Babiš je člověk minulosti, nesmí se vrátit, říká šéfka TOP 09 Pekarová Adamová

19. 10. 2023

Je přesvědčena, že o značku Spolu, tedy spojenectví ODS, KDU-ČSL a TOP 09 by měli politici pečovat a osvědčovat její sílu v každém typu voleb, včetně evropských. „Dává to velký smysl, pokud nechceme návrat Andreje Babiše do Strakovy akademie. Uděláme všechno proto, aby se tento chaotický a na minulost zaměřený člověk do vlády nedostal,“ říká v rozhovoru pro Deník předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Férově budeme přiznávat, v čem se naše tři strany liší, avšak zároveň zdůrazňovat, že v tom základním se shodujeme. To má samo o sobě obrovskou hodnotu. Umět se dohodnout je vždycky těžší, než něco bourat. A my dokazujeme, že se dohodnout umíme,“ dodává Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 v pondělí představila svůj devítibodový plán pod názvem Česko musí zrychlit. V čem konkrétně?

„Například v povolovacích procesech u klíčových staveb typu silnic a železnic, protože infrastruktura je klíčem k tomu, abychom drželi krok s ostatními zeměmi. Když se někdo rozhodne investovat do velké významné stavby, umožníme mu efektivnější využití jeho prostředků a rychlejší návratnost takzvanými superodpisy. Také musíme lépe investovat a dobře si rozmýšlet, jak využívat peníze z evropských fondů. Nejde jenom o jejich čerpání, ale především o smysluplnost jejich použití.“

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 je přesvědčena, že se toho za dva roky, které má vláda před sebou, dá hodně stihnout.

„Minulé měsíce nás naučily, že když je krize, lze mnohé věci urychlit. Během jednoho roku jsme dokázali nahradit ruský plyn z jiných zdrojů a podobně svižně bychom měli postupovat i v dalších důležitých oblastech, třeba v uvádění výsledků vědy a výzkumu do praxe, implementaci zelených technologií a transformaci naší energetiky,“ tvrdí.

V rozhovoru také upozorňuje, že kdyby opozice neblokovala jednání nekonečnými proslovy svých šéfů, mohl by být legislativní proces svižnější.

„Potíž je, že opozice si nenašla k obstrukcím jedno dvě témata, jak bývalo zvykem, ale patnáct. To je skutečnost, která brzdí chod Sněmovny a destruuje jednání. Opoziční lídři mezi sebou soutěží o to, kdo bude mít delší a chaotičtější projev. Je to jejich vizitka, ale bohužel tím blokují projednávání zásadní legislativy typu důchodové reformy. Navíc je to i velmi drahá záležitost, protože každý jednací den stojí bezmála čtyři miliony korun. Strašně bych si přála moci to naúčtovat opozičním stranám, aby si to uvědomily. To ale nejde, tak jim aspoň chci připomenout, že to byli jejich lídři, kteří nazývali Sněmovnu žvanírnou. Nyní ji z ní reálně dělají sami.“

A co říká na výtky Miroslava Kalouska ke konsolidačnímu balíku, který je podle něj příliš měkký? Jak vnímá práci svého místopředsedy a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka? Dočtete se v pátečním vydání Deníku.

Kateřina Perknerová, Deník, 19. 10. 2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme