, jak deklaroval, protože ČSSD, jejíž příznivci ho zvolili, úřednickou vládu odmítá také.

Viděl jsem dnes na vlastní oči 101 podpisů pro Miroslavu Němcovou. Tak snad si těch sto jedna poslanců dokáže stát za svým slovem i podpisem.

Antonín Viktora

Mladá fronta DNES, 26. 6. 2013, rubrika: Nová vláda, str. 4

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme