Adamová: Ministerstvo jen vytváří dojem, že řeší byznys s chudobou

24. 6. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů debaty s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou)

Moderátorka

Byznysu s chudobou má vyschnout pramen tím, že se sníží doplatky na bydlení od státu. Aspoň to si slibuje ministerstvo práce od novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. Lidem, kteří žijí na ubytovnách, by se podle návrhu dávka vypočítávala z nižší částky než dosud a její poskytnutí by záviselo na splnění několika podmínek. Například pokud by v obci či městě nemohli sehnat běžné bydlení. Výhrady k chystaným změnám má kancelář ministra pro lidská práva, ombudsmanka, resort spravedlnosti i krajské úřady a aktivisté. Podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Adamovéje návrh nadbytečný.

Moderátorka

Paní Adamová, proč je podle vás ten návrh jaksi navíc a problém s ubytovnami nevyřeší?

Markéta Adamová, místopředsedkyně TOP 09, členka výboru pro sociální politiku

V tomto případě se jedná spíše o kosmetické změny. Musím podotknout, že novela zákona o hmotné nouzi je v tomto volebním období už několikátá, pokud se nepletu, tak je dokonce třetí. Je tedy za ty tři roky vidět, že je to problém dlouhodobý, který ministerstvo nezvládá řešit. Pokud by totiž mělo jednoduchý a jasný recept na to, jak jej vyřešit, tak v těch novelách, které jsme měli otevřené před měsíci, bylo možné tyto změny zavést. V tomto případě se ministerstvo zase snaží vytvořit jakýsi dojem, že mu jde o řešení této problematiky. V České republice se jedná o velký problém. Ročně jsou na doplatku na bydlení vypláceny miliardy korun. Obávám se ale, že zavedení tzv. motivačního plánu, což je třeba jedno z nových opatření, se dá udělat úplně jiným způsobem. Na to nepotřebujeme novou legislativu, na to stačí zavést metodiku na úřadech práce, které ten doplatek vyplácejí. Takže ministerstvo tady vytváří nějaký dojem, že chce problém řešit nebo že ho bude řešit, ale myslím si, žev praxi bude dopad minimální.

Moderátorka

Paní Adamová je ten návrh součástí boje s chudobou nebo jenom způsobí další zchudnutí chudých, pokud by zůstal v podobě, jak je?

Markéta Adamová, místopředsedkyně TOP 09, členka výboru pro sociální politiku

Je důležité, aby lidé,kteřív současné době žijí na ubytovnách, což je dost často nedobrovolná situace, měli jiné alternativy. A aby ti, kteří jsou zodpovědní za to jim pomoci z této situace, což jsou sociální pracovníci v jednotlivých obcích ve spolupráci s úředníky z úřadu práce, se pro ty lidi snažili najít jinou alternativu, než je ubytovna. Abychom se nesnažili jenom jít z louže pod okap, protože v tomto směru se obávám, že snížení dávky jen tak nepřiměje pronajímatele toho prostoru, ve kterém žije, snížit i cenu pronájmu. To jetrošku alibismus ze strany ministerstva,když si myslí, že se dá tímto dosáhnout nějakého zlepšení. Jakkoliv s nimi ne vždycky souhlasím, tak musím souhlasit s Platformou pro sociální bydlení, protožese obávám, že ti lidé budou vystaveni ještě tíživějším životním dilematům, než jsou dnes. Spíše bychom měli upřít síly k reformě celého systému jako takového a nedělat jenom kosmetické změny. Máme totiž nejenom dávku na bydlení, která se jmenuje doplatek na bydlení, ale máme také příspěvek na bydlení. Ten systém je značně nepřehledný a myslím si, že kdybychom šli cestou sjednocení dávek a zlepšení práce úředníků na úřadech práce a sociálních úřadech v obcích, tak bychom dosáhli lepšího výsledku.

Moderátorka

Paní Adamová, je zákon o sociálním bydlení stěžejní v boji s provozovateli ubytoven,kteří profitují na doplatcích na bydlení?

Markéta Adamová, místopředsedkyně TOP 09, členka výboru pro sociální politiku

Tímto směrem se chce vydat ministerstvo práce a sociálních věcí. Ale podle toho, jak je ten zákon zatím nastíněn, protože onzatím ještě neexistuje v podobě paragrafového znění, resp. my jsme ho jako poslanci ještě neviděli a můžu vycházet jenom z koncepce o sociálním bydlení, tak se domnívám, že tu problematiku roztříští ještě víc. Zavádí totiž ve své podstatě takovou velkou skupinu lidí, kteří by na sociální bydlení měli mít nárok. Jsou tam i ti úplně nejchudší, pro které jediné je potřeba takový institut, pokud už vůbec, případně vytvořit. Bylo by to ale vlastně také na startovací byty pro mladé rodiny, bylo by to vlastně na bydlení pro seniory a tak dále. Samozřejmě se můžeme bavit o jednotlivých podobách. Já se ale domnívám, že tak jak, je zatím ten záměr nastíněn, tak jenom přispěje k většímu vytváření vyloučených lokalit a ghett. Obce by v tomto směru musely spolupracovat. Nechci říkat, že to není správné, aby se obce nepodílely na řešení bytové problematiky, to určitě správné je. Ty obce ale budou v mnohých případech určitě bohužel hledat,jak tomu u nás bývá, běžné východisko tak, aby se zavděčily všem. Tedy i těm obyvatelům, kteří nechtějí ve svém okolí žádné byty, které budou sloužit chudším. Nebudou tedy ani schopni vysvětlit těmto obyvatelům, že by bylo dobré udělat takovéto bydlení více rozptýlené a budou tyto nájemníky, kteří jsou mnohdy považováni za nepohodlné, uchylovat do určitých lokalit, jenom do některých domů. Vzniknou nám zase další vyloučené lokality, kterých dneska máme bohužel desítky či stovky.

Moderátorka

Paní Adamová jsou to právě města, na které by měl stát přenést zodpovědnost za sociálně slabé nebo chudé rodiny? Vyšlo by to vlastně levněji?

Markéta Adamová, místopředsedkyně TOP 09, členka výboru pro sociální politiku

Nejsem schopná říci, jestli by to vyšlo levněji. Myslím si, že dnes, když vydáváme na dávky na bydlení v součtu dohromady přes 20 miliard ročně, což je neskutečně vysoká částka a stále se zvyšuje. Platí to i v současné době dobré ekonomické situaci, kdy je rekordně vysoká zaměstnanost. Lidé by měli mít spíše příležitost si na své bydlení vydělat, než dostat od státu dávky. Domnívám se,že v tomto směru by bylo důležité některé prvky,které má ten zákon zohlednit, opravdu uvést do praxe. Jde právě o zjednodušení sociálních dávek, které na bydlení plynou. Myslím si, že je důležitá a stěžejní práce úředníků, kteří dávky vyplácejí. Už dnes jsou v zákoně o pomoci v hmotné nouzi uvedeny případy hodné zřetele nebo konkrétní věci, které se musí zohledňovat, na to ani nepotřebujeme žádnou novelu. Ten úředník může tento institut využít a nemělo by docházet k tomu, aby rozhodoval jenom od stolu, nebyl v terénu a nebyl se podívat na situaci ubytoven přímo na místě.

Moderátorka

Takže vy pro tu novelu v této podobě hlasovat nebudete?

Markéta Adamová, místopředsedkyně TOP 09, členka výboru pro sociální politiku

V této podobě, pokud nedostane nějakých dobrých zásadních změn pomocí pozměňovacích návrhů, tak nikoliv.

zdroj: Česky rozhlas Plus, 23. 6. 2016, Ranní Plus

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme